• BIST 8986.16
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 11 °C

Beşir Atalay: 2013'ün en önemli olayı çözüm süreci

Beşir Atalay: 2013'ün en önemli olayı çözüm süreci
AKP milletvekili Burhan Kuzu'nun devlet içindeki paralel yapıya ilişkin bir rapor olduğu yönündeki açıklama, Beşir Atalay tarafından yalanlandı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan’a sunulduğu iddia edilen iki bin kişilik raporu yalanladı. Atalay, “Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil” dedi. Atalay 2013'ün en önemli olayının çözüm süreci olduğunu belirtti.

AKP milletvekili Burhan Kuzu'nun devlet içindeki paralel yapıya ilişkin bir rapor olduğu yönündeki açıklama, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından yalanlandı.

Kuzu, “Başbakan’a sunulan istihbarat raporunda devlet içindeki paralel yapının planı detaylarıyla yer aldı. 42 ilde yapılacak cadı avı engellendi. 2 bin rütbeli emniyetçi, akademisyen, bürokrat, hakim, savcı, basın mensubu, işadamı var. Örgütün şifresi aralarında” diye belirtmişti.

Beşir Atalay Habertürk kanalında yaptığı açıklamada böyle bir listenin kesinlikle söz konusu olmadığını ifade etti. Atalay, "Burhan Hoca ile de telefonla görüştüm. Çok yanlış bir bilgilenme olmuş, böyle bir şeyi bilmem mümkün değil, diyor. Bir gazetedeki haberi paylaştığını söylüyor. Bugün basında da fazla vurgu kazanmış. Bunlar spekülatif şeyler. Böyle bir şey olamaz da zaten. Falanca kesime ait olduğu için rapor falan asla söz konusu değil" dedi.

Bütün bu tartışmaların daha da şeffaflaşmaya gideceğini söyleyen Atalay, "Demokratikleşme ile ilgili hassasiyetimiz artacak. AB süreci de bunun bir boyutu olacak. Eğer yanlışlıklar varsa, yargıda, dinlemede, emniyette başka yerlerde objektif açık olarak, hukukun içinde, kim tarafından olursa olsun, illegal yapılar içinde öyle bir şey olmaz" şeklinde konuştu.

"Her şeyin hukukun içinde yürütülecek" iddiasında bulunan Atalay, "Millete güven verilecek. Biz 2014’e girerken bu konuları bir yandan yaşadık, bir yandan tecrübeler de yaşadık. İki seçimin olduğu bir yıl" ifadelerini kullandı.

"Genel af" konusunda ise Atalay şunları söyledi: "Genel af bizim gündemimizde yok. Ama biliyorsunuz tutuklulukla ilgili bir tutumumuz var. haksız yere uzun tutukluluklara biz karşıyız. Yani bir yandan yargının hızlı işlemesi için tedbirler aldık. Temyiz kısmında yeni daireler oluşturuldu. Yargı hızlı işlesin kararını versin. Eğer karar gecikiyorsa, veyahut somut delillerde sorun varsa uzun tutukluluk olmaz."

"Affa gelince biz hiç genel af sözü kullanmadık" diyen Atalay, şunları ekledi: "Çözüm sürecinin sonunda mutlaka örgüt mensuplarının gelecekleri ile ilgili düzenleme yapılır. Suça karışmamış olanlar farklı değerlendirilir. Eve dönüş ile ilgili düzenlemeler yapmak durumundasınız. Çözüm sürecinin sonunda mutlaka bu konu gelecektir. Af diye tartışılan şeyler böyle de tartışılabilir. Bu bir af değil, eve dönüşle ilgili bir düzenleme gerekebilir."

Abdullah Öcalan'ın "Çözüm sürecinin önemli ayağı" olduğunu ifade eden Atalay, "MİT Müsteşarımız orayla görüşür. İkinci ayağı BDP’dir. Onunla adalet bakanımız görüşür. Şu anda öyle yürüyor. Ama Kuzey Irak bu olayın daima içinde" diye belirtti.

Atalay, "Şunu ifade etmek isterim. Kökü çok derinlerde olan konular. Çok sabırlı ve dikkatli çalışmalar yürütmek gerekiyor. Süreci koparmadıkça diğer şeylerin biraz zaman alması normaldir. Süreç yürüyor, orada bir tereddüt yok. Bazı şeyler zaman alabilir. Bu sorun çözülecek" diye ekledi.

Atalay, "2013 dediğimizde çözüm süreci en önemli olaydır. Kendimin çok rol aldığım çözüm süreci 2013’ün başında başlamıştır, o konuda çok memnunum ben. Canlar kaybolmadı, şehitler gelmedi" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89