• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 2 °C

Bekir Bozdağ: Af da yok, statü de

Bekir Bozdağ: Af da yok, statü de
Bozdağ'dan, "Kürtlere statü, Öcalan'a af" diyen BDP'ye yanıt: Öcalan'a af yok, siyasete giremeyecek. Kürtler eşittir, statü diye bir şey olmaz.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya dönüşü uçakta Radikal Ankara Haber Müdürü Ömer Şahin in sorularını yanıtladı.

44200

Barış için gözlerin çevrildiği kritik tarih Newroz, yani 21 Mart. Abdullah Öcalan’ın PKK’ye çağrı yapacağı söylenen Newroz’a BDP de ‘Kürtlere statü, Öcalan’a özgürlük’ temasıyla kutlayacağını açıkladı. BDP’nin ‘statü ve af’ söylemi hükümetin tepkisini çekiyor ve iyi niyetli bir girişim olarak görülmüyor. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, süreci baltalama girişimi olarak gördüğü bu açıklamaya “Herkes eşit Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Öcalan’a af çıkarılması da söz konusu değil” yanıtını verdi.

Baltalama isteği

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yangında ölen sekiz vatandaşın cenazesini almak için gittiği Almanya yolunda Radikal’in sorularını cevaplandırdı. Bozdağ, ‘af ve statü’ taleplerinin süreci baltalama girişimi olduğu düşüncesinde. Bozdağ, “Abdullah Öcalan’a af çıkarılması ve Öcalan’ın siyasete atılması söz konusu değil. Bunu defalarca ifade ettik. Bunlar süreci baltalamak isteyenlerin gündeme getirdiği şeyler. Bunu konuşarak milletimizi sürecin arkasına çekmek istiyorlar. Kesinlikle af yok. Statü söyleminin de gerçekliği yok. Bu ülkede herkes eşit Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Bizim söylediklerimiz bizi bağlar. Başkalarının söyledikleri sürecin halk desteğini azaltmak için.”

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ‘çözüm süreci’nin olumlu devam ettiğini ve böyle bir ortamda fazla konuşmanın doğru olmadığını düşünüyor.

‘Hükümetin ajandası var’

Hükümetin bu konuda bir ajandası olup olmadığı sorusuna, “Hükümetin ajandası var ama konuşmamız uygun değil. Sürecin ortaya çıkan sonuçları esas kamuoyunu etkileyecektir” karşılığını veren Bozdağ, takvimin nasıl işleyeceğini ise şöyle anlattı:

“Başbakanımızın söylediği esastır. Terör örgütü mensuplarının silahlarını bırakıp yurtdışına çıkmaları milattır. Onun dışında falan gün şu olacak şeklinde bir takvimlendirmeyi doğru görmüyorum. Çözüm sürecinde neler olacağını hep birlikte göreceğiz.”

Bekir Bozdağ, ‘çözüm süreci’nin arkasında büyük halk desteği olduğunu vurgularken, “Halkın inandığı bir sürecin durdurulması çok zor” sözleriyle umudunu ortaya koydu. Halk desteğini azaltmak isteyenlerin İmralı tutanaklarını sızdırdığını kaydeden Bozdağ, şöyle devam etti:

”Bunlar için ‘İmralı zabıtları’ denildi. ‘Zabıt’ demek yönlendirme amaçlı. İnsanlar çözüme inanmış durumda. Halkın inandığı bir sürecin durdurulması çok zor. Halk desteğini azaltmaya dönük şeyler, bu sızdırmalar filan. Bahçeli konuşuyor ‘Başkanlığı ver, şunu al, bunu al” gibi. CHP de aynı minval üzerinde. Sanki çözüm değil de başkanlıkla ilgili bir süreç gibi lanse edilerek sabote edilmek isteniyor. Fevkalade yanlış. Halkın kafasında soru işaretleri oluşturmaya yönelik manipülasyondur sızdırma olayı.”

4. Yargı Paketi değişmeyecek 

Uzun zamandır tartışılan 4.Yargı Paketi nihayet TBMM gündemine geldi. Bozdağ, pakette Ergenekon, Balyoz, KCK davasından tutuklu olanlara yarayacak hüküm olmadığı eleştirisini yöneltenlere, “Devam eden bazı davalarla ilgili bu paketin içinde düzenleme yer alacağına ilişkin hükümetten açıklama olmadı. Ama bu yönde haberler yapıldı. Bu da beklentiyi yükseltti. Hükümet, söz verip yapmasa ‘Dağ fare doğurdu’ denebilir. Dolayısıyla sürpriz yok” sözleriyle cevap verdi. Bozdağ, Yargı Paketi’ne Meclis’te bir ekleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna cevap verirken, “Ben şu anda bir değişiklik beklemiyorum. Teknik hata varsa düzeltilir ama yeni bir madde ve özünü değiştirecek değişiklik niyetimiz yok” dedi.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89