• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 12 °C

BDP'ye anayasa mektubu yok!

BDP'ye anayasa mektubu yok!
AK Parti anayasa çalışmaları konusunda randevu istemek için CHP ve MHP'ye mektup gönderdi.

AK Parti anayasa çalışmaları konusunda randevu istemek için CHP ve MHP'ye mektup gönderdi. AK Parti, 1 Ekim'de Meclis'e gelip gelmeyecekleri henüz açıklanmayan BDP'ye ise mektup göndermedi.

CHP ve MHP'ye gönderilen mektubun içeriğinde "Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında 5 kişilik bir heyetimizle yüzyüze görüşme talep ediyoruz" denildiği öğrenildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik başkanlığında oluşturulan heyette, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu yer alıyor

MEKTUBUN İÇERİĞİ BELLİ OLDU

AKP’nin yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili CHP ve MHP’ye gönderdiği davet mektubunun içeriği belli oldu. Anayasa değişikliği konusunda 12 Haziran seçimleri öncesi ve sonrasında yaşanan olumlu iklimden bahsedilen davet mektubunda, Meclis’in açılışından önce yapılacak görüşmelerin kamuoyuna olumlu bir irade yansıtmak açısından yararlı olacağı ifade edildi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, imzasıyla CHP ve MHP Genel Sekreterliklerine elden gönderilen mektupta şöyle denildi:

“TBMM’nin 24. Dönem İkinci Yasama yılının 1 Ekim 2011 tarihinde başlamasıyla birlikte en öncelikli gündem konusunun TBMM Başkanlığının koordinasyonunda başlatılan Anayasa değişiklik çalışmaları olacağı malumlarıdır.

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan TBMM genel seçimleri sürecinde siyasi partilerimizin toplumdan gelen yeni anayasa talebiyle ilgili olumlu yaklaşımlarda ve taahhütlerde bulunmaları, demokrasimizin geleceği adına son derecek umut verici bir zemin hazırlamıştır.

Yeni bir Anayasa konusunda seçimden önceki olumlu yaklaşımın seçimlerden sonra da siyasi partilerimizce toplumsal beklenti ve taleplerle aynı istikamette sürdürülmesi bu yönde oluşacak iradenin teşekkülünde umutları güçlendirmiştir.

Demokrasimizin vazgeçilmez unsurları olan siyasi partilerimizin TBMM’nin açılış tarihi olan 1 Ekim 2011 gününden önce Anayasa değişikliğine dair bu olumlu iklime ve beklentilere katkıda bulunmalarının, kamuoyuna olumlu bir irade yansıtmak açısından yararlı olacağını değerlendiriyoruz.

Bu meyanda, düşüncelerimizi karşılıklı olarak paylaşmak maksadıyla sizlerin uygun göreceği bir gün ve saatte partinizi beş kişilik bir heyetle ziyaret etmek istiyoruz. Saygılarımızla.” 

KAPLAN'DAN 'MEKTUP' TEPKİSİ

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan yeni anayasa çalışmaları kapsamında BDP’ye davet mektubu göndermeyen AKP’ye tepki gösterdi. Kaplan, “Toplumsal sözleşme niteliğinde olan yeni anayasa yapım sürecine ‘ama’larla başlarsanız başlangıçta ‘ama’ (kör) olursunuz” dedi.

AKP yeni anayasa çalışmalarında muhalefet partileriyle görüş alışverişinde bulunmak için CHP ve MHP’ye davet mektubu gönderdi. Yemin etmeyen BDP’lilere ise davet mektubu gönderilmedi.

Kaplan AKP’nin tavrını eleştirerek şunları söyledi:

“Anayasa çalışmasına Meclis dışındaki siyasi partiler ve Sivil Toplum Örgütlerini çağıracaksın, ama resmen resmen grup kurmuş, bildirimini yapmış bir siyasi partiyi bunun dışında tutacaksın. Bu yanlıştan dönecekler, döndüreceğiz ve sorumluluklarını kendilerine hatırlatmasını bileceğiz.”

Hükümet olmuş bir çoğunluk partisinin yeni anayasa ile ilgili bu başlangıcını “ilkesiz, saygısız, önyargılı ve ayrımcı” olarak nitelendiren Kaplan, “Bu tavır Meclis’te grubu olan bir partiyle yaklaşım tarzının uzlaşmazcı değil çatışmacı olduğunu gösteriyor” eleştirisi getirdi.

BDP’nin yemin etmeme kararıyla ilgili Meclis Başkanlığında üst düzey yapılan görüşmeleri hatırlatan Kaplan, “O zaman görüşüyor ama şu an ortak çalışma olması gereken anayasa konusunda BDP’yi dışlayan bir tutum alıyor. Bundan utanacak olan kendileri olacak. Milletin iradesine saygılı olmayanlar bu davranışlarının yanlışının da farkına varacaklar. Eğer toplumsal sözleşme niteliğinde olan yeni anayasa yapım sürecine ama’larla başlarsanız başlangıçta ‘ama’ (kör) olursunuz.”

DEĞERLENDİRMEYİ YAPACAK OLAN PARTİLER

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti'nin yeni anayasa çalışmaları için diğer partilere mektup göndermesiyle ilgili soruları cevaplarken, ''Değerlendirmeyi yapacak olan, mektuba muhatap olan siyasi partilerimizdir. Onlar ne der, nasıl değerlendirir, onu bilemiyorum'' dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Kırgız-Türk diplomatik ilişkilerinin 20. yıldönümü kutlamaları dolayısıyla Swissotel'de düzenlenen resepsiyona katıldı.

Girişte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, bir gazetecinin ''AK Parti'nin davet mektubu, muhalefet partilerinin eline ulaştı. Neler söyleyeceksiniz bu konuda?'' sorusu üzerine, ''Değerlendirmeyi yapacak olan, mektuba muhatap olan siyasi partilerimizdir. Onlar ne der, nasıl değerlendirir, onu bilemiyorum. Türkiye'nin gündem maddelerine baktığımızda önümüzde birlikte değerlendirmemiz gereken çok önemli konular var. Siyasi partilerimizin yöneticilerinin, özellikle de üst düzey yöneticilerinin zaman zaman bir araya gelmeleri, birlikte konuşmaları hiç şüphesiz bu sürece olumlu katkı sağlar'' diye konuştu.

Milletin zaten bu tür görüşmeleri arzu ettiğini ifade eden Çiçek, ''Gündemdeki konular, demeçler yoluyla sizlerin aracılığınızla elbette konuşulabilir ama yüz yüze konuşmaları son derece önemlidir ve sürece katkı sağlar. Ben şahsen olumlu bulurum kendi yönümden ama siyasi partilerimiz ne diyecekse, ona kendileri karar verecek'' ifadesini kullandı.

Çiçek, bir başka gazetecinin ''Anamuhalefet Partisinin sizin koordinatör makam olmanız konusunda bir ısrarı var. Sizin değerlendirmeniz ne olur?'' sorusuna, ''Bu konuda zaten bir tereddüt yok'' yanıtını verdi.

Cemil Çiçek, şöyle devam etti:

''Siyasi partilerimize şu ana kadar yaptığım iadeyi ziyaretlerimde, zaten Meclis Başkanı'nın başkanlığında anayasa konusunun görüşülmesi ve Uzlaşma Komisyonu kurulması noktasında farklı bir düşüncede olan siyasi parti şuana kadar görmedim ama konuşmanın konusu, bu mektubun konusu sadece bu mudur, hani bir araya gelince insan başka şeyleri de konuşabilir. Onun için bu konuda çok farklı bir değerlendirme ben görmedim. Zaten 1 Ekim tarihi itibariyle de Meclis açılınca, ben siyasi partilerimize Uzlaşma Komisyonu ile ilgili yazı yazacağım'' dedi.

''İnisiyatif sizde yani efendim öyle değil mi?'' sorusunu da Çiçek, ''Meclis gerçekleştirecek. Zaten anayasa konusu Hükümet konusu değil. Bunu daha evvel sayısız defalarca Hükümet sözcüsü iken de açıkladım. Anayasa yapım işi Meclisin işidir. Dolayısıyla biz 1 Ekim'de Meclis açılınca, bunun gereğini yapmaya çalışacağız'' karşılığını verdi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89