• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 12 °C

BDP'lilerden YSK'ya sert tepki!

BDP'lilerden YSK'ya sert tepki!
YSK, BDP'nin desteklediği 7 bağımsız ismin adaylıklarını iptal etmesini, BDP'liler sert tepki gösterdi.

YSK, BDP'nin desteklediği 7 bağımsız ismin adaylıklarını iptal etmesini, BDP'liler sert tepki gösterdi.

DEMİRTAŞ: “SEÇİME GİRMEYEBİLİRİZ”

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, YSK kararına çok sert çıktı.

Devlet eliyle BDP'nin tasfiye edilmeye çalışıldığını iddia eden Demirtaş, 'Bu bir siyasi tasfiyedir. Bölgeyi AKP'ye teslim etme operasyonu. biz sonuna kadar barışçıl mücadeleyi yürüteceğiz dedik. Bu noktadan sonra biz nasıl barışçıl bir mücadele yürüteceğiz. Yapacağımız hukuki itirazlar nasıl değerlendirilecek bilemiyoruz. YSK kararları nihai kararlardır. Bizim seçime girip girmemiz noktasında demokrasiden bahsedilemez. Seçimler ertelenerek yeniden aday belirleme hakkır verilmelidir. Ortada demokrasi falan kalmadı. Bu fatura hükümete çıkar. YSK Bağımsızdır diyemez. Biz bu dehşet operasyonunu, bölgede savaş çıkarma kararını tersine çevireceğiz. Bize yapılanların hiç bir şekilde hukuki bir gerekçesi yok. Demokratik olmayan seçime girmeyiz..' dedi.

AHMET TÜRK: “HAKSIZ KARAR”

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı ve Mardin bağımsız milletvekili adayı Ahmet Türk, Yüksek Seçim Kurulu'nun 12 bağımsız milletvekili adayının adaylığını iptal edişi ile ilgili olarak, ''Türkiye'de eğer böyle bir karar bu şekilde veto ile, bu mantıkla geliştirilirse, bu seçimlere gitmemizi engelleyen bir karar olur'' dedi.

NTV Haber’e telefonla bağlanan Türk, YSK'nın aldığı kararı haksız bulduklarını ifade ederek, bu kararın sağlıklı bir seçimin yapılma ortamını ve zeminini ortadan kaldıracağını ileri sürdü.

Bu haksız karara itiraz etme hakları olduğunu savunan Türk şöyle dedi:

''Biz bu haksız kararın ortadan kaldırılması için çaba göstereceğiz. Türkiye'de eğer böyle bir karar bu şekilde bu mantıkla geliştirilirse bu, seçimlere gitmemizi engelleyen bir karar olur. Sağlıklı bir seçimin yapılma ortamı zemini de ortadan kalkar. Bunu tartışacağız. Gördüğüm kadarıyla genel eğilim bu yönde gelişiyor. Ben bireysel düşüncemi söylüyorum. Tabii ki parti içi yetkili organları bu konuda bir çalışma yapacak. Bunu basına ve kamuoyuna yansıtacağız.''

SIRRI SAKIK: KARAR HUKUKİ DEĞİL SİYASİ

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, “YSK'nın aldığı kararı siyasi buluyorum.” dedi.

Habertürk ekranlarında yayınlanan, Yiğit Bulut’un modere ettiği Sansürsüz adlı programa telefonla katılan BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık, YSK’nın aldığı karara tepki göstererek, Türkiye’nin demokratik zemininin önüne engel koyulduğunu söyledi.

BDP’ye karşı ön yargılar olduğunu kaydeden Sakık, katıldığı canlı yayından şunları söyledi;

ÖN YARGILAR VAR

BDP’ye karşı ön yargılar var. Ama gerçekten bu ülkede bu ülkede birbirimizi anlamakta zorlanıyoruz. Biz YSK’ya giderek bağımsızlarla ilgili sorun var mı yok mu diye sorduk. Arkadaşlarımızın dosyalarını tek tek inceledik. Bize herhangi bir sorun olmadığı söylendi. Sadece Ağrı’da bir sıkıntımız olduğu söylendi. Ve bizde zaten bunu kabullendik. Ancak onun ötesinde ajanslara düşen haberler bizi şoke etti. Şu an milletvekilliği devam eden iki arkadaşımızın, Leyla Zana ve Hatip Dicle’nin bu noktada yasaklanmasını anlakta güçlük çekiyoruz. Çünkü iki milletvekili arkadaşımızın dokunulmazlık zırhı devam ediyor. Ve bunlar vekillik yaptığı süre içinde herhangi bir mahkumiyetleri yok.

KARAR TAMAMEN SİYASİ

Leyla Zana ve Hatip Dicle ile ilgili karar 2009 yerel seçimlerinden önce aynı sürreci onlarla paylaşan Selim Sadak yasak kapsamına alınmadığı için belediye başkanı seçilmiştir. Yani Selim Sadak neyse Leyla Zana ve Hatip Dicle de odur. YSK’nın verdiği kararın tamamen siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu kararın altında hukuk yok, bu kararın altında geleceği inşa etmek yok. 2011 Haziran’ında bir yeniden Türkiye’de yeniden bir anayasanın yapılacağı bir dönemden bahsediliyor. Perki bu dönemde bütün antidemokratik uygulamalara rağmen baskılara rağmen yüzde 10’luk baraja rağmen, demokratik limiti zorluyor.

ANLAMAKTA ZORLANIYORUZ

Sorunu parlamentoda çözmek için bağımsız adaylar çıkarıyoruz, ancak YSK durumdan vazife çıkarıyor ve hukuksal dokularla oynanıp, yeniden Türkiye’yi bir çatışma ortamına doğru götürdüğünün bir işaretidir. Çünkü bu süreç geçmişte de yaşandı. 94’te de yaşandı bu süreç. Benimde içinde bulunduğumuz bir grup milletvekili, elimize kelepçe vurularak parlamentodan alınıp uzun yıllar bir ayrılık sürecini birlikte yaşadık. Şimdi Türkiye bu süreci yaşamak istiyor. Bir taraftan çözüm bir taraftan demokratik zeminin önüne engeller koyuluyor. Bunu anlamakta zorlanıyoruz.

DOKULARLA OYNANIYOR

Bu süreci değerlendireceğiz. Toplantı halindeyiz. Kararın siyasi bir karar olduğunu, bu kararın Türkiye’nin toplumsal dokularla oynanmaya yönelik bir karar olduğunu düşünüyorum.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER : “KÜRTLERE EKMEKTE VERMESİNLER”

NTV Ana Haber'de Can Dündar'ın sorularını yanıtlayan Sırrı Süreyya Önder YSK'ya adeta ateş püskürdü. Yüksek Seçim Kurulu'nun BDP'nin bağımsız milletvekili adaylarını veto etmesi gündeme bomba gibi düşerken Sırrı Süreyya Önder'den karara sert tepki geldi. .BDP'nin İstanbul'da desteklediği bağımsız adaylardan olan Sırrı Süreyya Önder, ' Fırıncıya söyleyin ekmek de vermesinler' dedi. YSK'nin şoke eden kararına ateş püsküren Sırrı Süreyya, Kürt siyasal hareketinin ödediği büyük bedellerden sonra böyle bir kararın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Sırrı Süreyya Önder "Ben ne diyeyim ki bu karara. İşler iyice karıştığında neden böyle oldu diye soracaklara bu günü hatırlatmak gerekiyor. Bugün alınan bu kararı hatırlatmak gerek. YSK alsın bu kararını..." diye konuştu.

Yüksek Seçim Kurulu'nun BDP'nin bağımsız milletvekili adaylarını veto etmesi gündeme bomba gibi düşerken Sırrı Süreyya Önder'den karara sert tepki geldi. .BDP'nin İstanbul'da desteklediği bağımsız adaylardan olan Sırrı Süreyya Önder, ' Fırıncıya söyleyin ekmek de vermesinler' dedi. YSK'nin şoke eden kararına ateş püsküren Sırrı Süreyya, Kürt siyasal hareketinin ödediği büyük bedellerden sonra böyle bir kararın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Sırrı Süreyya Önder "Ben ne diyeyim ki bu karara. İşler iyice karıştığında neden böyle oldu diye soracaklara bu günü hatırlatmak gerekiyor. Bugün alınan bu kararı hatırlatmak gerek. YSK alsın bu kararını..." diye konuştu.

AYSEL TUĞLUK: “ÇATIŞMALARA YOL AÇABİLİR”

YSK’nın adaylık iptalini değerlendiren Aysel Tuğluk, siyaset zeminin kapatılmasının Türkiye’nin yararına olmadığını söyledi

YSK, BDP’nin desteklediği 7 bağımsız ismin adaylıklarını iptal etmesini, Aysel Tuğluk NTV’de değerlendirdi.

Kararı büyük bir şaşkınlıkla karşıladıklarını belirten Tuğluk, “Bu karar parti ve yapıları tarafından değerlendirilecektir. Bizler, Kürt meselesinin acılar yaşanmadan, barışçıl çözümü konusunda, özellikle demokratik yollarla ve anayasal çözümü konusunda meclis zeminini oldukça önemsedik.

Burada çözüm sağlanması içn çaba sarf ettik. Önümüzdeki dönem açısından da önemli bir rol oynayabiliriz diye seçimlere katıldık. Maalesef karşımızda hukuki değil siyasi bir karar var. Siyasetin yolunu kapatan bir karar bu" dedi.

Siyasetin yolunu kapatmanın Türkiye’nin yararına olmayacağını söyleyen Tuğluk, "Çatışmadan çıkmanın yolu, sorunu siyaset zeminine çekmektir. Bizler bunun için rol üstlendik. Bu yolun kapatılması maalesef yeniden çatışmalara yol açabilir" şeklinde konuştu.

Leyla Zana ve Hatip Dicle’ye memnu hakların geri verildiğini söyleyen Tuğluk, "Selim Sadak aynı hukuki durumdaydı ve belediye başkanı oldu. Gültan Kışanak halen milletvekili. Gerçekten bunu anlamakta zorlanıyoruz. Bunun çok hukuki olduğu düşüncesinde değilim” ifadelerini kullandı.

ALTAN TAN: “BİRİLERİ TÜRKİYE’NİN HAYRINI İSTEMİYOR”

YSK’nın aldığı şok kararı CNN Türk ekranlarında değerlendiren BDP’nin Diyarbakır Bağımsız Milletvekili adayı Altan Tan “Birileri Türkiye’nin hayrını istemiyor.” dedi.

“Kürtler yasal siyaset yapmak istedikçe önleri kesiliyor” diyen Altan Tan, Kürtlerin bu yolunun kesilmek istendiğini söyledi. Altan Tan şunları kaydetti:

Kürt meselesini Ankara’da çözme iradesi sabote ediliyor. Bunlar hesap vermelidir. Sebahat Tuncel ve Gülten Kışanak’ın seçilmeye engelleri varsa, daha önce nasıl seçildiler? Dün Kürt siyasetçileri yaka paça dışarı atanlar, bugün başka yolları izliyorlar. Bu tür yollar barışa hizmet etmez. Bunlar kabul edilemez.” dedi.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89