• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 9 °C

BDP’li Vekil Ali Fikri Işık’ı Bakan’a sordu

BDP’li Vekil Ali Fikri Işık’ı Bakan’a sordu
BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a vicdani retçi Ali Fikri Işık’ın durumunu bir soru önergesi ile yöneltti.

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında tutuklanıp 4,5 ay cezaevinde kaldıktan sonra 1 yıl 15 gün ceza alan gazeteci yazar Ali Fikri Işık, geçtiğimiz Şubat ayında ikinci kez firar suçundan tutuklanarak cezaevine konulmuştu. BDP Hakkari milletvekili tutuklanarak yeniden cezaevine konulan ve halen açlık grevini sürdüren Ali Fikri Işık’ın durumunu, yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Milli savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu.

Milli Savunma Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle Adil Kurt’un verdiği soru önergesinde şu görüş ve sorulara yer verilmiş:

“Türkiye’deki mevcut askeri ve siyasi düşüce ile Türkiye’nin yaşadığı toplumsal sorunlar, nsanların askerlik görevini tercih etmeyip vicdani ret hakkını kullanmasına sebebiyet vermektedir.

Ancak Türkiye, Avrupa Konseyi’ne üye olmasına rağmen vicdani reddi hak olarak tanımayı reddeden nadir ülkelerden biridir. Vicdani ret aleyhine olan veya yorumlanan yasalardan biri olan 21 Haziran 1927 günlü 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nda ‘Askerlik hizmeti Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek için zorunludur.’ ifadesi vardır. Bu yasanın gereğini yerine getirmeyen her vatandaş çeşitli yaptırımlara maruz kalmaktadır. Bu yasanın aksi yönde görüş belirten ya da davranışta bulunanlar hakkında da Türk Ceza Kanununun 318. Maddesi gerekçe gösterilerek “halkı askerlikten soğutma” dava açılıp ceza verilmektedir.

Bunun en son örneği de 56 yaşındaki ALİ FİKRİ IŞIK adlı vatandaştır. Kendisi askerlik görevini yerine getirmek istemediği için vicdani ret hakkını kullanmıştır. Ancak Ali Fikri IŞIK’ın vicdani ret tercihinden dolayı defalarca gözaltına alındığı görülmektedir. Bundan kısa bir süre önce de askerlik görevini yerine getirmediği için firari olarak kabul edilip gözaltına alınmıştır. Yargılanması sonucunda kendisine 1 ay 10 gün hapis cezası verilerek Edirne Askeri Cezaevine konulmuştur. Kendisi de 5 gündür başlattığı açlık greviyle bu uygulamaları protesto etmektedir.

Bu bağlamda:

1- Ali Fikri IŞIK vicdani ret hakkını kullandıktan sonra kaç defa tutuklanmıştır?

2- Ali Fikri IŞIK vicdani ret talebinde bulunduğu halde neden firari kabul edilmekte ve bu çerçevede tutuklanmaktadır?

3- Ali Fikri IŞIK zoraki olarak askere alınıp psikolojik bunalıma girip doğru bulmadığımız yöntemlere tevesül ederse devletin kazanımı ne olur?

4- Vicdani ret hakkının hâli hazırda gelişmiş demokratik ülkelerde kabul edilen temel bir hak olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’de neden hak olarak kabul edilmemektedir?

5- Bugüne kadar kaç kişi vicdani ret hakkını kullanmıştır? Vicdani ret hakkını kullananlar hakkında açılan kaç tane dava vardır? Bu hakkı kullanan kaç kişi cezaevinde bulunmaktadır?

6- Son yıllarda girdikleri psikolojik bunalım sonucunda askerde intihar edenlerin daha önce vicdani ret talebi söz konusu olmuş mudur? Zorunlu askerliğin intiharlarda etkili olduğunu düşünüyor musunuz?”

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89