• BIST 9530.47
  • Altın 2477.424
  • Dolar 32.4512
  • Euro 34.6474
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 3 °C

BDP'li Uras: PKK silahları gömsün!

BDP'li Uras: PKK silahları gömsün!
Ufuk Uras, "PKK 'aktif savunma' dediği tarzdan vazgeçmeli, tek yanlı ateş keserek, barış tavrı ve dilinde devam etmelidir." dedi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, "Kürt sorunu tam çözülüyor derken, bugün gelinen nokta yeni bir çatışmanın ve toplumsal gerginliklerin eşiğidir. 'Demokratik açılım'dan söz edilen dönemde yaşananlar da işin ruhuna uygun olmadı" dedi. Gelinen noktanın sorumlusunun hükümet olduğunu iddia eden Uras, AKP, CHP ve MHP'yi şu sözlerle eleştirdi: "Başbakan, dün 'açılıma devam edeceğiz' dedi. Eğer şimdiye kadar yapılanlar sürdürülecekse, değişen bir şey olmayacak demektir. CHP Lideri ise 'kanı kanla yıkamak olmaz' sözünün arkasına sığınmakla yetiniyor. MHP Lideri'nin OHAL, sınır ötesi operasyon, idam cezası önerileri havada uçuşuyor."

'PKK aktif savunma tarzından vazgeçmeli, hükümet açılımların içini doldurmalı'

"Öte yandan onlarca genç fidanı toprağa düşürecek çatışma politikalarına yeniden dönüşe katkıda bulunmanın hiçbir gerekçesi kabul edilemez" diyen Uras, 'Diyalog ve muhataplık' talebi elbette haklıdır, ama bu taleplerin bugün karşılanmamış olması, iki halkı 'ötekileştirici kan politikalarının nesnesi durumuna düşürecek' silahlı tercihlere meşruiyet sağlayamaz" dedi. "İktidar ve sorunun mağdurları isterlerse bu çıkmazdan dönüş ve demokratik hamlelerinin yeniden yaşam bulması mümkündür" diye seslenen Uras, önerilerini şöyle sıraladı: "PKK 'aktif savunma' dediği tarzdan vazgeçmeli, tek yanlı ateş keserek barış tavrı ve dilinde devam etmelidir. Hükümet açılımların içini doldurmalı, mağdurların taleplerini dikkate almalı ve somut adımlar atmalıdır. Tutuklanan BDP'liler serbest bırakılmalıdır. Çocukların Terörle Mücadele Kanunu'ndan yargılanmasına ve tutuklanmasına son verilmeli, TBMM'de gerekli düzenlemeler hemen yapılmalıdır. Açılım politikası kapsamında barış için 'dağdan' gelenlerin tutukluluk hallerine son verilmelidir. Hükümet hem BDP ile düzenli ilişki kurmalı hem de sorunun çözümüne katkıda bulunacak sivil toplum kuruluşlarının, aydınların, demokratik örgütlerin görüş ve yapıcı önerilerini dikkate almalıdır."

'Ateş ateşle sönmez'

Sorunun kaynağının içeride olduğunu, çözüm yerinin Meclis olduğuna dikkat çeken Uras, "Seçime kadar oylama taktikleri, sorunu güvenlik tedbirlerine boğma adımları 'taşeronluk' tartışmaları sadece zaman kaybıdır" diye konuştu. Uras, çözümün; karşılıklı güven ikliminde, anayasal vatandaşlık ve onun bütün yasal karşılıklarının adım adım devreye sokulması olduğuna işaret etti.

Bir gazetecinin, "BDP'ye katılmadan önce, 'PKK silahları toprağa gömmeli diyordunuz" sözleriniz de değişiklik var mı?" sorusuna Uras, "Devam ediyor. Ateş ateşle sönmez. Artık somut adımlar atılmalı. Açılımlar ertelenmemeli. Silahlı siyaset hiçbir zaman çözüm olmadı" dedi. BDP'li Uras, "Aktif savunmadan vazgeçmek demek, silahları gömmek demektir" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89