• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 12 °C

BDP'den Ata: Barış Adımları Atılırsa Sandığa da Gideriz

BDP'den Ata: Barış Adımları Atılırsa Sandığa da Gideriz
BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, "Sandığa gitmiyoruz, pazarlık yapmıyoruz, şartlar öne sürmüyoruz. Kalıcı barış için sandığa da gideriz" dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, "Kararımız net, sandığa gitmeyeceğiz. Şartlar öne sürmüyoruz, Türkiye'nin toplumsal ihtiyaçlarını dillendiriyoruz" dedi.

bianet'le görüşmesinde, hükümetle BDP arasında referanduma ilişkin bir pazarlık olmadığını ve görüşmeler yapılmadığını da belirten Ata, "Ancak siyasal iktidarın bu ihtiyaçlara uygun bir girişimde bulunduğunu görürsek yanında olur, destekleriz" dedi.

Kalıcı barış için sandığa gideriz

Ata, "referandumda evet demek için koşullar öne sürdükleri" haberlerini yalanladı; "Bu 'destekleriz' sözü, referandumda tutum değiştirebileceğiniz anlamına geliyor mu?" sorusuna ise "Evet, o zaman sandığa gidebiliriz" diye yanıt verdi.

Ata şöyle konuştu:

"Anayasa değişiklik gündemi Meclis'ten geçtiğinde nasıl bir hazırlık yaptığımızı, ne tür adımlar atılmasını beklediğimizi kamuoyuna deklare ettik. Beklentilerimiz bugün de aynı. Ancak bu adımların hiçbiri atılmış değil.

"Pazarlık yok, bunları referandumda evet demenin koşulu olarak değil tek bir evladın daha yaşamını yitirmemesinin aracı olarak görüyoruz. Bunlar, Kürt sorununun çözümü, toplumsal barış ve adaletin sağlanması için yapılması gerekenler.

"Bu adımlar referandumu etkileyecek bir takvimde atılırsa boykot konusundaki kararımızı değiştirip sandığa gideriz. Dileğimiz de bu yönde. Çünkü bu, bir daha silahların devreye girmeyeceği bir sürecin de başlangıcı olabilir."

Ata, siyasal iktidardan beklentilerini ise beş ana başlık altında sıraladı:

"PKK'ye yönelik operasyonların durdurulması; KCK operasyonları kapsamında tutuklanan BDP'lilerin serbest bırakılması; vatandaşlık tanımının da yeniden yapılacağı yeni bir anayasa; seçim barajının düşürülmesi; Kürt sorunun çözümü için müzakerelerin başlatılması."

Karayılan: Kürt halkı tutumunu gözden geçirebilir

PKK'nin çatı örgütü KCK'nin Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan da Kürt halkının boykot kararında hiç gevşetmeden ısrarlı durması gerektiğini belirterek, "Ancak kendi çıkarına bir gelişmenin olması durumunda kendi tutumunu gözden geçirebilir" demişti. Fırat Haber Ajansı'na verdiği mülakatta "Bu konu elbette ki bir pazarlık ve siyaset konusudur" diyen Karayılan, "Bir devrimci hareket gerektiğinde 24 saate taktik değiştirebilir; ancak şimdi boykot taktiğinde ısrarlı ve karalı duruş güçlenmeyi ve kazanmayı getirecektir" şeklinde konuşmuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89