• BIST 9109.99
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

BDP'de hangi vekillerin üstü çizildi?

BDP'de hangi vekillerin üstü çizildi?
12 Haziran seçimleri yaklaşırken BDP'de ilginç gelişmeler yaşanıyor. Partinin önemli isimlerinden İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, çizik yedi

Kapatılma kararının ardından partinin grup kurmasına imkan sağlayan Ufuk Uras aday gösterilmeyecek. Partinin Kürt kökenli olmayan diğer ismi Akın Birdal da veto yedi. KCK'dan yargılanan isimlere ise vekillik teklifi götürüldü.

12 Haziran seçimleri yaklaşırken BDP'de ilginç gelişmeler yaşanıyor. Partinin önemli isimlerinden İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, çizik yedi. Uras'ın seçimlerde BDP çatısından bağımsız aday gösterilmeyeceği belirtildi. Uras, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatması ve eski milletvekilleri Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk'e siyaset yasağı getirmesinin ardından, çeşitli çevrelerin eleştirilerine rağmen Meclis grubu oluşturulabilmesi için BDP'ye destek vermişti. "19+1 formülü" ile BDP'nin grup kurabilmesinin önünü açan Uras, son olarak Abdullah Öcalan'a ev hapsi önerisini dile getirmiş, kendi evinin bu amaçla tahsis edilebileceğini açıklamıştı.

BİRDAL DA LİSTEDE YOK

Uras gibi, partinin Kürt kökenli olmayan diğer ismi Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da, vetolu isimler arasında. Uras ve Birdal'ın yeniden aday gösterilmemesi, BDP'nin yönetim kademesinde "doku uyuşmazlığı" olarak gösteriliyor. 12 Haziran'da grubun büyük bölümünü yenileme planı yapan BDP, radikal politikalar izleyeceğinin sinyalini verdi.

ZANA VE DİCLE'YE TEKLİF

Seçimlere bağımsız adaylarla girmeye hazırlanan BDP'nin listesinde, eski DEP'li Leyla Zana ve KCK operasyonunda tutuklanan eski DEP'li Hatip Dicle yer alıyor. Kürt hareketinin iki simge ismi, teklifi kabul ederse BDP çatısından bağımsız aday olacak.

DTP'nin kapatılması ile siyasi yasaklı olan, halen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eşbaşkanlığını yürüten Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk da Meclis'e yeniden girmesi beklenen isimler arasında. Seçim çalışmalarındaki eksiklikleri masaya yatıran BDP'nin bu kez milletvekili sayısı hedefi 35-40 vekil. BDP, kadın vekillere ağırlık vermeyi planlarken, bu isimlerin belirlenmesi sürecini partinin kadın birimlerine bırakacak.

KCK'YA SİMGESEL KONTENJAN

KCK davasını 'siyasi operasyon' olarak nitelendiren BDP, simgesel olarak bu davadan tutuklu bulunan Fırat Anlı, Selma Irmak ve Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay gibi isimlere de teklif götürecek. Anayasaya göre, bu isimler milletvekili seçilseler bile cezaevinden çıkamayacak.

GRUP İÇİN DESTEK VERMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatması ve Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk'e siyaset yasağı getirmesiyle grup düşmüştü. Uras'ın katılımı ile BDP yeniden grup çalışmalarına başladı. Kapatılan DTP, 22 Temmuz 2007 seçimlerine bağımsız adaylarla girmiş, 20 milletvekili çıkarmıştı. Bağımsız Hakkari Milletvekili Hamit Geylani'nin siyasi yasağının sona ermesinin ardından partiye katılımı ile DTP Grubu 21 milletvekiline sahip olmuştu. Uras da, İstanbul'dan, DTP desteği ile Meclis'e girmiş, bir süre sonra ÖDP'ye geçmişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89