• BIST 9142.4
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

BDP'de başkan kim olacak?

BDP'de başkan kim olacak?
Kongre hazırlığı yapan BDP genel başkanını arıyor. Kulislerde üç isim konuşuluyor. İşte ön plana çıkan o isimler...

Kongre hazırlığı yapan Barış ve Demokrasi Partisi’nde genel başkan arayışı sürüyor. Kulislerde üç isim konuşuluyor: Selahattin Demirtaş, Osman Baydemir ve Demir Çelik

BDP’nin 1 şubatta yapacağı kongreye kısa süre kalmasına rağmen henüz genel başkan adayı çıkmadı. Kulislerde sürpriz aday beklentisi var. Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş’la mevcut Genel Başkan Demir Çelik’in isimleri adaylık için öne çıkarken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de sürpriz aday olarak ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

Demirtaş tek aday olabilir

Ahmet Türk’ün siyasi yasaklı olması, Fırat Anlı’nın tutuklanması, Ufuk Uras’ın genel başkanlık teklifini reddetmesi üzerine BDP’de yaşanan genel başkan adaylığı sıkıntısına çare olarak sürpriz isimler gündemde. BDP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş’ın kongrede büyük olasılıkla tek aday olarak gösterilmesi bekleniyor. Demirtaş’ın parti yönetimine yeni dönemde grup başkanvekili olarak görev yapmak istemediğini açık bir dille bildirdiği ve bu şekilde adaylık beklentisini ortaya koyduğu öğrenildi.

Baydemir reddetti

Parti içinde Demirtaş’ın ismine sıcak bakmayanlar ise farklı isimler önerdi. Bu önerilerden biri de Demir Çelik’in görevini sürdürmesi. Ancak tabanın karizmatik lider beklentisi içinde olduğunu belirten bazı yöneticiler, Osman Baydemir’in belediye başkanlığını bırakarak BDP’nin başına geçmesini istiyor. Anayasa Mahkemesi’nin Baydemir’e siyaset yasağı getirmemesinin de bir avantaj olduğu belirtildi.

Diyarbakır Belediye Başkanı Baydemir’in son dönemki çıkışlarının da parti liderliğine sıcak baktığı şeklinde yorumlandı, ancak kendisi Milliyet gazetesine verdiği söyleşide bu iddiayı kesin bir dille yalanladı.

Osman Baydemir’in aday olmaması halinde bile önümüzdeki genel seçimlerde milletvekili adayı gösterilmesi bekleniyor. BDP’de eşbaşkanlık için de Gültan Kışanak ve Filiz Koçali’nin adı geçiyor.

Osman Baydemir Kimdir?

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Osman Baydemir, 1971 Diyarbakır doğumlu. İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı döneminde öne çıkan Baydemir, 2002’de DEHAP’tan Diyarbakır Milletvekili seçildiği halde baraja takıldı. Baydemir’in, 28 Mart 2004 seçimlerinde Diyarbakır Belediye Başkanlığı’na aday gösterilmesi Kürt siyasetinde büyük tartışma yarattı. Öcalan, Baydemir ismine ‘sivil toplum kökenli’ diyerek karşı çıktı. Öcalan’a rağmen aday gösterilme-si örgüt içinde sert tartışmalara yol açtı. Baydemir seçildikten sonra ılımlı bir çizgi izledi ancak, dönem dönem sert çıkışlarıyla iz bıraktı. Başbakan Erdoğan’a karşı ‘Diyarbakır kaledir’ sözüyle hafızalarda yer aldı.

Selahattin Demirtaş Kimdir?

1973 Elazığ doğumlu Selahattin Demirtaş, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Uzun yıllar insan hakları alanında çalışmalar yapan Demirtaş, Baydemir’den sonra İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı ve DTP Diyarbakır İl Başkanlığı’nı yürüttü. 2007’de Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçildi. DTP parlamentoya girdikten sonra grup başkanlığı görevini yürüttü. BDP’nin parlamentoda grup kurması üzerine grup başkanvekilliği görevini üstlendi. Demirtaş, aynı zamanda kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanlarından Nurettin Demirtaş’ın da kardeşi. Selahattin Demirtaş, parti içinde ılımlılar ve radikaller arasında önemli bir köprü görevi görüyor.

Taraf

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89