• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

BDP yemin edecek mi?

BDP yemin edecek mi?
CHP’den sonra BDP’nin de yemin boykotunun sona ermesi amacıyla dün gerçekleştirilen temaslarda, TBMM Başkanı Çiçek yemin zirvesini topladı.

CHP’den sonra BDP’nin de yemin boykotunun sona ermesi amacıyla dün gerçekleştirilen temaslarda, YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle’nin durumu tartışma yarattı. BDP ve Ak Parti grup yönetimi ile hükümetten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay yemin zirvesinde bir araya geldi.

Ancak ilk görüşmeden tam mutabakat çıkmadı. BDP’nin, Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) Hatip Dicle’yi de kurtaracak bir düzenleme ile anayasanın 14. maddesinde değişiklik talebi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletildi. Heyetlerin bugün ikinci kez bir araya gelmesi beklenirken, BDP’lilerin yemine yakın olduğu belirtiliyor.

Meclis boykotunun çözüme kavuşması için dün AKP heyete ile BDP heyeti, TBMM Başbakan Cemil Çiçek’in girişimiyle bir araya geldi. Zirveye, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Eşbaşkan Gültan Kışanak, Grup Başkanvekilleri Hasip Kaplan ve Pervin Buldan ile Ak Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Ahmet Aydın, Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay katıldı. Diyarbakır’da toplantı yapan BDP’liler, görüşmeleri Bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk ve Şerafettin Elçi’nin yürütmesini istemişti. Ak Parti tarafı, Türk ve Elçi yerine parti grubunun görüşmeye katılmasını istediği için akil adamlar formülü rafa kalktı.

Yeni kabinede Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen ve demokratik açılım çalışmalarını koordinatör bakan olarak yürütecek olan Atalay’ın Erdoğan’ın istediği üzerine heyete dahil edildiği öğrenildi. Atalay’ın görüşmeye girmesi, yapılan müzakerenin sadece “yemin eksenli” gerçekleşmediğini ortaya koydu. Bu çerçevede, 1 Ekim’den sonraki süreçte gerçekleştirilecek düzenlemeler, tutuklu KCK’lıların durumu ve güvenlik boyutunu da kapsayan değerlendirmelerin yapıldığı öğrenildi.

BDP Grup Başkanı Demirtaş ve Siirt Milletvekili Kışanak, görüşme sonrası Meclis’ten BDP Genel Merkezi’ne geçerek durum değerlendirmesi yaptılar. Aynı saatlerde Başbakan Erdoğan’ın “Yemin konusunda pazarlığa açık değiliz” açıklaması BDP kulisinde hayal kırıklığı yarattı. 

‘BDP’nin talebine açık değiliz’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP’lilerin Meclis’e gelme ve yemin etmelerine yönelik görüşmelerden ümitli olmak istediğini belirterek, “Anamuhalefet partisiyle nasıl bir uzlaşma sağlandıysa temenni ederim ki BDP ile de böyle bir uzlaşma sağlanır ve en kısa zamanda BDP de gelir, parlamentoda yeminini yapar, arzumuz budur. Yemin konusunda biz herhangi bir talebe açık değiliz” dedi. (Milliyet)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89