• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

BDP ve DTK 'Öcalan'sız çözüm'e hayır dedi

BDP ve DTK 'Öcalan'sız çözüm'e hayır dedi
DTK ve BDP'li Eş Başkanlar, 2012 Newroz kutlamaları ile hükümetin yeni stratejisini değerlendirdi.

DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk ve BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak, 2012 Newroz kutlamaları, verilen mesajlar, kutlamalara yönelik müdahale ve gelişen siyasal süreci değerlendirmek üzere DTK binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DTK Koordinasyon Kurulu üyeleri Özdal Üçer ile Ayla Akat Ata, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt ve belediye başkanları da katıldı.

TÜRK : SAHTE MUHATTAPLARLA ÇÖZÜME KİMSE ALDANMAZ

Toplantıda ilk söz alan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, "Halkımız kendi özgür geleceğini kurmak iradesini ortaya koymuştur. Yıllardan beri iktidarların Kürt halkının taleplerini görmezlikten gelerek, sorunu farklı mecralara taşımaya yönelik politikalar ürettiğini biliyoruz. Newroz'un mesajları çarpıtılmaya çalışılıyor. Oysa halkın mesajları açıktır. Kürt halkı muhataplarını belirlemiştir ve bu muhataplarla çözmek konusunda açık mesaj vermiştir. Farklı projeleri basına sunarak, bu sorunu ertelemeye ve çözümsüzlüğe götürmek isteyen bir süreçle karşı karşıyayız. Milyonlarca Kürt, Öcalan'a özgürlük diyorsa, iradesini ortaya koyarsa siz buna karşılık halkın desteğini alan siyasi partileri görmezlikten gelirseniz, sahte muhataplarla çözmeye çalışırsanız kimse buna aldanmaz" diye konuştu.

KIŞANAK :TARİHİ YAZACAKLAR OTORİTELER DEĞİLDİR

Ardından konuşan Gültan Kışanak, "Tarihi yazacaklar otoriteler değil halklardır. Burada da halkımız bu gerçeği bir kez daha tüm kamuoyunun gözleri önüne sermiştir. Kürt halkının, Türkiye'nin, Kürdistan'ın geleceği halka rağmen belirlenemez. Bu saldırılarla, güvenlik güçlerini halka zulmetmek üzere kurgulayan yönetim anlayışıyla uzlaşamayız. Sokağa çıkan herkese acımasızca saldırı yöneltildi. Bu saldırı karşısında halkımız onurlu ve direngen bir tutum göstermiş, asla geri adım atmamış, hiçbir etkinlik bu saldırılar nedeniyle iptal edilmemiştir. BDP muhatap alınacak manasına gelen senaryoları ileri sürenler, milletvekillerinin tamamını darp eden tutum sergilediler. Türk'e yönelik saldırı bu işin ne kadar pervasız noktaya vardığının son göstergesidir. Halkın sloganları, beklentileri, duruşu Sayın Öcalan'ın dahil edilmediği bir süreçten Kürt sorununa çözüm çıkmayacağını göstermiştir. Milyonlarca insan Sayın Öcalan'ın özgürlüğünü istemiş, Kürt Halk Önderi tanımlamasını güçlü şekilde ortaya koymuştur" dedi.

TUĞLUK : KANDİL, BDP MUHATAPTIR

Daha sonra konuşan DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, "Halkımız alanlara çıkarak devletin kendisini reddeden, kendisini tanımayan, yok sayan politikasını kabul etmediğini ortaya koymuştur. Önemli mesajlardan birisi de 'evet birlikte yaşamak istiyorum ama sen beni tutuklarsan sen beni öldürürken, en haklı ve meşru taleplerime gayrimeşrulaştırıcı yaklaşım gösterirsen, ben böyle birlikteliği, kardeşliği de istemiyorum' demiştir. Ayrıca 'beni kabul edeceksen değerlerimle ve irademle kabul et' demiştir" diye konuştu. Kürt halkının alanlarda Öcalan'a özgürlük istediğini ifade eden Tuğluk, Kürt halkının kendi çocuklarına sahip çıktığını, kimliksiz, statüsüz yaşamak istemediğini, özgürlükte ısrar ettiğine dikkat çekti. Tuğluk, Newrozla birlikte artık ara formüllerin, ara çözümlerin bittiğini söyledi. Halkın direnişinin çözümü dayattığını ifade eden Tuğluk, "Ya anlamlı bir müzakere süreci başlatılarak eşitlik ve özgürlük temelinde çözümlenecektir ya da şiddet zemininde tutularak daha da derinleşerek aynı zihniyetle devam edecektir. Burada karar vermesi gereken iktidarın kendisidir. Biz bu konuda gereken özveriyi, çabayı gösterdik. Bundan sonra tüm sorumluluk AKP iktidarına aittir. Muhataplar bellidir. Birincil aktör Sayın Öcalan'dır. Hiçbirimiz Sayın Öcalan'ı dışında bırakan bir çözümü kabul etmiyoruz. Kandil, BDP muhataptır. Kürtlerin talepleri de nettir" ifadesinde bulundu.

DEMİRTAŞ : ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜNDEN GERİ ADIM ATILMAYACAK

Daha sonra söz alan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "AKP'nin yasakçı tutumuna karşı direnen halkımızı kutluyoruz. Tarihi bir dönemde tarihi bir cevap verilmiş, tarihi sonuçlar ortaya çıkarmıştır" dedi. Kutlamalara yapılan müdahalelerde 500'den fazla kişinin yaralandığını ve 700'den fazla kişinin de gözaltına alındığını belirten Demirtaş, yaralıların gözaltı korkusu ile hastaneye gidemediğini söyledi. Kutlamaların 139 merkezde yapıldığını ifade eden Demirtaş, yapılan müdahalelerin ardından Başbakan Erdoğan'ın polisi kutlayarak saldırıları onayladığını söyledi. Newroz'un ortaya çıkardığı en önemli sonucun, Kürt halkının sarsılmaz bir iradeye sahip olduğunu göstermesi olduğunu ifade eden Demirtaş, "Bu irade, genelgelerle, kanunlarla yasaklarla engellenemeyecek bir iradedir. Kürt halkı özerklikten, Sayın Öcalan'ın özgürlüğünden geri adım atmayacağını gösterdi" diye konuştu. Newroz sonrası hükümetin Kürt sorunu ile ilgili yeni stratejisini değerlendiren Demirtaş, "Newroz sonrası ortaya atılan tartışmalar bu sonuçları örtmeye, bulandırmaya, sulandırmaya dönüktür. Dünyanın neresinde 2 milyon insan sokağa çıksa bu mesajları haykırsa o Başbakan çıkar 'bu mesajları aldık değerlendireceğiz' der. Yoksa 'biz bu talepleri tanımayız' derse o yönetimin adı demokrasi olmaz. O yönetim de meşru olmaz" dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın BDP'lilere yönelik, "Bizimle başka başka konuşuyorlar, başka yerlerde farklı konuşuyorlar" sözlerini değerlendirdi. Demirtaş, Hükümet'ten bir bakanla Gültan Kışanak ile birlikte kopan müzakere sürecinin yeniden başlaması, güven ortamının yeniden oluşması için çatışmaların önüne geçilmesi için siyasetçiler olarak inisiyatif almaya hazır olduklarını söylemek için görüşme yaptıklarını dile getirdi. Ancak bakanın kendilerine, "Biz zaten Kürt sorununu çözdük. Konseptimiz başarılı olmuştur. Güvenlik politikalarını uygulamaya kararlıyız" dediğini belirten Demirtaş, "Yüzümüze karşı ilgili bakandan duyduk. AKP'nin torbasında Kürt halkına dair kırıntı dahi yoktur. Tutuklamaların ve askeri operasyonların sonuç aldığı ve devam edeceği belirtildi. İnisiyatif alabileceğimizi, tıkanıklığın aşılması için konuştuk. Ama reddedildi. Diyalog ve müzakere kapıları her zaman açık olmalıdır. Hükümetin tavrı nedeniyle savaşın tırmanacağı kaygımız vardır" dedi. Demirtaş, Kürt sorununda çözümün net olduğunu belirterek, bunların, tüm askeri ve siyasi operasyonların durdurulması, Öcalan üzerindeki tecride son verilerek, müzakereler için sağlıklı ve özgür ortamın sağlanması, her türlü siyasi operasyonların son bularak, haksız tutuklanan herkesin serbest bırakılması, müzakerelerin sekteye uğramaması için siyasetçilerinden ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan barış komisyonunun kurulması, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması, basın, ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması olarak belirlendiğini ifade etti.

TÜRK : DEVLETİN ZULMÜNDEN ŞİKAYETÇİ OLACAĞIM

Ardından uğradığı saldırı ile ilgili şikayetçi olup olmayacağı sorusunu yanıtlayan Ahmet Türk, şahsın önemli olmadığını, yapılan muayene sonucunda verilen raporların emniyet tarafından alınıp savcılığa götürüldüğünü, bu nedenle ayrıca bir dilekçe verip şikayette bulunmadığını söyledi. İnceleme konusunda savcıların harekete geçtiğini ancak, ifadesi için çağrılmadığını belirten Türk, "Tabi ki şikayetçi olacağım. Zulme karşı mücadele ediyoruz. Böyle bir zulüm yaşanmışsa bunun karşısında suskun mu kalacağız. Şahsa karşı bir şikayet değil, devletin zulmüne karşı bir tutum, bir polis memuru değil, buna emir veren, talimat veren ve bu zulmü yaşatanların bizi yalancı çıkarmaya yönelik davranışlarından dolayı şikayetti olacağım" dedi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89