• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 11 °C

BDP heyeti Karadeniz ziyaretini Samsun'da noktaladı

BDP heyeti Karadeniz ziyaretini Samsun'da noktaladı
Sinop'un ardından Samsun'a gelen BDP heyetine dönük saldırılar burada da sürdü, olaylar üzerine Karadeniz ziyareti iptal edildi.

Halkların Demokratik Kongresi üyeleri ve BDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel ile bağımsız milletvekili Levent Tüzel'den oluşan heyetin, çözüm sürecini anlatmak için çıktıkları Karadeniz turunun üçüncü durağı Samsun'da çok sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Samsun Omtel Otel'de bir basın toplantısı düzenleyen BDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel ile bağımsız milletvekili Levent Tüzel, dün Sinop'ta yaşanan olaylara değindi. Ertuğrul Kürkçü, olanların, "savaşı sürdürmek isteyenlerin, ultra milliyetçilerin, ırkçıların" hareketi olduğunu söyledi. Kürkçü, "Bu bir kontrollü gerginlik stratejisinin parçasıydı. Derlenmiş toplanmış ajite edilmiş, kızıştırılmış bir işsiz gençler ve ne yaptığını bilmeyen insanlar topluluğu olduğunu biliyoruz, görüyoruz. O nedenle biz Bu kızıştırılmış insanlara karşı bir düşmanlık beslemiyoruz. Ama onun arkasındaki zihni ortaya çıkarmak istiyoruz" dedi.

Olanları bölge halkına mal etmediklerini kaydeden Kürkçü, "Bunlar uluslararası saldırı çetesidir, bunlar gladyodur. Bunların yedikleri insan eti, içtikleri insan kanıdır. Bunların faaliyetlerinin bizim yolumuzu kesmesi düşünülemez" diye konuştu.

Kürkçü, Sinop'ta çıkan olayların Vali ve Emniyet Müdürünün gafletinden kaynaklandığını söyledi.

"Görüşmelerimizi otelden çıkmadan yaparız"

Kaldıkları Omtel Otel'de kahvaltı yapan BDP heyeti, Karadeniz programıyla ilgili durum değerlendirmesi yapıyor. Heyette yer alan İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Şu an için net bir durum söz konusu değil. Kahvaltımızın ardından emniyet yetkilileriyle bir görüşme yapacağız. Eğer gerekli önlemler sağlanırsa programımızı sürdüreceğiz. Eğer güvenlik açısından bir sakınca söz konusuysa, bütün görüşmelerimizi ve programımızı otelden çıkmadan burada yapacağız. Şu an için net bir şey söyleyemem."

"Provokasyonla halkı yan yana anmayı reddediyoruz"

BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Karadeniz halkının provakasyonla yanyana anılacak bir halk olmadığını, bunu şiddetle reddettiklerini söyledi. Önder şöyle dedi:

"Ama organize güçler bu süreci proteste etmek için ellerinden geleni yaptı. Bize 'Samsun proramınızı iptal edin' dediler. 'Başına şu gelecek bu gelecek' dediler. Bunları yaparsak eğer bu savaş tellallarına pirim vermiş olurduk. Biz geldik Samsun halkıyla da buluştuk. Bu konuda samimiyetle, heybesinde söyleyecek sözü olan, itirazı, önerisi olan her kim varsa gelsin bizimle bu meseleyi istedikleri zeminde, şiddet içermeden istediklerini konuşmaya tartışmaya hazırız ve açığız. Akbabalar televizyonlara üşüşen özel harp unsurları, siz ve sizin provakasyonlarınız bu halkı barış yolundan çevirmeye yetmeyecektir. Yaptığınız bu hezeyanlar savaşçı yüzünüzün teşhir olmasına yol açıyor."

Oteli de taşladılar

Öte yandan otele tüm giriş ve çıkışlar da kimlik kontrolüyle yapılıyor. Müşteri kabul edilen otele gelenler, polis tarafından kimlik kontrolü ve üst aramaları yapılarak içeri alınıyor. Otelin karşısında bulunan bir kişi, kartona çizdiği Türk Bayrağını havaya kaldırarak BDP heyetini protesto etti. Polisin müdahalesi ile bu kişi bölgeden uzaklaştırıldı. İlerleyen saatlerde otelin önünde toplanan grup, otelin bahçesine girmeye çalıştı ve otele taş atmaya başladı. Polisin uyarısına rağmen dağılmayan saldırgan gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Bunun üzerine gruptakiler, yolun karşısındaki Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit Yerleşkesi'ndeki boş alana geçti. Burada taşkınlıklarına devam eden gruba, polis ekipleri yeniden müdahale etti. Gruptakiler de polislere taş atarak karşılık verdi.

Otelin çevresinden grubun uzaklaştırılmasının ardından heyet güvenlik önlemi altında, makam araçları ile ters şerit kullanılarak toplantı yapacakları salona götürüldü. Güvenlik güçleri daha sonra yeniden toplanan kalabalık grubu tazyikli suyla dağıttı. Toplantının yapılacağı salonunun önünde de geniş güvenlik önlemleri alındı. Bu arada, olaylar nedeniyle taş isabet eden bazı araçlar zarar gördü.

Önder: "Programı iptal ettik, Ankara'ya dönüyoruz"

Grubun dağıtılmasının ardından otelden çıkan BDP heyetini, polis yetkilileri uyardı. Yaklaşık 10 dakika daha güvenliğin sağlanması için bekleyen BDP milletvekillerinden Sırrı Süreyya Önder, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Biz barışı dillendirmeye geldik. Bu irademizi sürdürüyoruz. Karadeniz turumuzu sürdürmeyi planlıyorduk. Ancak aramızda yaptığımız toplantıda Ordu, Giresun ve Trabzon ziyaretlerimizi iptal ettik. Programımıza devam etmeyeceğiz ve bugün akşam saatlerinde Ankara'ya döneceğiz" dedi.

Öte yandan BDP İstanbul milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ve Halkların Demokratik Kongresi Eş Başkanı Fatma Gök'ten oluşan heyet, Anakent Kurupelit Düğün Salonu'nda toplantı gerçekleştirdi.

Kürkçü, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, programlarını sonlandırdıklarını belirterek, "Biz halkla aramızda engel olmadan görüşmek istiyoruz. Şimdi engel var. Bu engelleri nasıl aşacağımızı tasarlamamız lazım. Bundan sonraki Karadeniz programımızı iptal ettik" diye konuştu.

Kürkçü, genel merkezlerine döneceklerini belirterek, orada bu kararlarını değerlendirip ona göre hareket edeceklerini kaydetti.

Sırrı Süreyya Önder ise, "İşin ciddiyetini, yakıcılığını, zorluğunu biliyoruz. Karadeniz'in devrimciliğini biliyoruz. Onlarca kez geleceğiz buraya, iyi duygularla ayrılıyoruz" ifadelerini kullandı.

Heyet daha sonra güvenlik önlemi altında binadan ayrıldı. Heyetin Ankara'ya hareket ettiği öğrenildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89