• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 4 °C

BDP de artık müdahil!

BDP de artık müdahil!
BDP, işlenen suçtan partinin zarar gördüğü gerekçesiyle İrticayla Mücadele ve Eylem Planı Davası’na müdahil olmak için dilekçe verdi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un İnternet Andıcı davasına dahil olmasının ardından BDP de İrticayla Mücadele Eylem Planı belgesine ilişkin suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davaya müdahil olma talebinde bulundu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri’de görülen duruşmaya aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, eski Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Korgeneral Mehmet Eröz ve Albay Dursun Çiçek’in de olduğu 16 tutuklu sanık katıldı. Duruşmada Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ve BDP Milletvekili Hasip Kaplan’ın mahkemeye gönderdiği dilekçeyi okudu.

‘Partimiz kapatıldı, zarar gördük’

Söz konusu dilekçede şu ifadeler yer aldı: “Dava konusu İrticayla Mücadele Eylem Planı belgesi olarak bilinen ve bu belgenin eki niteliğindeki ‘Bilgi Destek Planı’nda ‘b’ başlığı altında kapatılan DTP’yi açıkça hedef alan ifade ve çalışmaların 1. Madde başlığı altında “DTP’nin Meclis’e girmesinin talihsizlik olduğu, demokratik düşüncelerini açıklamak değil, devletle kavga etmek istediklerini, 2. Bölümde DTP’nin kendi içinde fikir ayrılıklarının bulunduğu, 3. Bölümde AB’nin desteklerinin kesilmesi ve ilerleme raporu öncesi partinin kriz ve gerginlik yaratmaya çalıştığı vb. tespitlerden yola çıkarılarak 9. Bölümde kapsamlı olarak, yasal bir partinin terörist olarak gösterilmesi, sınır boylarında bölge halkının terörle mücadele adı altında rahatsız edilmesi, karışıklık çıkarılması, propaganda ve psikolojik savaş yanında şiddet kullanılması, sonuç olarak TSK’nın DTP üzerinde alenen baskı kurmak için; STK, medya ve diğer alanlarda faaliyet yürütmesi gerekliliği belirtilmektedir.” Söz konusu İrticayla Mücadele Eylem Planı kapsamında saldırılara maruz kalındığı ve bu süreç sonucunda da DTP’nin kapatıldığı belirtilen dilekçeden şu ifadeler kullanıldı: “DTP milletvekili oldukları dönemde gerek şahıslarına, gerekse temsilcisi oldukları yasal partiye yönelik Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan söz konusu plan kapsamında gerek başkanlık tarafından doğrudan; gerekse sivil toplum kuruluşları, basın organları, yargı mercileri ve bir kısım kamuoyu tarafından kapsamlı ve ağır saldırılara maruz kalınmış ve bu süreç sonucunda DTP kapatılmıştır.”

İlker Başbuğ hiç söz almazken avukatı İlkay Sezer davada eski Genelkurmay Başkanı, 2’nci Başkanı ve Genelkurmay Karargâhı’nın korgeneral seviyesinde dört önemli karargah başkanının yargılandığını belirterek, “Bölücü terör örgütü ile bağlantılarının olmadığını açıkça ifade edemeyen bu davaya müdahil olmak isteyenler bir Genelkurmay Başkanı ve dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı’nın yargılanmaya başladığı bu tarihi fırsatı mı kaçırmak istememiştir? TSK da elbette bu gelişmelerden rahatsız olacaktır, olmalıdır kanaatindeyiz” dedi.

Yasal bir parti ve seçilmişler hedef alındı

BDP Şırnak Miletvekili Hasip Kaplan Taraf ’a konuyla ilgili şunları söyledi: “Orada yasal bir partiye ve seçilmiş milletvekillerine yönelik fiili bir saldırı vardı. Biz de bunun sorumlularının bulunup cezalandırılmasını istiyoruz. O dönem DTP ve Kürtler hedef alınmıştı. Orada nasıl operasyon yapılacağı nasıl tecrit edileceği, nasıl milletvekili olarak kabul edilmeyeceği, nasıl gözaltına alınacakları ve nasıl soruşturulacakları, hepsi var. O zaman iki eşbaşkan ve ben, hukuk komisyonu başkanı olarak başvuruda bulunmuştuk. Andıcın İrtica ve bölücülük olmak özere iki bölümü var. İddianamede de ismimiz müşteki olarak yer alıyordu. Evraklarımızın bir kısmı daha önce dosyalara konulmamıştı. Gerekli evrakları tamamlayarak usulen müdahil talebi dilekçelerini verdiler.” (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89