• BIST 9876.23
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 13 °C

BDP adaylık için start verdi

BDP adaylık için start verdi
12 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde bağımsız adayları destekleme kararı alan BDP, aday adaylarının başvurularını kabul etmeye başladı.

12 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde bağımsız adayları destekleme kararı alan BDP, aday adaylarının başvurularını kabul etmeye başladı. BDP Genel Merkezi’nde oluşturulan 25 kişilik komisyon başvuruları kabul ederken 11 ilde de ön seçim yapılacak.

BDP, 22 Temmuz seçimlerinde olduğu gibi yüzde 10’luk seçim barajı nedeniyle 12 Haziran’da yapılacak seçimlerde de bağımsız adayları destekleyecek. Seçim çalışmalarına başlayan BDP, parti genel merkezinde 25 kişilik bir komisyon oluşturarak aday adaylarının başvurularını kabul etmeye başladı. BDP 12 Haziran seçimlerinde, ‘demokratik blok’ oluşturularak 81 ilde aday göstermeyi planlarken, tabanın güçlü olduğu 11 ilde de ön seçim yapmaya hazırlanıyor. Ön seçim yapılacak illeri ise Diyarbakır, Batman, Şırnak, Hakkari, Mardin, Siirt, Van, Urfa, Bitlis, Muş ve Iğdır oluşturuyor. Diğer bütün illerde ise BDP ön yoklama ve merkezi atama yoluyla adayları belirleyecek.

HEDEF MİLLETVEKİLİ SAYISINI İKİ KATINA ÇIKARMAK

BDP, halen Meclis’te 20 milletvekili ile temsil edilirken 12 Haziran’da yapılacak seçimlerde 35-40 arası milletvekili çıkarmayı hedefliyor. 22 Temmuz seçimlerinde 4 milletvekili çıkardığı Diyarbakır’da aday sayısını 6’ya çıkaracak olan BDP, Van ve İstanbul gibi illerde de 4 adayla seçim yarışına katılacak. BDP’nin Şırnak’taki hedefi 4 milletvekilliğinden 3’ünü, Hakkari’de ise 3 milletvekilliğinden 3’ünü almak oluşturuyor. BDP daha önceki seçimde milletvekili çıkaramadığı Ağrı, Gaziantep, Adana, İzmir, Mersin, Manisa, Ankara, Hatay, Aydın, Adıyaman ve Bursa gibi illerde de bu seçimde milletvekili çıkarma hesapları yapıyor. BDP, çıkarmayı hedeflediği milletvekilliği sayısından 5’ini de kontenjan için ayırmayı planlıyor. Kontenjan ise dini azınlıklar, bölgedeki Kürt çevrelerin ortak adayı ve demokratik blok adayları için değerlendirilecek. BDP, bu seçimlerde SDP’ye de bir kişilik adaylık kontenjanı ayıracak.

KADIN MİLLETVEKİLİ SAYISINI 12’YE ÇIKARMAYI HEDEFLİYOR

BDP’nin hedefindeki bir başka konu da yüzde 40 olan kadın kotasını tamamlayarak halen 8 olan kadın milletvekili sayısını 12’ye çıkarmak olacak. BDP, Diyarbakır 2, Van 2, Şırnak, Mardin, Hakkari, Batman ve İstanbul’da birer kadın aday gösterecek. BDP ayrıca tek aday gösterilecek illerde de yine kadınlara öncelik verecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89