• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 11 °C

Baykal'ın son umudu

Baykal'ın son umudu
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "AK Parti milletvekillerinin, yüksek sorumluluk duygusuyla ülkenin yararlarını gözetme anlayışı içine girdiklerini görüyorum." dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "AK Parti milletvekillerinin, yüksek sorumluluk duygusuyla ülkenin yararlarını gözetme anlayışı içine girdiklerini görüyorum. Türkiye'yi bu gidişten, ancak sorumlu vatansever AK Partili bir avuç milletvekili kurtarabilecektir." dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bedelli askerlik konusunun Türk siyasetinin klasik bir istismar konusu olarak uzun bir süredir kullanıldığını ifade ederek, 'Bu konunun seçim öncelerinde bir destek umuduyla gündeme getirilmesi sonra da gerçekleştirilememesi, aslında Türkiye'de çok ciddi yaralar açmaktadır' dedi.

Baykal, Kozyatağı'ndaki Kozzy Alışveriş ve Kültür Merkezi ve Kadıköy Belediyesi Meclis Binası'nın açılışının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin cezaevindeki çocuklara yönelik af önerisiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Baykal, çocuklarla ilgili olarak atılması gereken çok ciddi adımlar bulunduğunu söyledi. Baykal, bunların en önemlilerinden birinin, çocukların uluslararası anlaşmalara uygun olarak, çocuk mahkemelerinde yargılanması ve cezalarını onlar için özel olarak yapılmış ıslahevlerinde geçirmesi için gerekli düzenlemelerin sonuçlandırılması olduğunu ifade etti.

Bu konuda bir uzlaşma sağlandığı halde, birlikte bir çalışma yapabileceklerini açıklamalarına karşın Hükümetin bu konudaki girişimi askıya aldığını belirten Baykal, 'Bunun, bir an önce, bir kez uygulanacak, gelip geçici bir düzenleme yerine, çocukların çocuk oldukları dikkate alınarak onlara özel çocuk mahkemelerinde yargılanma imkanı ve cezalarını yine çocuklara özel kurumlarda çekmelerini sağlayacak düzenlemelerin yapılması, bence asıl öncelikli konudur. Bu konudaki var olan mutabakatın gereğini Hükümetin bir an önce yerine getirmesini bekliyoruz' dedi.

Bir gazetecinin 'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, bedelli askerlik konusunda uzlaşmaya varamadı. Bununla ilgili düşünceleriniz nedir?' şeklindeki sorusu üzerine de Deniz Baykal, şunları söyledi:

'Bedelli askerlik konusu, siyasetimizin klasik bir istismar konusu olarak uzun bir süredir kullanılmaktadır. Bundan büyük üzüntü duyuyorum. Bu konunun, seçim öncelerinde bir destek umuduyla gündeme getirilmesi, sonra da gerçekleştirilememesi, aslında Türkiye'de çok ciddi yaralar açmaktadır. Bir istismar konusu haline dönüştürülmüştür, gereği yapılamamıştır. İnsanlara umut verilmiştir, bekleyiş yaratılmıştır ama bir süre sonra 'Olmuyor, yapamıyoruz' deme noktasına getirilmiştir. Bu, hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu iktidarın bundan önceki açılımları gibi bedelli açılımı da aynı olumsuz sonucu ortaya koymuştur. Hükümet bedelli konusunu da maalesef yüzüne gözüne bulaştırmıştır.'

'AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİNİN YÜKSEK SORUMLULUK DUYGUSU'

BDP'nin olası desteği halinde, anayasa değişikliği oylamalarında nasıl bir süreç yaşanabileceği yönündeki soru üzerine de CHP Lideri Baykal, 'Anayasa değişikliği, Türkiye'nin temel anayasal düzenini derinden sarsacaktır. Türkiye başka bir Türkiye olacaktır. Siyaset, yargıya hükmetmeye başlayacaktır. Anayasa Mahkemesine, Başbakan kendi zihniyetini taşıyacaktır. HSYK'ya Başbakan kendi zihniyetini taşıyacaktır. Böylece yargı, iktidar karşısında, ülke bir ciddi ihtiyaç içine girdiği zaman dahi bir fren rolünü, yanlışlara 'Dur' deme imkanını kullanamayacaktır' diye konuştu.

Parlamentodaki siyasi partilere büyük sorumluluk düştüğünü dile getiren Baykal, şöyle dedi:

'AK Parti milletvekillerinin, yüksek sorumluluk duygusuyla ülkenin yararlarını gözetme anlayışı içine girdiklerini görüyorum. Türkiye'yi bu gidişten, ancak sorumlu vatansever AK Partili bir avuç milletvekili kurtarabilecektir. Sorumluluk büyük ölçüde onların da omuzundadır. Onların en iyi şekilde görevini yapacağı umudumu koruyorum. Konu referanduma sunulacak olursa sorumluluk vatandaşın eline geçecektir. O aşamada, milletle el ele Türkiye'ye, anayasal düzenimize sahip çıkmaya çalışacağız. Türkiye'yi, mahkemesiyle bütün kurumlarıyla AK Parti iktidarına ve onun Başkanına teslim etmeyeceğiz.'

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89