• BIST 9753.97
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 4 °C

Baykal'ın görüşme niyeti yok

Baykal'ın görüşme niyeti yok
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme niyeti olmadığını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme niyeti olmadığını söyledi. 

Arınç, "Herhalde bu gidişle görüşme olmayacak gibi. Bunun sorumlusu, samimi davranan Sayın Başbakan değil." dedi.

Bakan Arınç, Manisa Anemon Otel'de düzenlenen 18. Yerel Medya Eğitim Semineri'nde gazetecilere açıklama yaptı.

Demokratik açılım konusunda Başbakan Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Baykal'a gönderdiği mektuba ve cevabına değinen Arınç, Baykal'ın Başbakan ile görüşme niyeti olmadığını vurguladı.

Ana muhalefet partisinin, Türkiye'nin en önemli meselesi olan demokratik açılım konusunda sessiz kalmasının, hükümete karşı aldığı tavrın partide hiç kimse tarafından onaylanmadığını gösterdiğine dikkat çeken Arınç, "Bunun üzerine Sayın Başbakan'ın mektubuna, 'Evet görüşebiliriz.' dedi. Grup toplantısındaki, 'Hiçbir şekilde onlarla birlikte olmayacağız, onların yaptığı her şey yanlış, bu bölücülüktür, bu vatana ihanettir.' sözlerini tekrarlıyor. Geldiği zaman da, 'Kameralar olacak, sonra ne zaman yayınlanacağına birlikte karar vereceğiz.' diyorlar. Bu çok yanlış, çok yakışıksız. Bugüne kadar hiçbir siyasetçiden duymadığımız bir davranış biçimi. Yani Sayın Başbakan'a güven duymayabilirsiniz de bir ülkenin başbakanına bu kadar çıplak sözlerle, bu kadar aşağılayıcı, bu kadar istihza edici bir davranış içinde olamazsınız. Sayın Baykal'a bu davranışı hiç yakışmıyor. Sayın Başbakan kameraların gözetimi altında, sanki sorgu odasında, videoya alınan sorgular gibi." diye konuştu.

Arınç, CHP'nin 1989 ve 1999'da yayımladığı ama bugün sahip çıkmadığı görüşlerinden de raporlarından da istifade edeceklerini belirtti.

"TRT DEVLET TELEVİZYONU DEĞİL"

İsrail'in, TRT'de yayımlanan "Ayrılık" dizisine yönelik tepkisini de değerlendiren Arınç, TRT'nin kamu yayıncılığı yapan bir kuruluş olduğunu, ancak İsrailli yetkililerin ifade ettiği gibi bir devlet televizyonu olmadığını açıkladı.

Türkiye'de çok şeylerin değiştiğini söyleyen Arınç, "Eskiden belki bu tanımlamaya uygun denebilirdi ama TRT'nin kendi kanunu var ve özerk bir kuruluş. Devlet televizyonu değiliz biz. Yani devlet, 'Şunu yap bunu yapma, şunu al şunu alma, bunu göster bunu gösterme.' diye telkinde bulunamaz. Dolayısıyla biz hükümetin, Başbakan'ın kontrolünde olan, onun istediği gibi yönlendirdiği televizyon değiliz, böyle bir yayıncı kuruluş değiliz." diye konuştu. Dizinin, Filistin-İsrail arasında geçtiği bilinen, artık dünyada hiç kimsenin görmezden geldiği, duymazdan geldiği bir konu üzerinde yoğunlaşmadığına dikkat çeken Arınç, "Bu aynı zamanda bir aşk dizisi. En az 13 bölüm olur bu diziler. Devam etmesi düşünülürse ikinci bir 13 bölüm olarak çekilir. Daha başındayız ve bölümler ilerledikçe çekim yapılacak." şeklinde konuştu. Senaryonun, masraflarının incelendiğini ve TRT açısından yayımlanması sakıncalı görülmediği için dizinin başladığını kaydeden Arınç, "İkinci, üçüncü, dördüncü bölümlerin senaryosu incelenmiş olsaydı, bu tür üzüntü duymaya gerek kalmayacaktı. Çünkü insani olaylar bu dizi içinde konu ediliyor. Filistin'de geçtiği konu edilen bir iki bölüm dışında, farklı mekanlarda, farklı ülkelerde çekilmek üzere senaryolaştırılmış." ifadesini kullandı.

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabi Levy'nin randevu talep ettiğini kaydeden Arınç, kendisi ile arkadaşlık ilişkileri içinde olduklarını aktardı.

Bergama doğumlu olan Levy'in Ramazan ayında kendi onuruna yemek verdiğini hatırlatan Arınç, Büyükelçi ile yakın bir zamanda görüşüp, endişelerinin ne kadar haksız olduğunu, bir yanlışlık içine düşmemesi gerektiğini anlatacağını dile getirdi.

Arınç, şunları söyledi: "Ancak İsrail'deki bazı yöneticiler, özellikle Liberman gibi, onlar zaten dünyanın her yerindeki olaylara bu gözlükle pencereden bakıyorlar. Dolayısıyla onun sözleriyle değil ama gerçek olanlarla İsrailli yöneticilerle görüşeceğiz ve kesinlikle bu dizinin böyle bir anlam taşımadığını, sonuna kadar yayınlandığında, kendilerinin de mutlu olacaklarını ifade edeceğiz."

Dizide Yahudi düşmanlığının olmadığına vurgula yapan Arınç, anti semitizmi kendilerinin de reddettiğinin altını çizdi.

Türkiye ile İsrail hükümetleri arasındaki ilişkileri bozmak niyetinde olmadıklarının bilinmesini isteyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlişkileri bozmak amacıyla da bu dizi yayınlanmıyor. Kesinlikle böyle bir düşüncemiz yok, buna müsaade etmeyiz. Bizim Musevi karşıtı olmamız, Yahudi karşıtı olmamız hiçbir zaman düşünülemez. Biz elbette Filistin'de meydana gelen olaylara büyük üzüntüyle bakıyoruz. Gazze'de, Ramallah'ta ve diğer bölgelerde çocuğu kucağında ölen insanlar, bizi ilgilendiriyor. Lübnan'dakiler bombalandığı zaman, bu bombalar sanki başımıza yağmış gibi bundan üzüntü duyuyoruz. Bunlar dünyanın gerçekleri, bu gerçekler bütün dünyanın televizyonlarında, sinemalarda, bazen sinema, bazen dizi oluyor. Gerçeğe ne kadar yakınsa da o kadar ilgi topluyor. Ama bunların yayınlanması diyelim ki ABD ile Vietnam arasındaki savaşın, yıllarca filmlere konu olması, Hitler'in Yahudilere karşı uyguladığı soykırımın yıllarca tiyatrolarda ve filmlerde senaryolaştırılmış olması, dünyada bilinen olaylardır. Kaldı ki bu Ayrılık dizisi, sonunda sevgiye, aşka dönüşecek olan, insanların, barış içinde, huzur içinde yaşaması ve buna duyulan özlem senaryo haline getirilen bir dizidir." 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89