• BIST 9889.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 13 °C

Baykal'dan Kürt Açılımı yorumu

Baykal'dan Kürt Açılımı yorumu
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında AKPnin Kürt açılımı çerçevesinde attığı adımlarını değerlendirdi. İşte Baykal'ın olay sözleri...

Anadolu’yu bir kültür etrafında toplama mücadelesi bin yıllıktır. Şimdi oldu, oluştu.

Lord George’lar Anadolu’yu kafalarına göre şekillendirmek istedi. Ona karşı Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk kimliği olarak kendisini bir kez daha kabul ettirildi.

Bunun kültürel, felsefi, dini boyutları var. Şimdi o bunu istedi, şu şunu istedi… Ayrıştıralım, bölüştürelim.. Yok öyle bir şey yok.

Bu mücadeleyi ilk veren parti CHP’dir. Tam 30 yıl önce herkesin eşit kimliğinin olduğunu, asimilasyonun kabul edilemez olduğunu, herkesin özgürce dilini yazma, okuma hakkı olduğunu kararlılıkla söylemişiz.

Bunu etnik ayrıştırma için değil, insan hak ve özgürlüklerine saygının gereği olarak söylemişiz. Aynı zamanda demişiz ki, devlet ayrı, sakın ha bunu devlete taşımayın, etnisiteyi devlete taşımayın demişiz.

Gençlerin Türkiye’nin parçası oldukları duygusunu yeterince yaşayamadıklarını görüyorum. Bundan büyük bir üzüntü duyuyorum.

Oralara devlet olarak fabrika kuracaksın. Zararı da göze alacaksın. Her şeye zarar ettiriyorsun da bunu niye yapmıyorsun.

Bak biz bastırınca GAP’a 10 milyar yatırdın. Ama 3 yılda hangi ihaleyi yaptın GAP’ta. Bir tane ihale var mı. Barajlar kurulmuş ama oralar kupkuru bekliyor. Neden yapmıyorsun bunu. Bunu yapmadığın için işte çocuklar sokaklarda, kendilerine gelecek aramak için bambaşka yollara sapıyor.

Bunlar tabi Türkiye’yi ayrıştırmak için öneriler değil. Amaç ayrıştırmaksa bunlara itibar etmezsin.

Gel ben sana anlatayım. Türkiye’nin en iyi okullarını doğuya kur. Kimse senden ihale istemiyor. Kimse senden bana bakıver, seçim öncesinde yeşil kart ver, giyecek dağıt, beni sadakaya mecbur et, beni yaşat demiyor. Bana iş ver diyor iş. Kazancımı sağlamak istiyorum diyor.

TÜRKİYE BİR YOL AYRIMINDA

Tablo bu. Türkiye bir yol ayrımında. Yaklaşım ayrıştırıcı mı olacak, kaynaştırıcı mı. Biz kaynaştırıcı önerilerin yanındayız. Ayrıştırıcı önerilerin de karşısındayız.

Bir gazetede çözüm önerileri sıralanmış. Neymiş Anayasa’daki millet anlayışını ortadan kaldırmaya yönelik arayışlar. Türk milleti kavramını çıkartacakmışız. Bu milletin yeniden kimlik arayışına ihtiyacı yoktur, yerleşmiştir. Etnik kimlik herkes tarafından korunabilir, yaşanabilir. Ancak Anayasamızda bunu değiştirmeye kimsenin hakkı da yoktur.

Bizimle görüşmek istiyorlarmış. Ne söyleyeceksiniz? Ne söyleyeceğimizi bilmiyoruz, sizi dinleyeceğiz. Bizi dinlemek istiyorsan burada biz söylüyoruz, bunları dinle ve ona göre davran. Eğer bir şey söyleyeceksen gel konuşalım. Ben bir şey söylemek istemiyorum, sizlerden alacağım. Milleti oyalama politikasının parçası haline bizi getiremezsin.

Milli kimlikle oynamak olmaz. Milli eğitime etnisiteyi sokmak kesin olmaz. Adı üstünde bak: Milli eğitim. O milli niye orada. O demek istiyor ki, biz hepimiz farklı etnik özellikler taşıyor olabiliriz. Ama uluslaşma sürecinde aynı ortak noktadayız. Birbirimize karşıt olmayalım. Eşit davranalım birbirimize. Neyle olacak bu? Milli kimlikle. Milli eğitime dini sokarak zaten en büyük zararı verdiler. Şimdi etnik anlayışı sokmak istiyorlar. Etnik kimliği geliştirecek düzenlemeler yapma. Bu milletin dilini bölme, kültürünü, değerlerini bölme yanlıştır.

Anayasanın milli kimlik kavramıyla oynamayınız. Herkesin kimliğini geliştirmesine her türlü desteği veririz. Gerekirse pozitif ayrımcılığı destekleriz. Varacağımız hedef birbirimizi sevme, sayma hedefi. Birbirimizin varlığından onur duyma hedefi. Bu hedefe yönelik olarak her türlü öneriyi destekleriz.

Ama Ortadoğu ülkelerinde yaşanmış senaryoları, Türkiye’ye taşıma yolu kabul edilebilir değildir. Buradan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz.

Türkiye’nin gerçek sorunları yoksulluktur, işsizliktir. Bunlarla mücadele etmeye devam edeceğiz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89