• BIST 9693.46
  • Altın 2496.132
  • Dolar 32.475
  • Euro 34.6284
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 7 °C

Baydemir: Ergenekoncu paşa tehdit etti

Baydemir: Ergenekoncu paşa tehdit etti
Osman Baydemir, 1995–2002 yıllarında şu anda Ergenekon’dan tutuklu bir paşanın kendisini ölümle tehdit ettiğini söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 1995-2002 yılları arasında İHD yöneticiliği yaptığı dönemde kendisinin de çok kez tehdit edildiğini iddia etti.

Star Gazete'sinin haberine göre Baydemir, isim vermeden işaret ettiği Ergenekon tutuklusu Levent Ersöz’ün kendisine aracı göndererek, “Seni de kayıp otobüsüne bindiririm” diyerek tehdit ettiğini söyledi.

Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Diyarbakır’daki medya mensuplarıyla bir araya gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, çok çarpıcı itiraflarda bulundu. İHD yöneticisi olduğu 1995–2002 yılları arasında faili bölgede görev yapan ve şu anda Ergenekon’da tutuklu bulunan bir paşanın kendisini ölümle tehdit ettiğini söyledi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Lokalinde konuşan Baydemir, 74’e aşkın gazetecinin cezaevinde olduğunu hatırlatarak, toplumun vicdanı olan basın mensuplarının olabilecek en kısa sürede ailelerine kavuşmalarını diledi.

2011 yılını ‘Kara yıl’ olarak niteleyen Baydemir, 2011 yılını çok büyük acılarla geçirildiğini dile getirerek, “2011 yılı insanlığın toprağa düştüğü anaların gözyaşı döktüğü, evlatlarını toprağa defnettiği yıl oldu. İnşallah bir daha geri gelmez. 2011 yılında ne gerçekleştiyse 2012’de tam tersi bir yıl olmasını diliyorum” diyerek yeni yılda beklentilerinin yeni anayasayla birlikte daha demokratik, temel hak ve özgürlüklerin yılı olmasını diledi.

SORUNLAR TOPLUMSAL SÖZLEŞMEYLE AŞILIR”

Türkiye’nin temel meselesinin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve Kürt sorunu olduğunu ifade eden Baydemir, bunların da yeni yapılacak toplumsal sözleşmeyle aşılabileceğine inandığını dile getirerek, “82 anayasasının değiştirilerek yeni anayasa yapılması olmaz sa olmazdır. Herkes ortak bir çaba içine girmelidir ve çabanın da sonuç alınması gereklidir. Tek bir etnik kimlik anayasada vurgulanmamalı. Türk, Kürt, Alevi, Çerkez yani herkes kendini anayasada görmeli. Hazırlanacak yeni anayasada demokrasi, özgürlükler, kültürel kimlik problemi ilelebet kaldırılmasını diliyorum” dedi.

“HERKESİN HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE İHTİYACI VAR”

Gazetecilerin eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un tutuklanarak cezaevine konmasıyla ilgili düşüncelerini sorduğu Baydemir şunları söyledi. “Bütün samimiyetimle söylüyorum. Herkesin hukukun üstünlüğüne, temel hak ve özgürlüklere ihtiyacı var. 1995–2002 yılları arasında İHD’nin kesintisiz yöneticisi ve aktivistiydim. O dönemde birçok temel hak gaspına imza atanlar başta yaşam hakkı olmak üzere onların pek çoğunun cezaevinde olduğunu görüyorum. O zamanda ‘herkese özgürlük, herkese hukukun üstünlüğü lazım’ dedik. Ancak hukuk intikam aracı olmamalıdır. Karanlıkta kalan her hak ihlali yeni ihlallerin habercisidir.”

“SENİ DE KAYIP OTOBÜSÜNE BİNDİRİRİZ”

1995–2002 yılları arasında bölgede görev yapan üst düzey yetkililer eliyle gerçekleşen hak ihlalleri olduğunu aktaran Baydemir, ‘İlk kez anlatıyorum’ dediği isim vermeden bölgede Şırnak Jandarma Alay Komutanlığı, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı, görevlerinde bulunan Ergenekon tutuklusu Levent Ersöz’ün kendisini ölümle tehdit ettiğini söyledi.

İHD Diyarbakır Şube merkezinde oturduğu sırada odasına gelen kendi tabiriyle ‘Malum traşlı’ bir şahsın ‘sana paşanın mesajını getirdim’ diyerek, ‘Seni de kayıp otobüsüne bindiririz’ mesajını ilettiğini ileri süren Baydemir, “Bende arkamdaki duvarda asılı olan aralarında Musa Anter’in de bulunduğu faili meçhule gidenlerin fotoğraflarını göstererek, ‘Bunlardan değerli değilim git paşana söyle’ dedim. O günden bu güne çok şey değişti. O dönemin mağdurları şimdi yine mağdur. Zalimler arası tercih yapılmaya zorlanmamamız lazım. Zalim zalimdir” diye konuştu.

Diyarbakır Surları ile ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunduğu 21 maddelik sunumla ilgili 12 Ocak’ta, öneri ve taleplerin iletileceği yeni bir koordinasyon toplantısını yapılacağını belirten Baydemir, “Diyarbakır bu projeyle 5 yıl içinde açık hava müzesine getirilecek. Bu proje aynı zamanda bir barış projesi olarak görüyorum” diye konuştu. Baydemir, toplantının ardından gazetecilerle toplu fotoğraf çektirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89