• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 20 °C

Başkomutanın Seni Bekliyor!

Başkomutanın Seni Bekliyor!
Merkez Orduevi’ndeki alternatif geceye rağmen askerin Köşk’teki 29 Ekim resepsiyonunun en azından kutlama merasimine katılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bugün Çankaya Köşkü’nde düzenleyeceği eşli resepsiyona askerlerin katılıp katılmayacağı netleşmedi. Ancak Genelkurmay Başkanlığı’nın Merkez Orduevi’nde aynı saatlerde alternatif bir resepsiyon düzenleme kararı alması, askerlerin, Köşk’teki eşli resepsiyona katılmama olasılığını yükseltti. Karargâh’ta komutanlar dün günboyu eşli resepsiyona gidip gitmemeyi tartıştı. Üç yıl önce Köşk’e çıkan Cumhurbaşkanı Gül, ilk defa 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunu teke indirdi. Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül’ün başörtülü olması nedeniyle daha önce çift resepsiyon veriyordu. Gül, gündüz verdiği resepsiyonda aralarında komutanların da olduğu devlet protokolünü “eşsiz” olarak kabul ediyordu.

Akşam resepsiyonunda ise sivil toplum örgütleri, sanatçılar, sporcular ve medya temsilcilerini eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte karşılıyordu.

Köşk basından izliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bugün Çankaya Köşkü’nde vereceği eşli resepsiyon saat 19.30’da başlayacak. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in evsahipliğinde Merkez Orduevi’nde düzenlenecek alternatif resepsiyonun saati ise 19.00 olarak belirlendi. Dün de Karargâh’ta günboyu toplantı vardı. Komutanların eşli resepsiyona gidip gitmemeyi tartıştığı öğrenildi.

21860

Taraf’a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmet Sever, Çankaya Köşkü’ndeki resepsiyona askerlerin katılıp katılmayacağı şeklinde soruya “Bu konuda bize gelen herhangi bir bilgi yok. Biz de sizler gibi siyasilerin ve askerlerin durumuyla ilgili olarak basında yer alan haberleri takip ettik.

Davetiyeler muhataplarına gönderildi” yanıtı verdi. Davetiyelerin iadesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sever, “Davetiye gönderilen isimlerden, katılımları hakkında teyit almak gibi bir uygulamamız yok” dedi. 

Komutanlar geçerken uğrayabilir

Resepsiyona dair olasılıkları Taraf’a değerlendiren askerî bir kaynaksa, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının Çankaya Köşkü’ndeki resepsiyonun kutlama merasimine katılıp diğer bölüme iştirak etmeden Merkez Orduevi’ndeki resepsiyona geçme formülünün de olası olduğunu söyledi. Karargâh’ın geçen günlerde Hürriyet’e özel gönderdiği bir bilgi notuyla, üç yıl önce bir törende Hayrünnisa Gül’ün elini sıkmamak için protokoldeki yerini değiştirdiği iddia edilen ve bu nedenle de eleştirilen Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in “kaçmadığını yerine gittiğini” açıklamasına atıfta bulunan askerî kaynak şunları söyledi: “Genelkurmay’ın bu özel hassasiyetinin, 29 Ekim resepsiyonu öncesi, ordunun normalleşme yönündeki sinyallerinden biri olarak okumak mümkün. Türk ordusunun başkomutanı sıfatını taşıyan Sayın Cumhurbaşkanı’nın davetine, o ordunun komutanlarının katılmaması yanlış algılara yol açabilir. Dolayısıyla usulen de olsa Köşkteki davette görünme ihtimali uzak bir alternatif değil.” 

Siyasilerden yoğun katılım

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve MHP’liler resepsiyona katılacaklarını belirtirken, katılım konusunda milletvekillerini serbest bırakan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kararı olumsuz oldu. Dün akşam 32. Gün programına katılan Kılıçdaroğlu, resepsiyona katılmayacağını söyledi. Bunun bir boykot anlamına gelmediğini ifade eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanına karşı bir tavır olsaydı, biz grubu serbest bırakmazdık. Ben halkın arasında bunu kutlayacağım” dedi. BDP’nin ise Köşk’te olacağı belirtiliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89