• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 9 °C

Başbuğ'a 'devlet şeref madalyası' verilmedi

Başbuğ'a 'devlet şeref madalyası' verilmedi
Genelkurmay başkanlığı görevini Orgeneral Işık Koşaner'e devreden Orgeneral İlker Başbuğ'a 'devlet şeref madalyası' uygun görülmedi.

Genelkurmay başkanlığı görevini Orgeneral Işık Koşaner'e devreden Orgeneral İlker Başbuğ'a 'devlet şeref madalyası' uygun görülmedi. Bakanlar Kurulu kararı ve cumhurbaşkanının onayıyla verilen madalya, ilk olarak 28 Şubat sürecinde Karadayı'ya daha sonra da Kıvrıkoğlu, Özkök ve Büyükanıt'a takılmıştı. 

Orgeneral İlker Başbuğ, iki yıldır sürdürdüğü genelkurmay başkanlığı görevini törenle Orgeneral Işık Koşaner'e devretti. Genelkurmay Karargâhı'nda düzenlenen devir teslim törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte kuvvet komutanları ve askerî personel katıldı. Orgeneral İlker Başbuğ, ailesine teşekkür ederken gözyaşlarını tutamadı. Törende önceki dört genelkurmay başkanından farklı olarak İlker Başbuğ'a 'devlet şeref madalyası' takılmadı. Başbuğ'a madalya takılıp takılmayacağı konusu daha önce basında yer almış, 12 yıldır uygulanan geleneği bozmamak için hükümetin madalya vereceği konuşulmuştu. Ancak bu yöndeki beklenti, Başbuğ'a madalya verilmemesi üzerine boşa çıktı. Devletin en prestijli ödülü sayılan 'devlet şeref madalyası', Bakanlar Kurulu kararı ile veriliyor. Cumhurbaşkanının onayından sonra Resmî Gazete'de yayımlanıyor.

Daha önce Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Orgeneral Hilmi Özkök ve Orgeneral M. Yaşar Büyükanıt'a verilen 'devlet şeref madalyasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, söz konusu genelkurmay başkanlarının devir teslim törenlerinin yapılacağı gün veya daha önce Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Ancak görevini Orgeneral Işık Koşaner'e devreden Orgeneral İlker Başbuğ'a devlet şeref madalyası verilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı dünkü Resmi Gazete'de yayımlanmadı. Törende de böyle bir madalya kendisine verilmedi. Önceki genelkurmay başkanlarına madalyaları cumhurbaşkanı tarafından takılmıştı. İki yıl önce de Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a 'Devlet şeref madalyası' Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından devir teslim töreninde verilmişti.

Madalya ve Nişanlar Kanunu'na göre devlet şeref madalyası, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin bekâsı, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzuru, birlik ve beraberliği için yurtiçinde veya yurtdışında üstün yararlılık gösteren Türk ve yabancı uyruklu kişilere' veriliyor. Bu madalya ilk olarak 28 Şubat sürecinin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'ya verildi. Madalyayı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel taktı. Bu ödülü alan ikinci isim 9. Cumhurbaşkanı Demirel oldu. Demirel'in madalyası 16 Haziran 2000'de 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından verildi. Orgeneral Karadayı'dan sonra genelkurmay başkanlığına gelen Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da şeref madalyasına layık görüldü. AK Parti döneminde de Orgeneral Hilmi Özkök ve Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a madalya verildi. Cumhurbaşkanlığı görevini tamamlayan ve Abdullah Gül'e devreden 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e ise bu nişan verilmedi.

Genelkurmay Karargâhı'nda yapılan törene Jandarma Genel Komutanlığı'ndan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesi beklenen ancak sürpriz bir şekilde istifa eden Orgeneral Atila Işık katılmadı. Törende 24. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök hazır bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, töreni baştan itibaren izledi. Erdoğan, tören sonrası verilen resepsiyona da katıldı. İftarını resepsiyon sırasında hazırlık yapılmadığı için çerez yiyerek açan Erdoğan, Koşaner ve Başbuğ'la sohbet etti.

Genelkurmay başkanlığı devir teslim töreninin ardından verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevaplayan Orgeneral Başbuğ, bir gazetecinin, önceki devir teslim törenlerinde genelkurmay başkanlarına 'devlet şeref madalyası' verildiğini ancak kendisine verilmediğini belirtmesi ve bu konudaki görüşünü sorması üzerine de "Beni hiç ilgilendiren bir konu değil şu anda." dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89