• BIST 8988.92
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 11 °C

Başbakan'ın önündeki son anket

Başbakan'ın önündeki son anket
Halkoylamasına bir hafta kala Başbakan'a "son düzlük" anketi sunuldu, ankette yarın seçim olsa sorusu da soruldu.

Halk oylamasındaki son viraj dönülürken yapılan ankette, "evet" oylarının yüzde 54.9 seviyesinde olduğu görüldü.

Sabah'ın haberine göre, Başbakan'a önceki gün sunulan ankete göre, en çok "evet" Orta Anadolu'nun doğusundan, en çok "hayır" ise Marmara'nın batısından gelecek. Bir sürpriz de BDP'nin halk oylamasını boykot kararı aldığı Güneydoğu'da ortaya çıktı. Güneydoğu'da ankete katılanların yüzde 70,5'i sandık başına giderek oy kullanacağını açıkladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'a, halk oylaması öncesi "son düzlük" anketi sunuldu. Pollmark tarafından 29 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında Türkiye genelinde 57 ilde yapılan ve 5483 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen anket sonucunda, "evet" yüzde 54,9 "hayır" ise yüzde 45,1 çıktı.

Sadece oy vereceğini belirtenler üzerinden yapılan değerlendirmede ise "evet" oyları yüzde 56,2. "hayır" oylarıysa yüzde 43,8 olarak görüldü.

DOĞU ANADOLU-MARMARA HATTI

Ankette en yüksek "evet" oyu Orta Anadolu'nun doğusundaki illerden geldi. Bu bölgede yaşayan vatandaşların yüzde 71,1'i, 12 Eylül'de "evet" oyu kullanacağını açıkladı.

En çok "hayır" oyu ise Marmara'nın batısından çıktı. Bölgeden ankete katılan vatandaşların yüzde 63,7'si "hayır" oyu kullanacağını beyan etti.

BOYKOT DELİNECEK

Ankete katılanların yüzde 7,8'si sandığa gitmeyeceklerini söylerken, yüzde 87,2'si oy kullanacağını açıkladı. Yüzde 5 oranındaki seçmen ise "belli değil" dedi.

Halk oylamasına katılımın en yüksek beklendiği bölge Batı Marmara oldu. Bu yörede halkın yüzde 98.4'ü referandumda oy kullanacağını beyan etti. Sandığa gitme oranının en düşük olacağı bölge ise Güneydoğu Anadolu oldu. Ancak, BDP'nin boykot kararı aldığı bölgede bile referanduma katılımın yüzde 70.5 civarında olacağı tahmin ediliyor.

Anayasa paketini destekleyenlerin yüzde 14,6'sı, anayasa paketine karşı çıkanların ise yüzde 30,9'u sandığa gitmeyeceğini söyledi.

"BUGÜN SEÇİM OLSA" DA SORULDU

Ankete katılanlara, "Bugün bir seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu da soruldu. AK Parti yüzde 39,3, CHPyüzde 23,3, MHPise 10,2 oy aldı. Geçerli oyların dağılımından sonra şu sonuç çıktı: AK Parti yüzde 45,5, CHP yüzde 27, MHP yüzde 11,8.

MUHALEFET YANLISI ŞİRKETİN ANKETİYSE FARKLI

Hükümet karşıtı sert bir muhalif yayın yapan Sözcü gazetesinin SONAR araştırma şirketine yaptırdığı son referandum anketini Cumhuriyet yazarı Ümit Zileli, CNN Türk'te katıldığı 'Ne Oluyor' programında açıkladı.

Zileli, yapılan son araştırmada HAYIR oylarının EVET oylarından fazla olduğuna vurgu yaparak, yapılan anketin rakamlarının yüzde 50.37 HAYIR, yüzde 49.63 EVET olarak çıktığını belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89