• BIST 9800.22
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 6 °C

Başbakan ilk kez açıkladı

Başbakan ilk kez açıkladı
Başbakan Erdoğan, İsrail'in Anadolu Kaplanı tatbikatından çıkarılma gerekçesinin Gazze saldırıları olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Gazze'de Filistinlileri öldüren bir orduya buyrun bizimle tatbikat yapın diyemezdik." diye konuştu. Mısırlı ünlü gazeteci Fehmi Hüveydi'ye bir mülakat veren Başbakan Erdoğan, kendisine yönelik gerçekleştirilen çok sayıda suikast girişimi olduğunu, bunların sayısını unuttuğunu da belirtti.

Başta Mısır'ın El Şuruk ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayınlanan El Haliç gazeteleri olmak üzere pek çok Arap gazetesi ve internet sitesinde yayınlanan mülakatta ağırlıklı olarak Türk dış politikası ile ilgili soruları cevaplandıran Erdoğan, Hüsnü Mübarek'in 15 Aralık'ta Ankara'ya düzenleyeceği ziyaretin iki ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası olacağının da altını çizdi. Washington ziyareti öncesi Erdoğan verdiği mülakatta Türkiye gündeminin iç meseleler ya da ABD ile ilişkilerle sınırlı olmadığını, bölgedeki her türlü sorunla yakından ilgilendiklerini de vurguladı.

Büyük bir hapishaneye dönüşen Gazze konusunda kimsenin bir şey yapmadığını ve sadece seyrettiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, insan haklarına saygılı dünya ülkelerinin artık bu duruma seyirci kalmaması çağrısında da bulundu. İsrail'in Gazze'de beyaz fosfor kullanmasının insanlığa karşı bir suç teşkil ettiğini tekrarlayan Erdoğan, Tel Aviv'e yerleşim birimi inşaatlarını durdurması çağrısı da yaptı.

Gazze konusunda tarafsız olamayacaklarını da anlatan Erdoğan, "Biz demokratik bir ülkeyiz. Halkımızın sesine kulak vermek zorundayız." diye konuştu. Erdoğan NATO ülkeleriyle ortak gerçekleştirilen tatbikattan İsrail'in çıkarılmasıyla ilgili soruya da, "Gazze'de Filistinlileri öldüren bir orduya buyurun bizimle tatbikat yapın diyemezdik." şeklinde cevap verdi. İsrail'in Türk hava sahasını kullanarak İran'a yönelik casusluk faaliyetleri yaptığından dolayı tatbikattan çıkarıldığı yönündeki iddiaları da reddeden Erdoğan, bu tür iddiaların doğru çıkması durumunda İsrail'e gerekli cevabı vereceklerini dile getirdi.

Taraflardan talep gelmesi durumunda İsrail ve Suriye arasında yeniden arabuluculuk girişimlerine başlayabileceklerine de değinen Erdoğan, kendilerinden bu ülkelere yönelik bir arabuluculuk teklifinin gitmeyeceğinin de altını çizdi. Son günlerde İsrail ile ilişkilerde yeni gerginliklerin oluşmasına sebep olan insansız uçakların teslimi konusunda da Erdoğan, teslim için kalan 40 günlük sürede uçakların gelmemesi durumunda İsrail ile bu konuda yapılan anlaşmayı feshedeceklerini de kaydetti.

İran'ın barışçıl nükleer programını desteklediklerini de tekrarlayan Başbakan Erdoğan, İran'ın Türkiye'nin güvenliği için en önemli unsurlardan biri olduğunun da altını çizdi. İran'ın Rusya'dan sonra Türkiye'nin en büyük ikinci gaz tedarikçisi olduğunu ifade eden Erdoğan, İran ve Batılı ülkeler arasındaki gerginliğin kendilerini endişelendirdiğini de belirtti. Erdoğan 10 milyar doları bulan iki ülke ticaretini 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Türk-Mısır ilişkilerine de değinen Erdoğan, iki ülke ilişkilerinde çok iyi bir karşılıklı anlayışın geliştiğini, Mübarek'in 15 Aralık'ta Ankara'ya yapacağı ziyaretin iki ülke ilişkilerinde dönüm noktası oluşturacağını da ifade etti. Türkiye'nin son yıllarda izlediği politikalar sonucu komşularıyla ilişkilerinde 180 derecelik dönüşümler yaşadığını ve yılların problemlerinin bir anda çözdüklerini de anlatan Erdoğan, son günlerde bazı komşu ve bazı Arap ülkeleriyle karşılıklı vize muafiyeti anlaşmalarının yürürlüğe konmasının Yeni Osmanlı politikasının bir tezahürü mü olduğu yönündeki soruyu ise sert bir dille reddetti.

Erdoğan, "Osmanlı artık tarihte kaldı, biz ancak oradan dersler çıkarabiliriz. İnsanların duygularını okşayan romantik bir gelecek peşinde değiliz. Ancak ekonomik ve ticari birlikler kurabiliriz. Bu şekilde halklar arasında bir barış tesis edebiliriz." dedi. Erdoğan, Türkiye'nin izlediği bu çok yönlü ticari ilişkiler sayesinde global krizden büyük bir darbe almadığının da altını çizdi.

Ergenekon konusundaki sorulara "konu yargıda" diyerek cevap vermeyen Erdoğan, kaç kez suikast girişimlerine maruz kaldığı yönündeki soruya ise "Sayısını unuttum ama benim bildiğimden de fazla" diye karşılık verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89