• BIST 10208.65
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 24 °C

Başbakan ‘Cumartesi Anneleri’yle buluştu

Başbakan ‘Cumartesi Anneleri’yle buluştu
306 haftadır Galatasaray Lisesi önünde Cumartesi günleri eylem yaptıkları için bu ad ile anılan "Cumartesi Anneleri"ni kabul etti.

Başbakan Tayyip Erdoğan, her cumartesi Galatasaray Lisesi önünde eylem yapan kayıp yakınlarıyla bir araya geldi. Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen görüşmeye Cumartesi Anneleri olarak bilinen 12 kayıp ve faili meçhul ailesi ile İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri katıldı

İlk kez bir başbakan tarafından kabul edilen grup arasında kayıp Cemil Kırbayır'ın 103 yaşındaki annesi Berfo Kırbay da yer aldı. Türkiye'de kayıp ve faili meçhul sayısının 17 bin 500 olduğunu hatırlatan İHD İstanbul Şube Başkanı Abdullah Boğa, Başbakan'a bir dosya verdiklerini söyledi.

24889

Cumartesi Anneleri, dün Galatasaray önünde 306. oturma eylemini gerçekleştirdi. Ardından içlerinden belirledikleri 12 kayıp ailesi, saat 17.00 sularında Başbakanlık Ofisi'ne gelerek ilk kez Erdoğan'la görüştü. Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından grup, basın açıklaması yaptı. İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa, kayıp yakınlarının Başbakan'a taleplerini ilettiğini ve Erdoğan'ın notlar tuttuğunu aktardı. Başbakan'ın, failli meçhul cinayetlerin ve gözaltındaki kayıpların bir insanlık sorunu olduğunu ifade ettiğini aktaran Boğa, "Erdoğan'a, kayıpların araştırılması için aydınlar ve akademisyenlerden oluşan tarafsız bir komisyon kurulması teklifini verdik." dedi.

'Birazcık umutlandık'

Kayıp Tolga Baykal Ceylan'ın annesi Kadriye Ceylan da görüşmede Başbakan Erdoğan'ın telefonunu ve adresini aldığını dile getirerek, ''Şimdiden sonra oğlumun kaybedilişiyle ilgili olaya yaklaşımı daha farklı olacak. Bekliyorum, umut ediyorum. Oğlumun bedeninin bulunarak bana teslim edileceğini umut ediyorum. Bütün kayıp anneleri olarak birazcık umutlandık. Ancak bekleyip göreceğiz'' diye konuştu.

24895

'Pek umursanmadık'

Kayıp Hayrettin Eren'in annesi Elmas Eren ise oğlunun 30 senedir kayıp olduğunu belirterek, şöyle dedi:

''Oğlumu bulmak için başvurmadığım yer kalmadı. En sonunda buraya başvurduk. İnşallah bir çözüm bulunur. İki katlı evim vardı, onu sattım çocuğumu aramak için. Araba gitti, çocuk gitti, ev gitti ama yine ayaktayız. Çocuğumun bir tek kemiğini bulsam razıyım. Ne bir mezar ne bir kemik var. Ne ölüsü belli ne dirisi. Her sene bir kere kapım çalınıyor askerlik için. Bir hafta evvel kaymaklıktan tebligat geldi ki oğlumun nüfus kağıdının yenilenmesi için. Nasıl yenileyeyim, çocuğumun nerede olduğunu bilmiyorum. Ben yanıyorum, benimle dalga mı geçiyorlar anlamadım. Derdim çok büyük. İşin aslı pek umursanmadık. Kafa sallandı, not alındı. İnşallah o notlardan bize bir fayda olur.''

24896

Kayıp Murat Yıldız'ın yakını Hanife Yıldız da Başbakan Erdoğan'ın kendilerini dinlediğini anlatarak, ''Zannederim dinlemekle yetindi. Ben şahsen tatmin olmadım. Biz adalet için hak için Galatasaray'da oturmaya devam edeceğiz. Somut bir şey almadık'' dedi.

12 Eylül 1980 askeri darbesinde gözaltına alınıp kaybolan Cemil Kırbayır'ın kardeşi Fatma Kırbayır, ''Adalet istiyorum. Adalet, adalet. Çocuklarımız bizim gibi ağlamasın. Kenan Evren... Vicdanın sızlasın. Lanet okuyorum. Kardeşimi istiyorum'' şeklinde konuştu.

Erdoğan: Her türlü çabayı göstereceğiz

Bu arada Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 12 Eylül 1980'den sonra ve 1990'lı yıllarda yakınlarını kaybeden ailelerin temsilcileri Başbakan Erdoğan'a ''öç peşinde değil, adalet peşinde olduklarını'' söylediler.

Kayıp yakınları, Erdoğan'dan bu konuların TBMM'de kurulacak komisyon marifetiyle incelenmesini ve zaman aşımına uğratılmamasını ayrıca Türkiye'nin BM Kişilerin Gözaltında Kayıplardan Korunması Sözleşmesine taraf olmasını istediler.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da kabul sırasında kayıp yakınlarına 8 yıldır faili meçhullerin önlendiğini, bu konuyla mücadelede hükümetin kararlı olduğunu söyledi.

Kayıp yakınlarının acılarını dindirmek için hükümet olarak her türlü çabayı göstereceklerini, ancak üzerinden 30 yıl geçmiş vakalarda sonuç almanın kolay olmadığını vurgulayan Erdoğan, yine de bunun bir mazeret olamayacağını, gerekli her türlü çabanın gösterileceğini kaydetti.

Söz alan ailelerden bazıları ilk defa bir Başbakanın kendileriyle görüştüğünü dile getirerek, bunun için Erdoğan'a teşekkür ettiler.

Başbakan Erdoğan'ın Cumartesi annelerini kabulü sırasında AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit de hazır bulundu.

'Kayıp ve faili meçhul cinayetlerin sayısı 17 bin 500'

Başbakan Erdoğan'ın kabulüne Abdülbaki Boğa ve Sebla Arcan eşliğinde kayıp Cemil Kırbayır'ın annesi 103 yaşındaki Berfo Kırbayır, kayıp Hayrettin Eren'in yakını Elmas Eren, kayıp Kasım Alpsoy'un yakını Erdoğan Alpsoy, kayıp Fehmi Tosun'un yakını Hanım Tosun, kayıp Abdurrahman Coşkun'un yakını Hediye Coşkun, Rıdvan Karakoç'un yakını Hasan Karakoç, kayıp Hasan Ocak'ın yakını Hüseyin Ocak, Hüseyin Taşkaya'nın yakını Serpil Taşkaya, İsmail Şahin'in yakını Kiraz Şahin, kayıp Nurettin Yedigöl'ün yakını Zeycan Yedigöl, Tolga Ceylan'ın yakını Kadriye Ceylan ve Murat Yıldız'ın yakını Hanife Yıldız katıldı.

İHD İstanbul Şube Başkanı Abdülbaki Boğa, görüşme öncesi yaptığı açıklamada ''Cumartesi Anneleri''nin İHD İstanbul Şubesinin Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonunun düzenlediği bir etkinlik olduğunu, ''Cumartesi Anneleri'' diye bir ekibin olmadığını vurguladı.

Boğa, ''Cumartesi Anneleri''nin sembol bir oluşum olduğunu, sadece İstanbul'da değil, Batman'da, Diyarbakır'da, İzmir'de ülkenin birçok yerinde cumartesi günü oturma eylemi yapıldığı için Arjantin ve Şili'den örnek alınarak bu ismin verildiğini belirtti.

Boğa, Türkiye'de kayıp ve faili meçhul cinayetlerin sayısının 17 bin 500 olduğunu öne sürdü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89