• BIST 9804.02
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 6 °C

Barzani'ye bir maddeye karşılık beş söz

Barzani'ye bir maddeye karşılık beş söz
PKK ile mücadeleye destek için somut adım isteyen Ankara, karşılığında bölgenin kalkınmasını sağlayacak beş söz verdi

Türkiye, bölgenin kalkınması konusunda yapacaklarını açıkladı. Karşılığında Kuzey Irak'taki PKK yöneticilerinin Türkiye'ye iadesi konusunda adımlar atılması, Mahmur Kampı'nın boşaltılmasının hızlandırılması istendi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Lideri Mesud Barzani'nin Ankara ziyaretinde, yıllardır gerginlikle anılan bölgeye ilişkin çok önemli adımlar atıldı.

Ankara, Barzani'ye PKK ile mücadeleye destek karşılığında, Kuzey Irak Bölgesi'nin hızla kalkındırılması sözü verdi. Kürt lider, Ankara temaslarında dile getirdiği destek konusunda somut adımlar atarsa, Kürdistan Bölgesi'ndeki enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden dünyaya aktarımı, yeni bir sınır kapısı açılması, Erbil'de ortak serbest ticaret bölgesi kurulması, yeni ticaret rotaları belirlenmesi veTürk şirketlerinin bölgede yatırıma özendirilmesi sağlanacak. Ankara, Barzani'den, 'terörle mücadelede aktif destek' istedi. Kuzey Irak'taki PKK yöneticilerinin listesi Barzani'ye verildi ve bunların Türkiye'ye iadesi, Mahmur Kampı'nın boşaltılmasının hızlandırılması istendi.

Nokta adresler içeren liste, MİT Müsteşarı Hakan Fidan tarafından Barzani'ye sunuldu. Bu iki somut isteğin yanında ayrıca Barzani'ye PKK'nın Kuzey Irak'ta propaganda yaparak yandaş toplama çabası içerisinde olduğu da hatırlatıldı ve 'bu propagandaya izin vermeyin' çağrısı yapıldı.

Barzani'ye verilen sözler

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, PKK ile mücadele konusunda somut adımlar atılması koşuluyla, Türkiye'nin Barzani'ye verdiği sözler ise şöyle:

ENERJİ KAYNAKLARININ AKTARIMI: Irak'ın kuzeyindeki petrol ve doğalgaz gibi zengin enerji kaynaklarının dünyaya aktarımı,Türkiye üzerinden gerçekleştirilecek.

YENİ SINIR KAPISI: Kürt Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasındaki ticareti artırmak için, 2'nci bir kapı daha açılacak.

TİCARET ROTALARI: Yeni sınır kapısının açılmasıyla birlikte, ticaret için yeni rotalar da belirlenecek. Sınır geçişleri rahatlatılacak.

ERBİL'DE SERBEST TİCARET BÖLGESİ: Kuzey Irak'ın Erbil kentinde, serbest ticaret bölgesi kurulacak. Türk şirketlerinin ve çok uluslu şirketlerin bölgeye yönelik ilgisi artırılacak.

YATIRIMA ÖZENDİRİLECEK: Türk şirketlerinin yatırım yapması özendirilecek. Bankacılık işlemleri için Türk bankalarının Kuzey Irak'ta şube açmaları sağlanacak. (Akşam)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89