• BIST 9511.06
  • Altın 2493.029
  • Dolar 32.5994
  • Euro 34.8062
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 8 °C

Barış Konferansı sonuç bildirgesi neden açıklanmadı?

Barış Konferansı sonuç bildirgesi neden açıklanmadı?
Demokrasi ve Barış Konferansı’nın sonuç bildirgesinin açıklanması, bildirgeyi ‘soyut’ bulan bazı katılımcıların itirazları üzerine ertelendi.

Abdullah Öcalan’ın yapılmasını istediği ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) tarafından organize edilen Demokrasi ve Barış Konferansı’nın sonuç bildirgesinin açıklanması, bildirgeyi ‘soyut’ bulan ve Abdullah Öcalan’a ‘PKK lideri’ yerine ‘Kürt halk önderi’ denilmesini isteyen bazı katılımcıların itirazları üzerine ertelendi.

Ankara’da akademisyen, sanatçı, yazar, politikacı, aydın ve kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen konferans dün tamamlandı. Vatan gazetesinin haberine göre; oluşturulan komisyonlarda sunumlarını yapan ve öneriler sunan katılımcıların konuşmalarının tamamlanmasından sonra konferansın sonuç bildirgesi konferansa katılanlara sunuldu.

‘Kürt halk önderi’ itirazı

Bildirgeye BDP milletvekili Ayla Akat’tan, “PKK lideri” olarak geçen Öcalan’dan “Kürt halk önderi” diye bahsedilmesine yönelik itiraz geldi. Öcalan’ı siyasi iradeleri olarak gördüklerini belirten 3 milyon dilekçenin Meclis’te beklediğini belirten Akat, “PKK lideri” ifadesinin Öcalan’ın konumunu karşılamadığını savundu. Bazı katılımcılar da bildirgenin “ayaklarının yere basmadığını ve soyut kaldığını” ifade ederken yeni Anayasa konusunda da somut taleplerin dile getirilmesi gerektiği itirazlarını yöneltti. Bunun üzerine Divan Başkanı Gençay Gürsoy’un okuduğu bildirgenin, uzlaşma sağlanamaması üzerine, bugün açıklanacağı belirtildi. Konferans sonuçlarının Cumhurbaşkanı, TBMM, Çözüm Komisyonu, parlamentodaki partiler, akil insanlar, Abdullah Öcalan ve kamuoyuna gönderileceği belirtildi. Katılımcılara okunan bildirge özetle şöyle:

DEMOKRASİ ŞART: “Kalıcı barış için, çoğulcu demokrasiyi oluşturmak kaçınılmazdır.

ÖCALAN : Müzakereyi büyük kısıtlar altında yürüten PKK lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlük, sağlık ve güvenlik koşullarının yaratılması sağlanmalıdır.

SİYASİ TUTUKLULAR: Nefret dili değil barış dili, karşılıklı anlayış ve saygı sürecin selameti açısından yaşamsaldır. İfade, örgütlenme, toplantı ve gösteri özgürlükleri hiçbir şekilde kısıtlanmamalıdır. Hasta ve çocuklar başta olmak üzere siyasi tutukluların bırakılmasını sağlayacak yasal düzenlemeler geciktirilmeden ele alınmalı.

SOYKIRIMLARLA YÜZLEŞİLSİN: Barış için geçmişteki tüm soykırım, katliamlarla yüzleşmek vazgeçilmezdir.

PARTİLERE ÇAĞRI: Meclis’teki partiler yasal reform adımlarını hızlandırmalı, anayasayı sonuçlandırılmalıdır.”

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89