Abdullah Öcalan’ın yapılmasını istediği ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) tarafından organize edilen Demokrasi ve Barış Konferansı’nın sonuç bildirgesinin açıklanması, bildirgeyi ‘soyut’ bulan ve Abdullah Öcalan’a ‘PKK lideri’ yerine ‘Kürt halk önderi’ denilmesini isteyen bazı katılımcıların itirazları üzerine ertelendi.
Ankara’da akademisyen, sanatçı, yazar, politikacı, aydın ve kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen konferans dün tamamlandı. Vatan gazetesinin haberine göre; oluşturulan komisyonlarda sunumlarını yapan ve öneriler sunan katılımcıların konuşmalarının tamamlanmasından sonra konferansın sonuç bildirgesi konferansa katılanlara sunuldu.
‘Kürt halk önderi’ itirazı
Bildirgeye BDP milletvekili Ayla Akat’tan, “PKK lideri” olarak geçen Öcalan’dan “Kürt halk önderi” diye bahsedilmesine yönelik itiraz geldi. Öcalan’ı siyasi iradeleri olarak gördüklerini belirten 3 milyon dilekçenin Meclis’te beklediğini belirten Akat, “PKK lideri” ifadesinin Öcalan’ın konumunu karşılamadığını savundu. Bazı katılımcılar da bildirgenin “ayaklarının yere basmadığını ve soyut kaldığını” ifade ederken yeni Anayasa konusunda da somut taleplerin dile getirilmesi gerektiği itirazlarını yöneltti. Bunun üzerine Divan Başkanı Gençay Gürsoy’un okuduğu bildirgenin, uzlaşma sağlanamaması üzerine, bugün açıklanacağı belirtildi. Konferans sonuçlarının Cumhurbaşkanı, TBMM, Çözüm Komisyonu, parlamentodaki partiler, akil insanlar, Abdullah Öcalan ve kamuoyuna gönderileceği belirtildi. Katılımcılara okunan bildirge özetle şöyle:
DEMOKRASİ ŞART: “Kalıcı barış için, çoğulcu demokrasiyi oluşturmak kaçınılmazdır.
ÖCALAN : Müzakereyi büyük kısıtlar altında yürüten PKK lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlük, sağlık ve güvenlik koşullarının yaratılması sağlanmalıdır.
SİYASİ TUTUKLULAR: Nefret dili değil barış dili, karşılıklı anlayış ve saygı sürecin selameti açısından yaşamsaldır. İfade, örgütlenme, toplantı ve gösteri özgürlükleri hiçbir şekilde kısıtlanmamalıdır. Hasta ve çocuklar başta olmak üzere siyasi tutukluların bırakılmasını sağlayacak yasal düzenlemeler geciktirilmeden ele alınmalı.
SOYKIRIMLARLA YÜZLEŞİLSİN: Barış için geçmişteki tüm soykırım, katliamlarla yüzleşmek vazgeçilmezdir.
PARTİLERE ÇAĞRI: Meclis’teki partiler yasal reform adımlarını hızlandırmalı, anayasayı sonuçlandırılmalıdır.”
Barış Konferansı sonuç bildirgesi neden açıklanmadı?

- Yorumlar 2
- Facebook Yorumları
- derya27 Mayıs 2013 Pazartesi 11:41küçük hesaplar
Öcalan Kürt halk önderimidir yoksa PKK nin onusal başkanımıdır en iyi cavabı o verir. Öcalan kürt halk önderi değildir olamazda. Değil 2 milyon dilekçe, 22 milyon dilekçe bile bunu değiştirmez. Bu halk tercihlerini değiştirir ulusal ve halk önderleri diye tabir ettiğiniz soğuk savaş kavramlarıda onunla berber değişir. Ama bunu kraldan çok kralcı kesilenler bilemezler. Katılımcıların böylesi bir dayatmaya koydukları tepki çok onurludur ve ahlaklıdır. Böylesi dayatmada bulunanların dar kalıp ölçüleride ortaya çıkmış oldu.Çıkacak çok daha anlamlı bir mesaj böylesi küçük hesaplara heba oldu.
Yanıtla (0) (0) - MURAT ŞEMREXİ27 Mayıs 2013 Pazartesi 14:04DAĞ FARE DOĞURDU
Editörün Notu: Değerli yorumcumuz,
Yanıtla (0) (0)
Büyük harflerle yazılan yorumları yayınlayamıyoruz. Kriterlerimize uygun olarak yeniden yorum yazmanızı diler, ilginize teşekkür ederiz...





Fotoğraflarla Kürdistan’a dönen ilk hacı kafilesi
Başkent Hewler’de huzurevi
IŞİD’in son mevzisinden kaçış...
Kürdistan Parlamentosu'nun yeni üyeleri yemin etti
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.