• BIST 9080.36
  • Altın 2325.321
  • Dolar 32.3781
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Bakan Işık: ABD Rakka’da YPG ısrarından vazgeçmeli

Bakan Işık: ABD Rakka’da YPG ısrarından vazgeçmeli
NATO Savunma Bakanları Toplantısı için Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan MSB Bakanı Işık, ikinci gün oturumları sonrasında toplantıları izleyen Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Rakka'daki operasyonda YPG'yi de bünyesinde barındıran Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) unsurlarının yer alacağına yönelik iddialara ilişkin, ''Bunun olmaması gerektiğini biz söylüyoruz. Alternatif konusunda Türkiye'nin bu alternatifi oluşturma yeteneği var. O bölge insanından oluşacak özellikle Özgür Suriye Ordusu bünyesinde yeterli gücün oluşturulacağını biz söylüyoruz. ABD'nin bu noktadaki tavrını bu yönde değiştirmesini istiyoruz. Bu konuda da sonuna kadar ısrarcı olacağız'' dedi.

Bakan Işık, olası bir Rakka operasyonu konusundaki soru üzerine ise şunları söyledi:

“Türkiye olarak Rakka’nın kendi insanları tarafından, orada yaşayan insanlar tarafından savunulması konusunda her türlü desteği vermeye, yardımı yapmaya hazırız. Özellikle Suriye Demokratik Güçleri kılıfı altında PYD’nin oraya sokulmaması gerektiğini ABD’lilere ifade ettik. Bu konuda da ‘Başka alternatifimiz yok’ diyemezler. Çünkü alternatif var. Türkiye olarak bu alternatifin en kısa sürede devreye alınması için de biz gerekeni yapmaya hazırız. Bu konuda ve özellikle Fırat Kalkanı Harekatı’nda da askerlerimizin koordinasyonu, diyaloğunun daha da artırılması için gerekli çalışmayı yaptık, biz arkadaşlarımıza gereken talimatı verdik, ABD Savunma Bakanı da gerekli talimatı verdi. Bu konuda hem Fırat Kalkanı Harekatı’nın bundan sonraki aşamasında hem de Rakka operasyonu için askerlerimiz hem planlama hem de diğer aşamalarda daha yakın çalışacaklar.”

Rakka operasyonuna SDG’nin katılımı

ABD’li bir komutanın Rakka operasyonunda SDG bünyesinde YPG unsurlarının da yer alacağı yönelik açıklamalarının bulunmasıyla ilgili soruya Işık, şu yanıtı verdi:

“Bunun olmaması gerektiğini biz söylüyoruz. Alternatif konusunda Türkiye’nin bu alternatifi oluşturma yeteneği var. O bölge insanından oluşacak özellikle Özgür Suriye Ordusu bünyesinde yeterli gücün oluşturulacağını biz söylüyoruz. ABD’nin bu noktadaki tavrını bu yönde değiştirmesini istiyoruz. Bu konuda da sonuna kadar ısrarcı olacağız. Şunu bilmeleri gerekiyor. Rakka’yı DEAŞ’tan (IŞİD) temizlersiniz ama kısa ama uzun sürer operasyon fakat sonunda temizlersiniz. Fakat temizlendikten sonra ‘Rakka’yı biz aldık’ deyip, PYD/YPG’nin burada hak iddia etmesi bölgede çok büyük sıkıntılara sebep olur bunun için de bu işi baştan ortadan kaldıralım. ABD’nin tavrı yumuşuyor, yani daha önce bu konuda çok özellikle katı duran ABD, şu anda daha yakın duruyor, olaya daha yumuşak bakıyor. Belki tereddütleri, ‘bu kuvvet sağlanabilir mi, sağlanamaz mı’ noktasında olabilir onu da askerlerimiz ve ilgili kurumlarımız, istihbarat birimlerimiz görüşecekler ve bu görüşmelerin sonucunda inanıyorum ki YPG/PYD unsurlarının Rakka’da kullanılmadan bu operasyonun yapılması konusunda mutabık kalırız.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89