• BIST 9079.97
  • Altın 2324.04
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9598
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Bakan Canikli: Lozan’daki hakları Ak parti iktidarı telafi etti

Bakan Canikli: Lozan’daki hakları Ak parti iktidarı telafi etti
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli Suriye ve Irak’taki gelişmeleri değerlendirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye’nin Ortadoğu’da sessiz kalmadığını, bölgede oyun kurucu olarak rol aldığını söyledi. Canikli, Lozan’da kaybedilen hakları Ak Parti iktidarı olarak telafi ettiklerini açıkladı.

Çözüm sürecini değerlendiren Canikli, ’Biz bu projeyi hiçbir zaman sona erdiremeyiz’ diyerek şöyle devam etti:

"SÜREÇ, TÜRKİYE’NİN TEK PARÇA KALMA TEMİNATI”

"AK Parti İktidarları döneminde, terör ile mücadelenin en yoğun yaşandığı ve bugünkü yöntemlerle en büyük başarıların gösterildiği yıl 2012’dir. Terör ile mücadelenin güvenlik araçlarının öne çıkarılarak yapıldığı o yıl 1500’e yakın terörist imha edildi. Başarı gibi duruyor; ama anketlere göre, o bölgedeki vatandaşlarımız ile diğer bölgelerdeki insanlarımızın birlikte yaşama oranı, isteği dip seviyesinde… Terörde başarı var; ama millette birlikte gelecek kurma iradesi yok olmuş. Çözüm Süreci ile bu seviye artık yüzde 90’ları aşmıştır. Türkiye’nin birlikte yaşaması, tek parça olarak geleceğe yürümesi ihtimali çok kuvvetli duruyor. Süreç, Türkiye’nin tek vücut kalmasının teminatıdır aslında…”

”IŞİD BİR ARAÇ, AMAÇ ‘BÜYÜK KÜRDİSTAN’ DİZAYNI”

Kobani ısrarı ve ‘üst akıl’ yorumları yapan Nurettin Canikli şöyle dedi:

“Bölgede IŞİD’in eline geçen kaç yer var; kaç bin insan varken; Kobani diretmesi bilinci bir dizayn ve kendi menfaatlerine Türkiye’nin de hizmet etmesi isteği. Gelecekte bunlar ortaya çıkacak. Türkiye’nin vebalden nasıl uzak durduğu anlaşılacak. 1914’ten sonrası, 1. Dünya Savaşı sonrası bölgeyi şekillendirenlerle, bugün birileri aynı mahiyette o rolü devraldı. Haritalar yeniden çizilmek üzere, kendi amaçları doğrultusunda araç olarak gördükleri PKK’yı hareketlendirerek, destekleyerek, belki sözler vererek, kendi uzun vadeli amaçları için, terörü harekete geçirdiler. 6-7 hadiseleri, Kobani ısrarı işte tam da bunun ürünü. Üst akıl ülkeleri, Ortadoğu’nun daha yönetilebilir, istedikleri verimlilikte olmasını istiyor. 1914 dizaynına, yeni şekil verilmesi gerekiyor. Buna çalışılıyor, gayret gösteriliyor. Suriye, Irak ve Türkiye’den parçalarla Büyük Kürdistan projesi olabilir, gibi duruyor. Zira barış isteyenlerin, ayaklanması gibi bir durum söz konusu olamaz. Yönlendirilmişler”

"LOZAN’DAKİ HAKLARI, AK PARTİ İKTİDARI TELAFİ ETTİ"

‘Biz Ortadoğu’daki dizaynda seyirci değiliz. Biz de ‘oyun kurucu’ olarak dik duruyoruz’ diyen Canikli şunları söyledi.

“Biz Kuzey Irak Yönetimi ile hem ekonomik hem siyasi olarak iyi ilişkiler içindeyiz. Petrol anlaşması ile her yıl 10 ile 20 milyar dolar’lık bir kaynak sağlıyoruz. Lozan’da kaybettiğimiz haklarımızı bugün bu anlaşma ile büyük oranda telafi ettik. 60 milyar dolar enerji ithal eden Türkiye, 20 milyarlık bölümünü Kuzey Irak’tan alıyor. Biz ülke menfaati olarak Kuzey Irak’la iyi ilişkilerimizin sürmesini istiyoruz”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89