• BIST 9645.02
  • Altın 2409.099
  • Dolar 32.5965
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 6 °C

Bahçeli'den hükümete NATO tepkisi

Bahçeli'den hükümete NATO tepkisi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin ardından partisinin Meclis grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, NATO Lizbon Zirvesi kararlarının Türkiye için tatmin edici olmaktan çok uzak olduğunu belirterek, "Ortada ne bir başarı diye sunulacak gelişme ne de zafer diye yutturulacak diplomatik netice vardır. Biz olmasaydık, NATO toplantısı on dakikada biterdi sözlerinin hiçbir anlamı ve değeri yoktur" diye konuştu.

Gül'e tepki

Bahçeli konuşmasının son bölümünde ise NATO Lizbon Zirvesi'ni değerlendirdi. NATO toplantısından sonra sanki Türkiye'nin tezlerinin belirleyici olduğu gibi yanlış ve aldatıcı bilgiler verilmesinin talihsizlik olduğunu ifade eden Bahçeli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Lizbon'a giderken yaptığı açıklamaları da değerlendirdi. Gül'ün, NATO-AB ilişkileri bağlamındaki bir soruya 'kendisinin NATO toplantısına gittiği, AB zirvesine gitmediği' karşılığını verdiğini hatırlatan Bahçeli Gül'ün 19 Kasım 2002 tarihindeki NATO Parlamenter Asamblesi 48'nci Genel Kurul kapanış konuşmasını hatırlattı. Bahçeli, "Sayın Gül o tarihte NATO ve AB'nin rollerini birbirlerini tamamlayacak şekilde oluşturmaları ve işbirliği ruhuyla hareket etmeleri halinde endişe etmeye gerek olmadığını vurgulamıştır. NATO ile AB'nin kaderini adeta örtüştüren bu yaklaşımlardan sonra bugün daha farklı bir noktada bulunulması dış politikadaki sapmaların, kırılmaların ve teşhis hatalarının bir kanıtı olmuştur" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın NATO toplantısına katılmamasını eleştiren Bahçeli, şöyle konuştu:
"Zımnen de olsa bugün AKP hükümeti füze savunma sistemini gerektiren potansiyel tehdit kaynağının İran olduğunu kabul etmiş, ancak bu ismin kamuoyuna açıklanacak metinlerde açıkça zikredilmemesini isteyerek görüntüyü kurtarmaya çalışmıştır. Türk milletinin aklı ve idrakiyle alay edercesine 'hiçbir komşumuzu tehdit ve hedef tanımlaması içinde göremeyiz' diyen Başbakan'a sormak isterim ki; siyasi hesaplarla kendinizin gitmeye cesaret edemediği Lizbon zirvesinde Cumhurbaşkanı tarafından onay verilen füze savunma sistemi İran'a karşı değilse hangi potansiyel tehdit kaynağı ülkeye karşıdır? Tehdit kaynağı İran değilse Senegal midir, Küba mıdır, yoksa Rusya mıdır? İran değilse hedef Afganistan mıdır, Hindistan mıdır? Gerçekler gün gibi ortadadır. Füze kalkanının kurulacağı ülke Türkiye olarak belirlenmiş adeta başta AB olmak üzere NATO üyesi ülkelerin güvenliğini sağlamak için bütün riskler üstlenilmiştir."

NATO Savunma sistemlerinde komuta-kontrol sorumluluğunun münferit ülkelere değil NATO askeri karargahına ait olduğunun bilinen bir gerçek olduğunu ifade eden Bahçeli, "Ortada ne bir başarı diye sunulacak gelişme ne de zafer diye yutturulacak diplomatik netice vardır. Biz olmasaydık NATO toplantısı on dakikada biterdi sözlerinin de hiçbir anlamı ve değeri yoktur. Sürekli sahte diklenmelerle, hamasi sözlerle iş politikaya dönük mesaj veren AKP iktidarı, NATO toplantısında ağzına bir parmak bal sürülerek geri gönderilmiştir" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89