• BIST 9645.02
  • Altın 2415.004
  • Dolar 32.5587
  • Euro 34.675
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 2 °C

Bahçeli'den genel affa sert tepki

Bahçeli'den genel affa sert tepki
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, referandumda 'hayır' çıkarsa genel af isteyeceklerini söylemesine MHP lideri Devlet Bahçeli sert tepki gösterdi.

 "Herkes haddini bilecek." diyen Bahçeli, genel aftan bahsetmenin gaflet olduğunu savundu. Kılıçdaroğlu'nun Tunceli'den yaptığı çağrıya destek veren BDP'li Nuri Yaman ise CHP'nin bu çıkışının Kürt sorununun çözümü için önemli olduğunu söyledi.

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Referandum'da 'hayır' deyin genel affın önünü açalım" teklifi gündeme bomba gibi düştü. Kılıçdaroğlu'nun af çıkışına en sert tepki CHP ile birlikte 'hayır' kampanyası yürüten MHP'den geldi. Partisinin Balıkesir mitinginde isim vermeden Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Devlet Bahçeli, bunun PKK'nın talebi olduğu imasında bulundu. Referandumda 'hayır' kampanyasını yürütenlerin sözlerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Bahçeli, "Böyle bir ortamda genel aftan bahsetmek gaflettir. Barajın aşağı çekilmesi ikinci bir gaflettir. Sözlerim birilerinedir. Herkes haddini bilmelidir." dedi. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ise CHP Genel Başkanı'nın Öcalan'ı kapsayacak bir af istediğini iddia etti. Kılıçdaroğlu'nun af çıkışı kendi partisinde de tartışma başlattı. CHP'li Canan Arıtman, "Bunları affedeni de bu millet affetmez." diyerek talebe karşı çıktı. İzmir milletvekilleri Ahmet Ersin ve Mehmet Ali Susam ise, genel başkanlarının teklifine "Neticede terörü sona erdirme konusunda faydası olur. PKK silah bırakmış olacak." sözleriyle destek verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tunceli'de 'herkes için genel af' vaat etmesi 'referanduma hayır' blokunda görüş ayrılığına yol açtı. "Hayır, deyin. Doğudan batıya, kuzeyden güneye herkes için özgürce, kardeşçe genel affın yolu açılsın." diyen Kılıçdaroğlu'na, MHP lideri Devlet Bahçeli Balıkesir'den cevap verdi. Genel affa PKK talebi imasında bulunan Bahçeli, "Sözün nereye gittiğini bilmeleri lazım. 'Hayır' kampanyasını yürütenler sözlerine dikkat etmelidir. Böyle bir ortamda genel aftan bahsetmek bir gaflettir. Barajın aşağı çekilmesi ikinci bir gaflettir. Sözlerim birilerinedir. Herkes haddini bilmelidir." dedi.

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural da CHP liderinin genel af teklifinin 'talihsizlik' olduğunu söyledi. Vural, "Bu açıklama tam bir gaflet örneğidir. Böyle pazarlıkla, terör örgütüne ulufe dağıtmakla olmaz bu işler. Öcalan'ı kapsayacak bir çağrı olduğu açık." diye konuştu. MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu ise tepkisini, "Hayır dersek biz de mi genel af istemiş olacağız." şeklinde ortaya koydu. "Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşlerinin doğru olmadığı kanaatindeyim." diyen MHP milletvekili, "Kılıçdaroğlu'nun bu mantığı tutmaz. Bizim genel afla ilgili düşüncemiz farklı, anayasa referandumu hakkındaki düşüncemiz farklıdır. CHP Genel Başkanı böyle dedi diye, her hayır veren genel affı destekleyeceği anlamına gelmez." açıklaması yaptı.

Kılıçdaroğlu'nun sözleri CHP'li vekiller arasında rahatsızlık doğurdu

CHP liderinin teklifi kendi partisinde de rahatsızlık oluşturdu. CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, "Teröristleri affedeni bu millet affetmez." diyerek tepkisini dile getirdi. Genel af teklifinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Arıtman, "Sanıyorum Sayın Genel Başkan, Orta ve Batı Anadolu'da halkımızla görüştüğü zaman bu söylemini yeniden değerlendirme fırsatı bulacaktır." yorumunu yaptı. CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat da genel af konusunun, sonuçları konusunda doğru dürüst bir araştırma yapılmadan konuşulmasının doğru olmayacağını belirtti. Arat, "İstatistikler belirlenmeden, olaya bilimsel yaklaşılmadan ani karar verilmesinden yana değilim. Referandumdaki 'hayır' oylarını etkileyip etkilemeyeceğini tam olarak kestiremiyorum." ifadelerini kullandı.

BDP: Umarız Kılıçdaroğlu sözünün arkasında durur

Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel af çağrısı, BDP tarafından olumlu karşılandı. BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, Kılıçdaroğlu'nun çıkışının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "CHP'nin böyle bir yaklaşımı, sorunun çözümü adına önemlidir. Umarım bunlar sözde kalmaz; Kılıçdaroğlu, sözünün arkasında durur. Sosyal barışın sağlanması sadece iktidarın istemiyle olmaz muhalefetin de destek vermesi, bu sorunun çözülmesine katkı sağlar." dedi. BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan da şunları kaydetti: "Kılıçdaroğlu neyi hesaplıyor bilmiyoruz ama bunun üzerinde biraz daha kafa yormaları gerekiyor. Söylemleri somutlaştırmaları gerekiyor. Umarım CHP Kürt sorununun çözümüne katkı sunar. Daha önce Diyarbakır'da söylenenlerin Ankara'ya gelindiğinde unutulduğuna defalarca şahit olduk."

Kılıçdaroğlu'nun genel af talebi gündem saptırmadır

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tunceli'den yaptığı terör örgütü PKK mensupları için genel af çağrısına cevap verdi. Çiçek, bu konuların gündemi saptırmak için ortaya atıldığını savundu. Bakan, Kılıçdaroğlu'nun kendi içinde yaşadığı çelişkilere de dikkat çekerek yarın bu düşüncesinden vazgeçip geçmeyeceğini bilemediklerini söyledi. CHP liderinin bu talebi ilk olarak Batman'da gündeme getirdiğini hatırlatan Çiçek, sonra partisinden tepki gelince çok farklı şeyler söylediğini kaydetti. Yine bir gazetede manşet olan, "Ben türbanı çözeceğim, kızlarımız üniversiteye türbanlı gidecektir." sözlerini sarf ettiğini ama aynı günün akşamında böyle söylemediğini ifade ettiğini hatırlattı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89