• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Bağlantısızlar Hareketi başlıyor

Bağlantısızlar Hareketi başlıyor
Bağlantısızlar Hareketi'nin 15. zirve toplantıları, Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde bugün başlıyor. Abdullah Gül, zirveye katılan ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olacak.

Bağlantısızlar Hareketi'nin 15. zirve toplantıları, Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde bugün başlıyor. Zirveye "Bağlantısızlar Hareketi Özel Konuğu" sıfatıyla katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, zirveye katılan ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olacak.

Soğuk savaş sırasında, ne Sovyetler Birliği, ne de ABD'nin belirlediği çizgide hareket etmek isteyen ülkelerin katılımıyla kurulan hareketin Mısır'daki toplantılarına 118 ülkeden 55 devlet başkanının yanı sıra birçok üst düzey yetkilinin katılması bekleniyor.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ve Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani'nin iki gün sürecek zirve toplantıları sırasında bir araya gelmesi ve iki ülke arasında kasım ayında Mumbai'de düzenlenen terör saldırılarının ardından iyice gerginleşen ilişkilerde tekrar diyalog yolunu açması bekleniyor.

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in de, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama kararı bulunmasına rağmen zirveye katılacağı belirtiliyor.

Nitekim Bağlantısızlar Hareketi'nin geçen yıl İran'da yapılan toplantısında, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Beşir'i yargılama niyetinden "derin endişe" duyulduğu belirtilmişti. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ülkesinde yapılan toplantıda, Bağlantısızlar Hareketi'ne BM Güvenlik Konseyi'ndeki önyargıya karşı birlik olma çağrısında bulunmuştu.

Gül'ün temasları

Cumhurbaşkanı Gül, "Bu zirveye katılmamızın esas nedeni, orada görüşemediğimiz birçok ülkenin devlet başkanı ile ikili görüşmeler yapacağız. Biliyorsunuz, her yere gitmek ve her yerden gelmek mümkün değildir. 120 ülkenin katıldığı bir toplantıda Türkiye'nin en üst seviyede bulunması, özel davetli konuk olarak bulunması önemlidir. Bu vesileyle gidiyorum. Hem toplantıyı takip edeceğim, bu vesileyle de Latin Amerika'dan en uzak Doğu Asya'ya kadar birçok önemli, değerli meslektaşım ve mevkidaşımla bir araya gelip, Türkiye'nin o ülkelerle ilişkilerini gözden geçirme fırsatı bulacağız" dedi.

Gül'ün, zirve çerçevesinde Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Filipinler Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo, Bahreyn Veliaht Prensi Şeyh Salman bin Hamad el Halife ile ikili temaslarda bulunması öngörülüyor.

Bağlantısızlar Hareketi ve kuruluşu

Hareket, ABD'ye veya Sovyetler Birliği'ne bağlı olmak istemeyen, gelişmekte olan 25 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla 1961'de Belgrad'da kuruldu.

Hareketin mimarları arasında, Yugoslavya'nın efsanevi lideri Yosip Broz Tito, Hindistan'ın ilk Başbakanı Jawaharlal Nehru, eski Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır, Endonezya Devlet Başkanı Sukarno ve Gana Devlet Başkanı Kwame Nkrumah bulunuyor.

Hareketin şu an için 118 üyesi bulunuyor. Hareket, 15 gözlemci ülkeyle beraber, BM üyesi ülkelerin üçte ikisini kapsıyor ve dünya nüfusunun yarısını temsil ediyor.

Bu 118 üye ülkenin 53'ü Afrika, 38'i Asya, 26'sı Latin Amerika ve Karayibler, biri de Avrupa'da bulunuyor. Hareketin dönem başkanlığı kıtalar arasında değişiyor. Mısır, dönem başkanlığını Küba'dan devralmıştı. Yorum Yaz | Yorumları Oku

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89