• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

Babacan: Keşke konuşsaydım

Babacan: Keşke konuşsaydım
DEVA Partisi lideri Babacan, AK Parti günleriyle ilgili pişmanlığını anlattı: "Özeleştiri yapmak gerekirse, konuşmadığım konularla ilgili 'keşke konuşsaydım' diyorum."

DUVAR- Jahrein olarak bilinen Twitch yayıncısı Ahmet Sonuç, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ardından DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı ağırladı.

3 saatten uzun süren ve binlerce izleyicinin takip ettiği yayında Babacan, geçmişine yönelik eleştirilere de yanıt verdi. Babacan, AK Parti günlerine ilişkin "Eğer geçmişle ilgili özeleştiri yapmak gerekirse, konuşmadığım konularla ilgili 'keşke konuşsaydım' diyorum. İki tür siyaset var; umut siyaseti, korku siyaseti. Hükûmet şu an insanları etrafında ancak korkutarak tutabiliyor... Ekonomi politikaları konusunda dönemin başbakanıyla sık sık ters düştük. Yanlışları en çok dillendiren bendim. Bugün herhangi bir bakanın cumhurbaşkanının karşısında bir şey açıklaması mümkün mü?" dedi.

'HALA AYAKTAYSAK ATATÜRK SAYESİNDE'

Jahrein'in Atatürk'e yönelik sorusuna da yanıt veren Babacan şunları söyledi: "Bu ülke bütün bu zorluklara rağmen hâlâ ayaktaysa bu Atatürk'ün attığı sağlam temeller sayesindedir. O ilkeler ve değerler üzerine bu ülke hâlâ ayaktadır."

Ali Babacan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:  

- Erken seçime her an hazırız, sorun yok. Ama hükümet ister mi ben ondan emin değilim. Ülke şu anda derin bir ekonomik kriz içindeyken, Merkez Bankası’nın rezervleri eksi 60 milyar dolara düştü.

'130 MİLYAR DOLARI CAYIR CAYIR SATTILAR'

- Biz rezervi 2002’de 27 milyarla dolarla teslim aldık. 27 milyarı 136 milyar dolara çıkardık. Bunu benim ekonomi bakanı olduğum dönemde yaptık.

- Taraflı Cumhurbaşkanı, bakan el ele verdi iki yılda 130 milyar doları cayır cayır sattılar, rezerv eksi 60 milyar dolara düştü. Onun için dolar kurunu kontrol edemiyorlar şu anda.

- Ülkenin hazine borcunu 2 yılda ikiye katladılar. Bunların hepsi maalesef son iki yılda oldu. Varlık Fonu kurdular 65 milyar lira zararda, sadece Türk Lirası olarak borca girmiş durumda.

'KAYBEDECEĞİNİ BİLE BİLE SEÇİME GİTMEZ...'

- Ayrıca 12 milyar dolar dışarıya borçlandılar, dolayısıyla gerçekten sıkıntı büyük. Bu kadar enflasyonun yüksek olduğu işsizliğin yüksek olduğu, yoksulluğun olduğu, yoksulluk intiharlarının olduğu bir ülkede böyle bir dönemde seçime gider mi Cumhurbaşkanı ben emin değilim.

- Kaybedeceğini bile bile seçime gitmez diye düşünüyorum. Bir süre daha bu ülkeyi düzeltmek için sorunları çözmek için çaba gösterecektir diye tahmin ediyorum. Ama bu çabanın da asla sonuç vermeyeceğini kesinlikle biliyorum.

- Seçim tarihi için bir faktör de biliyorsunuz hükümetin küçük ortağı Sayın Bahçeli. Onun ne yapacağı hiç belli olmuyor.

- Kanal İstanbul’un çevre etki analizi doğru düzgün yapılmadı. Cumhurbaşkanı ‘ben inadına bunu yapacağım’ diyor. Cumhurbaşkanı bunu deyince ‘çevre raporunu yaz getir ben inadına bunu yapacağım’ dediğinde çevre raporu nasıl gelir önünüze, uyduruk bir şey gelecek. Halbuki bağımsız, tarafsız çevre etki analizinin yapılması gerekiyor Kanal İstanbul’un. Bugün Kanal İstanbul’un maliyeti en az 20 milyar dolar. Halbuki su çok kıymetli bir kaynak. Bizim toprağımızın suyla buluşması gerekiyor.

- Kanal İstanbul’un maliyeti en az 20, 60 milyara kadar giden tahminler var. Türkiye’deki tarımsal sulama projelerinin tamamını topladığınızda 22 milyar dolar ediyor. Yani Kanal İstanbul’u şöyle 3-4 yıl bir öteleseniz o parayla Türkiye’deki tarım arazilerindeki her bir noktaya suyu götürebiliyorsunuz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89