• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 4 °C

Aydınlardan Kürt siyasetçiler için Brown'a mektup

Aydınlardan Kürt siyasetçiler için Brown'a mektup
Aydınlar, Brown'a bir mektup yazarak, BDP'lilerin serbest bırakılması ve Kürt meselesinin çözümü için Türkiye'ye baskı yapmasını istedi.

Tutuklu BDP'li belediye başkanları ve Kürt siyasetçilerinin serbest bırakılması için aralarında Noam Chomsky, Ben Bowling ve Desmond Fernandes'in bulunduğu dünyanın önde aydın ve siyasetçileri İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un bir mektup yazarak, BDP'lilerin serbest bırakılması ve Kürt meselesinin çözümü için Türkiye'ye baskı yapması istendi.

BASKI İÇİN TÜM DİPLOMATİK KANALLAR KULLANILMALI

Yaklaşık 60 kişi ve kurumunun imzasının bulunduğu mektupta, Gordon Brown'dan, Türkiye'de Kürt politikacıları üzerindeki baskılara son verilmesi için tüm diplomatik kanaların kullanılması ve Kürt meselesinin siyasal ve müzakerelerle çözümü için girişimde bulunması isteniyor.

Mektupta, Türkiye'de 80'e aşkın BDP'linin tutuklanmasının 'ülkenin barış ve istikrarı açısından ciddi sonuçlar doğurabilecek derinden rahatsız edici bir gelişme' olduğu ifade edildi.

DTP'nin 11 Aralık günü Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldığı hatırlatılan mektupta, tutuklananlarının siyasal mücadele yürüten belediye başkanları, insan hakları savunucuları ve Kürt siyasetçileri olduğu kaydedildi.

Mektupta şöyle denildi: 'Eğer Türkiye, özelde Kürt vatandaşları, kendi halkıyla diyaloga geçemiyor ve toplumunun özlemlerini karşılayamıyorsa, o zaman gelecekte Avrupalı komşuları ile demokratik konularda anlaşmalara varma umudu da az olur. Kürt seçmenler arasında kitlesel desteğe sahip meşru siyasal partileri kapatmakla Türk makamları, Kürtlerin meşru temel sivil, sosyal ve kültürel taleplerini bastırmaya çalışıyorlar.'

Mektupta imzası olanlar şöyle:

Yazar ve Dil Bilimci Prof. Noam Chomsky; Tony Benn; Milletvekilleri Barones Sarah Ludford, Jean Lambert, Caroline Lukas, Bairbre De Brun, John Austin, Hywel Williams, Bob Russell, David Drew, Bob Spink, Linda Fabiani; Sinn Fein; Lord Rea; Lord Hylton; Lord Wallace; Mike Mansfield QC; İnsan Hakları Avukatı Louise Christian; Plaid Cymru Başkanı Dafydd Iwan, Galler Partisi; Pax Christi Başkan Yardımcısı Bruce Kent; Dünya İnsan Hakları ve Demokrasi için Avrupa Avukatlar Birliği (ELDH) Başkanı Prof Bill Bowring; ELDH Genel Sekreteri Avukat Thomas Schmidt; Haldane Topluluğu Sosyalist Avukatlar Başkanı Liz Davies; Londra Kings Koleji Hukuk Eğitimi Dr Victoria Sentas; Haldane Topluluğu Sosyalist Avukatlar Başkan Yardımcısı Frances Webber; Avukat Hugo Charlton; Uluslararası İnsan Hakları Avukatı WPD Direktörü Margaret Owen; Politika analisti Nick Hildyard; Soykırım bilimcisi ve yazar Desmond Fernandes; Antropolog Dr Felix Padel; Tarihçi Ara Sarafian; Londra Kings Koleji Hukuk Eğitimi Professor Ben Bowling; Liverpool Üniversitesi Sosyoloji ve Sosyal Politikalar Öğrenimi Dr David Whyte; Topluluklarının Kriminalize Edilmesine Karşı Kampanya (CAMPACC);Avukat Sugin Praisoody; Yazar Jonathan Bloch; Müzik ve Sanat Profesörü Khatchatur I. Pilikian; İskoçya Milletvekilleri Robert Brown, Marlyn Glen, Ken Macintosh, Elaine Smith, Michael Matheson, Christina McKelvie, Dr Bill Wilson, Cathy Peattie; İskoçya Toplulukların Kriminalize Edilmesine Karşı Kampanya Sekreteri Richard Haley; UNİSON İskoç Toplumu Stephen Smellie; Kıbrıslı emekli avukat Roger Tompkins; Alman Prof. Dr. Raimund Rütten; Avukat Joachim Rollhauser; Atina Panteion Universitesi Asistan Profesör Maria Paradeisi; Doktor Katerina Papagika; Öğrenci Dimitris Stergiopoulos; Drs. Iosifina Iakovidou; Dimitris Tsirkas; Gazeteci Stratis Bournazos; İnsan hakları aktivisti Giorgos Karatzas; Drs. Manolis Hatiris; Uluslararası 'Resistencias' dergisi; Britanya Kürt Federasyonu.
ANF

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89