• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 9 °C

Aydınlardan Anayasa Çağrısı

Aydınlardan Anayasa Çağrısı
Aydınlar, bir bildiri ile Anayasa değişikliği paketinde yer alması gereken değişikliklere işaret etti.

Eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir anayasanın siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının mutabakatı ile sağlanması gerektiğine inanan aydınlar, bir bildiri ile pakette yer alması gereken değişikliklere işaret etti...

Anayasa değişikliği paketinin gündeme gelmesinin ardından, toplumun farklı kesimleri "sivil ve demokratik anayasa" için destek vermeye devam ediyor. Aralarında akademisyen, gazeteci, birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve aydının bulunduğu yaklaşık 200 kişi, demokratikleşmenin temel ihtiyacının, 12 Eylül askeri darbesinin ürünü olan 1982 Anayasası'nın bütünüyle değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan bir bildiri yayımladı.

SEÇİM BARAJI KALDIRILMALI

Anayasa değişikliklerinin toplumda siyasi kutuplaşma ve gerginliği arttırmayacak süreçlerle gerçekleşmesi gerektiğine inanan aydın, Meclis tarafından yapılması gerekenleri sıraladı. Seçim barajının kaldırılması gerektiğini söyleyen aydınlar, partilerin Hazine yardımlarından adil biçimde yararlanmaları, partilerin ve adayların seçim harcamalarını denetleyecek şeffaf ve bağımsız bir kurum oluşturulması gerektiğini istedi.

Birçok dernek, oda ve sivil toplum kuruluşunun imza attığı bildiride Anayasa, Siyasi Partiler ve Seçim Yasası'nda değişiklik yapılarak antidemokratik sınırlamaların kaldırılması ve partilerin kapatılmasının Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Kriterleri çerçevesinde istisnai bir durum olarak düzenlenmesi gerektiği belirtildi. Yapılması istenen diğer değişiklikler ise şu şekilde belirtildi: "Milletvekili dokunulmazlıkları kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılarak TBMM Siyasi Etik Yasası çıkartılmalıdır. Ordu, güvenlik ve yargı mensupları dışında kamu görevlileri ile ilgili siyaset yasağı kaldırılmalıdır. Kadınların eşit siyasi temsiline imkan vermek amacıyla pozitif ayrımcılığı da içeren cinsiyet eşitlikçi yasal ve anayasal düzenlemeler yapılmalıdır."

DARBE ANAYASASI GİTSİN

TBMM'deki siyasi partilerle görüşerek taleplerini ileteceklerini ifade eden Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, darbe anayasasıyla Türkiye'nin bir türlü açılmadığına vurgu yaptı. Bildiriye imza atan isimlerden bazıları ise şöyle: Prof. Ali Nesin, Anayasa Kadın Platformu, Prof. Ayşe Mumcu, Prof. Baskın Oran, Prof. Burhan Şenatalar, 78'liler Vakfı Başkanı Celalettin Can, Deniz Türkali, Ece Temelkuran, Fethiye Çetin, Prof. Halil Berktay, Alevi Bektaşi Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç, Prof. Mete Tunçay, Orhan Miroğlu, KESK Başkanı Sami Evren, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Tarık Ziya Ekinci, Prof. Tosun Terzioğlu.

'TÜRKİYE'NİN YOLU AÇILIR'

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, partiye katılan 5 bin kişiye temsili olarak parti rozeti taktı. Törende konuşan Kurtulmuş, Anayasa değişikliği konusunda hükümete çağrı bulunarak, şunları söyledi: "Anayasa değişikliği konusunda yetkili, TBMM'dir. Türkiye'nin içinde bulunduğu ortamdan ve bürokratik oligarşi sisteminden kurtulmasının yolu, yeni bir anayasadır. Yeni Anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin yolu açılacaktır. Hükümet bu konuda da yapıyormuş gibi davranıyor. Anayasa'yı değiştiriyormuş gibi yapıyorlar. AK Parti öyle bir Anayasa yapıyor ki, kapalı kapılar ardında kendi hukukçularına hazırlattığı bir metin. Anayasa'da sürpriz maddeler çıkacakmış. Anayasa'nın sürprizi olur mu? Getirin milletin ihtiyacı neyse, bu Anayasa'yı tartışalım ve millet kendi temsilcileriyle Anayasa'sını yapsın."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89