• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 11 °C

Atalay ve Ala’ya Öcalan’ın talepleri aktarıldı

Atalay ve Ala’ya Öcalan’ın talepleri aktarıldı
BDP’nin iki bakanla yaptığı görüşmede, Atalay ve İçişleri Bakanı Ala’nın ‘Partimiz, kabinemiz homojen değil’ diyerek, yerel seçimlere kadar süre istedikleri belirtildi.

BDP’nin, çözüm sürecine yasal zemin kazandırılması amacıyla TBMM Başkanlığı’na 12 maddelik, “Toplumsal Barış ve Müzakere Kanunu Teklifi” sunmadan önce konuyu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile kapsamlı tartıştığı bildirildi. BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, bakanlara, müzakere kanun teklifi ile ilgili bilgi verirken Öcalan’ın isteklerini de sıraladı. Atalay ve Ala, yasal adımların atılması için seçime kadar süre istedi. Buldan ve Baluken’in ise, “Seçime kadar müzakere heyeti oluşturulsun İmralı’da bir proje ortaya çıkarılsın ve yol haritası çizilsin” dediği öğrenildi.

Geçen hafta sonu Öcalan’la İmralı’da 16. kez görüşme yapan Buldan ve Baluken, geçen çarşamba görüştüğü Atalay ve Ala’ya Öcalan’ın mesajını aktardı. Görüşmede seçime kadar hayata geçirilmesi istenen talepler sıralandı. BDP Grupbaşkanvekilleri, Öcalan’ın sürece yönelik kaygılarını aktarıp taleplerini, “Süreç yasal statüye kavuşturulmalı, izleme kurulları oluşturulmalı, 8 komisyonla ilgili başlıklar müzakereye açılmalı” başlığı altında aktardı. BDP Grup başkanvekilleri, 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere kadar çözüm sürecine yönelik adım atılmasını beklediklerini de söyledi.

‘Partimiz homojen değil’

Tartışmalarla geçen görüşmede Atalay ve Ala’nın, Öcalan’ın talepleri konusunda hükümetin bu aşamada bir çalışma yapmasının mümkün olamayacağını aktarıp, “Bizim partimiz, tabanımız ve Bakanlar Kurulu homojen bir yapıya sahip değil. Seçimlere kadar müsaade edin. Seçimlerin ardından çözüm süreci ile ilgili adımları atmaya başlayalım” dediği öğrenildi.

Buna sıcak yaklaşmayan BDP’lilerin, söz verilmesine karşın taleplerin yerine getirilmediğini belirterek, “O halde seçimlere kadar müzakere heyeti oluşturulsun, bir proje hazırlansın, heyet İmralı’ya giderek ortaya konulan proje üzerinden yol haritası oluştursun” önerisi getirdiği öğrenildi.

Bizim öyle bir hazırlığımız yok

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, BDP grup başkanvekilleriyle bir araya geldiklerini hatırlatarak, son gelişmeleri değerlendirdiklerini ve verimli bir görüşme yaptıklarını söyledi.

BDP’nin “Müzakere Bakanlığı” kurulmasına önerisine ilişkin bir soru üzerine Atalay, “Herkesin teklifi olur ama bizim o manada bir hazırlığımız yok. Başka da teklifleri var. Birbirini anlama, güven artması, karşılıklı diyaloglar, bunlar iyi yürüyor. Biz memnunuz. Onların kendi teklifleriyle ilgili çok yorum yapmam uygun olmaz” dedi. İmralı’ya gazetecilerin gitmesiyle ilgili bir hazırlığın olup olmadığı sorusuna Atalay, “Şu anda öyle bir kararımız yok” yanıtı verdi. (Milliyet)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89