• BIST 9059.38
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 15 °C

Atalay: "Mahmur'a yoğunlaşacağız"

Atalay: "Mahmur'a yoğunlaşacağız"
Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kürt açılımına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kürt açılımına dair önemli açıklamalarda bulundu. Atalay, artık Mahmur kampı üzerinde yoğunlaşacaklarını, kamptakilerin yarısından çoğunun Türkiye'ye gelebileceğini belirtti. 

"Birinci Global Yol Güvenliği Bakanlar Konferansı"na katılan Bakan Atalay, Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Açılım çerçevesinde yeni PKK grubunun gelmesini bekleyip beklemedikleri yolundaki bir soru üzerine Atalay, "Kuzey Irak'a dönük çalışmalarımız sürüyor. Avrupa boyutuyla ilgili bu manada bir planımız yok. Bir geliş beklemiyoruz" dedi.

"Yakın zamanda üçlü çalışmalar yapacağız" diyen Atalay, "Üçlü mekanizmada Türkiye, Irak ve Amerika tarafı var, ama orada öncelikli konumuz Mahmur üzerinde açıkçası" diye konuştu.

Bakan Atalay, dönüşler için takvim olup olmadığı yolundaki soru üzerine de "Mahmur üzerinde yoğunlaşacağız. Demokratik açılımla ilgili uygulamalarımıza devam ediyoruz. Kimi tasarıları meclise gönderdik. Çocuklarla ilgili biliyorsunuz ceza kanunu, terörle mücadele kanunundan çıkaracağız. Diğer yönetmeliklerimiz yayımlandı" dedi.

Bakan Atalay, şimdi özellikle Ayrımcılıkla Mücadele Kurumu ve insan haklarıyla ilgili yeni oluşumun tasarıları üzerinde çalıştıklarını belirterek, içerideki çalışmalarının devam ettiğini ve tüm bunları en kısa zamanda TBMM'ye göndereceklerini söyledi.

"Üçlü mekanizma Erbil'de toplanacak"

İçişleri Bakanlığı'nı ilgilendiren yol denetimleri gibi bazı bölgelerde yaşayan vatandaşların hayatını daha kolaylaştırıcı konularla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Atalay, "Ama dışarıya dönük ağırlıklı konumuz Mahmur konusu. Zannediyorum, aralık ayının belki 17'si, 18'i, 19'u gibi bir tarihte Üçlü mekanizmayı toplayacağız" dedi.

Atalay, üçlü mekanizmanın bu defa Kuzey Irak'taki Erbil kentinde toplanmasının söz konusu olduğunu belirterek, "Çünkü bölgede biraz incelemeler de yapmak istiyorum ve 3'lü mekanizmadaki görüşmede ağırlıklı konu, Türkiye, Irak ve ABD arasında Mahmur'un planlaması olur" diye konuştu.

Kabul yeri oluşturulacak

Bakan Atalay, bu planlamanın ardından Mahmur'dan Türkiye'ye "intikallerin" başlayabileceğini belirterek, "Mahmur biliyorsunuz daha çok ailelerin kaldığı bir yer. Bir yandan da bizim Habur kapısı civarında Mahmur'dan gelenler için belki bir kabul yeri yapılması söz konusu olacak" dedi.

Habur Kapısı üzerinde çok fazla yük olduğunu ve gelenler için yapılacak kabul yerinin prefabrik yapılardan oluşabileceğini söyleyen Atalay, "Kapı üzerinde fazla yük var ve bu yüzden kapıyı fazla yoğun tutmak istemiyoruz. Ne kadarı gelecek şimdiden şey yapamıyoruz ama gelenler için o çalışmalarımız da devam ediyor" ifadesini kullandı.

"Yüzde 50'sinden fazlası gelebilir"

Atalay, Mahmur'dan Türkiye'ye gelecekler konusunda bir tahmin olup olmadığı yolundaki soru üzerine de kampta 11 bin civarında kişinin yaşadığını belirterek, "Irak tarafı bunlar üzerinde biraz çalışma yaptı. Hatta Türkiye'ye gitmek isterler mi diye? Ne kadar gitmek ister diye. Onların yaş durumları, okul durumları, cinsiyet vs..." dedi.

Mahmur'da bulunanlarla ilgili ellerinde bilgi bulunduğunu ve mekanizmaya bazı sorular daha verdiklerini belirten Atalay, "Onlar da çalışıyorlar. Bu toplantıya o bilgiler de gelmiş olacak. Ama bunların içinde ne kadarı gelebilir. Henüz o konuda tam bilgi yok. Bir kısmı kalmak istiyor. Benim tahminim yüzde 50'inin üstünde bir kısmı gelir" diye konuştu.

Atalay, geleceklerin uzun vadedeki yaşamlarının organizasyonuyla ilgili olarak da "Bunların köyleri var, evleri var, yerleri var. Buraları terk edip gitmişler. Nereden gittikleri belli, şehirleri belli. Oraya yerleşecekler. Aileleri, akrabaları var" ifadesini kullandı.

Mahmur kampında yaklaşık 11 bin kişi yaşıyor.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89