• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

Artık İran'a yaptırımları konuşmayalım

Artık İran'a yaptırımları konuşmayalım
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'a yönelik yaptırımlar üzerinde değil, Viyana grubunun bu ülkeye vereceği cevabı konuşmanın gerektiğini söyledi.

Brezilya'nın Rio De Janeiro kentinde düzenlenen Üçüncü Medeniyetler İttifakı Forumu'nun ikinci gününün sonunda Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ve İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, artık ileriye bakılması gerektiğini, yaptırımlar üzerinde değil Viyana grubunun İran'a vereceği cevabı konuşmanın gerektiğini, Türkiye ve Brezilya'nın amacının tansiyonu düşürmek ve nükleer meselede nihai çözüm için diplomasi yolunun önünü açmak olduğunu söyledi.

Davutoğlu, İran'ın nükleer programı, Brezilya ve Türkiye'nin İran ile vardıkları uranyum takas anlaşmasına yönelik soruların ağırlıkta olduğu basın toplantısında, "bu hepimiz için bir sınav: Sorunları çatışma ile mi çözeceğiz, müzakerelerle mi. Türkiye ile Brezilya olarak diploması yolunun kullanılmasında İran'ı ikna ettik. Tahran anlaşması, İran yönetiminin esnek politikaları sonucunda oldu" diye konuştu.

Tahran'da imzalanan anlaşmayla 1200 kilogram uranyumun tek seferde ve önceden verilmesi şartlarının hepsinin sağlandığını belirten Davutoğlu, öngörülen takvim uyarınca da bir hafta içinde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (UAEK) mektup yazması gereken İran'ın bunu yerine getirdiğini söyledi.

Davutoğlu şöyle konuştu: "Şimdi yeni bir bölgesel ve küresel kriz olmaması, daha ileriye gitmek için diplomatik çözümleri konuşma zamanı. Bu, evet Türkiye ile Brezilya'nın başarısı, ama aynı zamanda Başkan Obama'nın çok taraflılık ve angajman politikasının da bir sonucu".

Davutoğlu, Tahran anlaşmasının ardından İran'ın elindeki uranyumun yüzde 20 zenginleştirme sürecine devam edeceğine dair soruyu verdiği yanıtta ise, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması NPT'ye taraf herkesin bu anlaşmanın kuralları ve UAEK'nın parametreleri çerçevesinde nükleer teknoloji sahibi olma hakkı bulunduğunun altını çizdi. Davutoğlu, "ama, daha İran'ın mektubuna Viyana grubunun yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum vereceğine dair cevabı gelmeden nasıl yüzde 20 zenginleştirmenin durdurulmasını isteriz. Önce olumlu bir cevap gelsin, Batı sonra diploması yoluyla müzakereler devam etmeli" diye konuştu.

Davutoğlu ayrıca, Medeniyetler İttifakı toplantılarının devam etmesinin önemli olduğunu da vurguladı.

AB dönem başkanı İspanya'nın Dışişleri Bakanı Moratinos da, Türkiye ile Brezilya'nın İran'la vardıkları anlaşmanın çok önemli olduğunu belirterek, sürece destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89