• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 18 °C

Artık askeri mahkeme sivil yargılayamayacak

Artık askeri mahkeme sivil yargılayamayacak
Meclis'in dün sabaha kadar çalışarak yasalaştırdığı torba yasada yer alan bir düzenleme ile askeri savcı ve mahkemelerin sivilleri soruşturma ve yargılama yetkileri kaldırıldı.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Albay Dursun Çiçek'in sivil mahkemede yargılanması tartışılırken Meclis, Askeri yargılamada önemli bir sivilleşme adımı attı. Artık asker olmayan kişilerin, askerlerle iştirak halinde işlediği suçlar, Cumhuriyet savcılıkları tarafından soruşturulacak.

EYLEM PLANI GEÇERSİZ KALDI

Taraf Gazetesi'nde yayınlanan İrticayla Mücadele Eylem Planı'nda yer alan çeşitli suçların 'Askeri suç kapsamına' alınarak üzerine gidilmesi girişimi bu değişiklikle uygulanamaz hale getirildi. Sivil ve asker kişilerin karıştığı suçlarda sivillerin yargılanması sivil mahkemeler eliyle yapılacak.

SİVİL MAHKEME BAKACAK

TBMM Genel Kurulu'nda gece yarısı kabul edilen TCK ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısında, AK Parti milletvekilleri tarafından verilen önergelerle değişiklik yapıldı. Buna göre, barış zamanında asker olmayan kişilerin, Askeri Ceza Kanunu veya diğer kanunlarda yer alan, askeri mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu, tek başına veya asker kişilerle iştirak halinde işlemesi durumunda, asker olmayan kişilere ilişkin soruşturmalar, Cumhuriyet savcıları, kovuşturmalar ise, adli yargı mahkemeleri tarafından yapılacak.

ÇETE SUÇUNA AĞIR CEZA BAKACAK

Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen, uyuşturucu ve uyarıcı madde suçu imal ve ticareti suçu veya suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama suçu, ağır ceza mahkemeleri görev alanına girecek. Asker kişiler, barış zamanında ağır ceza mahkemelerinin yetkisine giren bir suçu işlemeleri halinde bu mahkemelerde, savaş ve sıkıyönetim halinde ise askeri mahkemelerde yargılanacak.

Düzenleme, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte devam etmekte olan soruşturma ve kovuşturmalarda da uygulanacak.

SAAT: 03.00

Yer: Meclis Genel Kurulu

Meclis, önceki geceden başlayarak dün sabaha kadar çalıştı ve dört tasarıyı yasalaştırdı. Milletvekilleri sabaha kadar süren mesai sırasında zaman zaman gözlerini kapatarak dinlenmeye çalıştılar.

Avrupa Konseyi insan hakları teftişine geliyor

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Thomas Hammarberg, sığınmacı ve azınlıkların durumunu görüşmek üzere yarın Türkiye'ye gelecek. Hammarberg, 6 günlük Türkiye ziyareti boyunca İstanbul, İzmir ve Ankara'da temaslarda bulunacak. Avrupa Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, 'Hammarberg'in ziyaretinin amacı Türk makamları ile güçlenerek devam eden bir diyalog çerçevesinde insan hakları ile ilgili diğer önemli konuları görüşmektir' dendi. Ziyaret, tutukevleri de dahil olmak üzere, insan hakları açısından önem taşıyan kurumlara düzenlenecek gezileri de kapsayacak. Temsilci, din adamları, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile toplantılar da yapacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89