• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 6 °C

Arınç'tan HSYK'ye mesaj: Gereği yapılacak

Arınç'tan HSYK'ye mesaj: Gereği yapılacak
Bakanlar Kurulu yılın son toplantısını yeni kabineyle yaptı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, HSYK'nin bildirisine tepki göstererek, "HSYK mahkemelere talimat vererek, kendi yetkilerini aşarak büyük bir hata yapmıştır. Elbette ki gereği yapılacaktır" dedi.

Arınç, görevden almalara ilişkin bir soru üzerine ise "Yeni göreve başlayan bakanlar, bürokratlarıyla ilgili tasarrufa gidebilir. Bunu cemaatle, bir gazeteyle düşünceyle, son yaşanan olayların parçası olarak göstermek yanlış olur" yanıtını verdi.

Bakanlar Kurulu yılın son toplantısını yeni kabineyle yaptı. Toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, iç ve dış gelişmeleri değerlendirdiklerini belirtti.

'HSYK BÜYÜK HATA YAPTI'

HSYK'nin yaptığı açıklamayı 'hayret ve üzüntü ile karşıladıklarını' ifade eden Arınç, "2010 referandumu ile yeniden hayat bulan HSYK'nin böyle bir karar alma ve açıklama yetkisi yok. Yetki Bakan'da. Görülmekte olan bir davayla ilgili hiçbir kurum veya kişi açıklama yapamaz. Bu bildiri yayınlanıncaya kadar demokratikleştiğimizi sanıyorduk" diyerek, şu mesajı verdi:

"HSYK'nin kendi kanunu çiğneyerek yaptığı bu açıklamanın bir karşılığının olması gerekir. Adalet Bakanlığımız, sadece HSYK ile ilgili olayla değil, mahkeme kapısı önüne çıkıp bildiri dağıtmaya kalkışan savcıların da ne yaptığının, üzeri mühürlü dosyalar olmasına rağmen bunların içindekileri dışarıya servis etmeye çalışanların, elbette Türkiye'yi karşı karşıya bırakmak istedikleri kaos tehlikesine karşı görevini kötüye kullananlarla ilgili yargısal ve yasal ne yapılacaksa, bütün bunları en kısa zamanda yerine getirecektir. HSYK mahkemelere talimat vererek, kendi yetkilerini aşarak büyük bir hata yapmıştır. Elbette ki gereği yapılacaktır."

"Adalet Bakanlığı, elbette ki bildiri dağıtan savcılar hakkında gereğini yapacaktır" diyen Arınç, "Türkiye'de bu son olayları kışkırtanların Türkiye'nin iç ve dış görünümü zedelemek için yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

'CMK'DEKİ HUSUSLAR DEĞİŞTİRİLMEYECEK'

Arınç, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yer alan hususların değiştirilmesinin ya da farklı bir şekle getirilmesinin söz konusu olmadığını ifade ederek, buna yönelik Adalet Bakanlığının da bir çalışmasının bulunmadığını kaydetti.

"17 Aralık süreci ardından Ergenekon ve Balyoz'da yeniden yargılanma ile ilgili çalışma yapılıyor mu" şeklindeki soruya Arınç, "Basında bir tartışma var. Mesele biraz şirazesinden çıktı. Bu hükümetimizin işi değil. Yeniden muhakeme edilmek şartları vardır. Bu şartlar bitmiş karara çıkmış denetimden geçmiş kararlar içindir. Yargılaması devam eden davalar için söz edilemez. Şüphesiz AB sürecinde AB insan hakları mahkemesi gereğince bazı hükümler var. Belli şartlar var. Bu ikisinin dışında iadei muhakemeden bahsetmek mümkün değildir. Bugünkü yargı yeniden yargılama değiştirilmesi söz konusu değildir. Bununla ilgili Adalet Bakanlığı'nda bir çalışma yoktur. Şartlar tahakkuk ettiğinde ilgililer talepte bulunabilirler" yanıtını verdi.

GÖREVDEN ALMALAR DEVAM EDECEK Mİ?

Arınç, Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı'nda görevden almaların devam etmesinin sorulması üzerine, şöyle konuştu: "Eğer rutin olarak bazı görev değişiklikleri gündeme gelmişse, siz birilerini hedef haline getirirseniz bu doğru değil. Bakanın Müsteşarı görevinin başındadır. Ancak bakanlar özellikle yeni göreve başlayan bakanlar, bürokratlarıyla ilgili tasarrufa gidebilir. Bunu cemaatle, bir gazeteyle düşünceyle, son yaşanan olayların parçası olarak göstermek yanlış olur. Bunların çetelesini tutmaya da gerek yok. Eğer haksız olduğunu iddia eden varsa, yargısal denetim ne güne duruyor?"

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89