• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 5 °C

Arınç ve askerler yarın yüzleşecek!

Arınç ve askerler yarın yüzleşecek!
Milli Güvenlik Kurulu’nun,2009’taki son toplantısı kritik gündem maddeleriyle yarın gerçekleştirilecek. Açılım ve suikast iddiları gündemin ilk maddeleri:

Milli Güvenlik Kurulu’nun,2009’taki son toplantısı kritik gündem maddeleriyle yarın gerçekleştirilecek. Açılım ve suikast iddiları gündemin ilk maddeleri: 

Başta demokratik açılım olmak üzere DTP’nin kapatılmasıyla yaşanan olaylar, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddiaları, sokak eylemleri ve ekonomik krize ilişkin değerlendirmelerin yapılacağı MGK’nın dış politikaya ilişkin ana başlıklarıysa Irak, Afganistan ve AB olacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilecek yılın son MGK’sında, hükümetin ‘demokratik açılım’ projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalar analiz edilecek. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de ‘insan hakları’nın gelişmesi adına hükümetin projeyi yürütmekteki kararlılığına vurgu yapacağı beklenirken, özellikle DTP’nin kapatılmasıyla yaygınlık kazanan sokak eylemlerine ve çatışmalara karşı alınan önlemleri de gündeme getireceği belirtildi.

Irak’a kapsamlı destek

MGK öncesinde Ankara’ya çağrılan Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik, Irak’ta 7 Mart 2010’da yapılacak genel seçimler öncesinde bölgedeki güvenlik durumuna ilişkin bilgileri hem Başbakanlık hem de Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri ile paylaştı.

Irak’ta önce 16 Ocak’ta yapılması planlanan genel seçimler, seçim yasasının veto edilmesi üzerine ertelenmiş, yeni seçim yasasının kabulünden sonra da seçim tarihi üzerinde tartışmalar başlamıştı. Irak Devlet Başkanlığı Konseyi, son olarak seçim tarihini 7 Mart açıkladıktan sonra Türkiye, Irak’ta seçim güvenliği için devreye girdi. Türk diplomatik kaynaklar, “Türkiye, Irak’ta seçim güvenliği için bölgede özel çalışmalarda bulunacak ve bu çalışmalar MGK’da da ele alınacak. Bu çalışmalarda özellikle Amerika ve merkezi Bağdat hükümeti ile işbirliğine gidilecek” değerlendirmesinde bulundular.

AB ve Kıbrıs

MGK’da AB ile ilişkiler ve Kıbrıs’ta çözüm için adadaki iki lider arasında yürüyen müzakere süreci de gözden geçirilecek. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Kıbrıs’ta çözüm sürecine ilişkin Başbakan Derviş Eroğlu ile ‘ayrı düştüğü’ imajının silinmesini isteyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantıda hükümetin KKTC’de nisanda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin demokratik ortamda gerçekleştirilmesinden yana olduğuna vurgu yapacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89