• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 13 °C

Arınç: Dersim katliamı'nda gerçekler ortaya çıkmalı

Arınç: Dersim katliamı'nda gerçekler ortaya çıkmalı
Dersim Katliamı sırasında Atatürk’ün hayatta olduğunu anımsatan Bülent Arınç, gerçeklerin ortaya çıkmalı dedi.

Antalya’nın Alanya İlçesi’nde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamlarıyla biraraya gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazetecilerin soruları üzerine, tarihle yüzleşmek adına ‘Dersim Olayları’na dair bütün gerçeklerin ortaya çıkarılması için Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulabileceğini söyledi.

Fareler gibi öldürüldüler

Bir gazetecinin, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Dersim Katliamı’nın sorumlusunun CHP ve Atatürk olduğu yönündeki sözlerini hatırlatması üzerine, “O günleri yaşayanların ifadesiyle insanların sığındıkları yerde bombalanmak suretiyle, Sabiha Gökçen’in de içinde bulunduğu uçaktan atılan bombalarla fareler gibi öldürüldüklerini ve toplu katliam yaşandığını söylüyorlar” diyen Bülent Arınç, o dönemde Atatürk’ün hayatta, İsmet Paşa’nın da Başbakan olduğunu belirtti. “Dönemin sorumlu hükümeti CHP’dir” diyen Bülent Arınç, Dersim Olayları’nda sadece bunun sorumlusu olarak görülen Seyit Rıza’nın öldürülmediğini çocuklarının, kadınlarının, onunla birlikte olanların sürüldüğünü, çocuklarının başkalarına evlat verildiğini anlattı.

Arınç, Dersim’le ilgili gerçekleri açığa çıkarmak için Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulabileceğini şu sözlerle ifade etti: “Tarihimizle yüzleşmek adına Dersim’in bütün gerçekleri açıklanmalı ve bu konu gerek o zamanki siyasetçilerin varsa yanlışları, varsa doğruları, halka karşı ne yapıldığı, isyanın ana sebepleri, isyana karışanların kimlikleri ve isyandan sonra yaşananlar, bir tarih süzgecinden geçirilerek ortaya konmalıdır. Bununla ilgili olarak Meclis’te bir araştırma komisyonu dahi kurulabilir. Biz gerçeklerin ortaya çıkmasından yanayız. Bu bizi acıtsa bile.’’

İskipli Atıf Hoca neden öldürüldü

Hüseyin Aygün’ün Dersim Katliamı’yla ilgili sözleri nedeniyle CHP’liler tarafından suçlanmasına da değinen Bülent Arınç, “Ama o partide bu konuşmaya karşı çıkanlar vardır. Bu kişiyi suçlamışlar ve partiden adeta ihracını istemişlerdir. Burada önemli olan tutum Kemal Kılıçdaroğlu’nun tutumudur. Çünkü bu kişi Tuncelilidir. Hatta o isyan ve isyan sonrasındaki şikâyetlerini, o zamanın Emniyet Müdürü İhsan Sabri Cağlayangil’e de anlattığı bilinmektedir. Demek ki o olaydan kendisinin de şikâyetçi olduğu bir gerçektir’’ dedi.

Dersim konusunda açıklama yapan milletvekiline yönelik “despot” bir tavır takınılmasını CHP’nin bir iç sorunu olarak gördüğünü dile getiren Arınç, tarihte yüzleşilmesi gereken tek olayın Dersim Katliamı olmadığını İstiklâl Mahkemesi’nde yargılanıp idam edilen İskipli Atıf Hoca’nın öldürülme nedenlerinin de konuşulması gerektiğini ifade etti.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89