• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 11 °C

Arınç: Darbe anayasasını tümden değiştireceğiz

Arınç: Darbe anayasasını tümden değiştireceğiz
Tatilini Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Güre beldesindeki yazlığında geçiren Arınç, basın mensuplarına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Gündemimizde başkanlık sistemi ve yarı başkanlık sistemini tartışmak yok. Gündemimizde artık darbe anayasalarını tümünden değiştirecek, daha sivil, daha çağdaş, daha demokratik bir anayasaya ulaşmak var'' dedi.

Arınç, anayasa değişikliği ve referandum sürecine değinerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve diğer bazı partilerin anayasa değişikliği içeren maddeleri tartışmadıklarını, ''Hayır'' denmesi konusunda baskı ve şiddet uyguladıklarını vurguladı.

Buna rağmen halkın, büyük bir çoğunlukla, 7 milyona yakın bir oy farkıyla ''Evet'' konusunda birleştiğini anlatan Arınç, şöyle devam etti:

''16 puanlık bir farkla 'Evet' oyları daha yüksek çıktı. Ben şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Türk Halkı sandığa gittiğinde her zaman en doğru, en isabetli en makul kararları vermiştir. Dolayısıyla halkın sandığa gitmesinden korkanlar bunu dikkate almak zorundadırlar. Hem yapılan seçimlerde, hem de referandumlarda halkımız sağ duyusuyla hareket ediyor ve bu konuda doğru kararları veriyor. Sandıkla ve seçimle iktidara gelinebileceğini tüm siyasetçiler ve genel başkanlar artık idrak etmelidir. Bilmelidirler ki, halkla dayanışma içinde olmadan, halkı anlamadan, halkın ortak değerlerine sahip çıkmadan, değişimci bir ruh ile siyaset yapmadan iktidar gelmek mümkün değil. Dolayısıyla büyük bir çoğunluk ile kabul edilen anayasa değişikliklerinin Türk halkının bir zaferi olduğunu düşünüyorum. Halkımızı, milletimizi kutluyorum.''

'GÜNDEMİMİZDE BAŞKANLIK SİSTEMİ YOK'

Bülent Arınç, anayasa değişiklikleri konusunda çalışmaların bundan sonra da devam edeceğini, anayasa değişikliği dendiği zaman, bunu ''Başkanlık sistemi''ne endekslemenin doğru olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Başkanlık sistemine geçmek ayrı bir konudur ve bugünün konusu da değildir. Fikir olarak, düşünce olarak Türkiye'nin doğrudan başkanlık sistemine veya Fransa örneğinde görüldüğü gibi, yarı başkanlık sistemine geçmesinin yönetimde daha güçlü olacağını söyleyenlere kulak vermek doğru olur. Ancak bunu tartışmak ne kadar ifade özgürlüğü içinde ise, buna karşı çıkmak ve bunu bir tabu olarak göstermekte o kadar ifade özgürlüğünü tanımamaktır. Ama gündemimizde başkanlık sistemi ve yarı başkanlık sistemini tartışmak yok. Gündemimizde artık darbe anayasalarını tümünden değiştirecek, daha sivil, daha çağdaş, daha demokratik bir anayasaya ulaşmak var. Bir kez daha söylüyoruz. Önümüzdeki 2011 seçimlerine kadar, sadece AK Parti değil, bütün siyasi partiler kendileri açısından nasıl bir anayasa arzu ediyorlarsa bunun çalışmasını yapmalıdırlar.''

Sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, bu konuya ilgi duyan tüm kişi ve kurumların yeni anayasa konusunda çalışması ve çalışmalarını ortaya koyması gerektiğini ifade eden Arınç, şöyle konuştu:

''Bizim bu konuda çalışmalarımız var ve güncelleyeceğiz. CHP'nin de MHP'nin de Saadet Partisi'nin de tüm siyasi partilerinde artık Türkiye 21. Yüzyılda, AB yolunda nasıl daha çağdaş bir anayasa yapabilir? Bu konuyu gündemine alsın önümüzde 8 ay var. Çalışmalarını yapsın. Seçimlerden sonrada tüm bu çalışmaları bir araya getirelim. Meclis içinde Anayasa Uyum Komisyonu ile meclis dışında ayrı bir komiteyle bu bütün çalışmaları bir araya getirerek Türkiye'nin özlediği anayasayı birlikte yapalım. Bunu arzu ediyoruz. Ama Sayın Başbakanın, Sayın Burhan Kuzu'ya dönerek, 'Çalışmalara başla' demesinden, bunu başkanlık sistemi üzerine yoğunlaştırmak doğru değildir. Ortak akıl ile halkımızın 'Ortak anayasam' diyebileceği bir belgeyi 2011 seçimlerinden sonra ortaya çıkaralım diye bir çalışmanın içindeyiz.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89