• BIST 9645.02
  • Altın 2411.831
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.8036
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 29 °C
  • Berlin 11 °C

Ankara'da PKK alarmı

Ankara'da PKK alarmı
Başbakan Erdoğan başkanlığında Ankara'da toplanan güvenlik zirvesinde PKK'ya karşı mücadele "En geniş biçimde" ele alındı.

Başbakan Erdoğan başkanlığında Ankara'da toplanan güvenlik zirvesinde PKK'ya karşı mücadele "En geniş biçimde" ele alındı. 2 Temmuz'da ateşkese son verdiğinin sinyalini veren örgütün her an büyük bir saldırı düzenlemesi bekleniyor.

KUZEY IRAK GÜNCESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile 3.5 saat görüşmesinin ardından dün de güvenlik zirvesini topladı. Yaklaşık 3 saat saat süren toplantıdan sonra şu açıklama yapıldı: “Başbakanlık Merkez Bina’da Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Genelkurmay Harekât Başkanı Korgeneral Abdullah Recep ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın katılımıyla bugün saat 12.00’de güvenlik toplantısı yapılmıştır. Toplantıda son gelişmeler değerlendirilerek, terörle mücadele konusu en geniş biçimde ele alınmıştır.”

Kandil’den ülke içindeki PKK’lı gruplara sansasyonel eylemler yapma talimatı verildiği ileri sürüldü. DHA’nın dünkü haberinde Tunceli, Diyarbakır ve Erzurum bölge sorumlularına gönderilen şifreli telsiz ve telefon talimatlarının büyük ölçüde çözüldüğü ve yoğun tedbirler alındığı belirtildi.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Başbakan Erdoğan’ın son iki günde gerçekleştirdiği uzun toplantılar, özellikle dün yapılan toplantının katılımcı yapısı ve DHA’nın haberi, 3 Ağustos tarihli “PKK ateşkesi bitirdi” başlıklı Kuzey Irak Güncesi’ndeki analizi teyit ediyor.

Ankara’nın PKK’nın saldırı temposunu arttırma ve büyük çaplı eylemler düzenleme, kısacası ateşkesi bitirme sinyalini doğru değerlendirdiği ve 31 Mayıs 2010 tarihinde İskenderun’da olduğu gibi beklenmedik bir darbe almamaya çalıştığı görülüyor.

Başbakanlık açıklamasındaki “en geniş biçimde” ifadesinden İran’ın 16 Temmuz’da Kandil’e yönelik başlattığı harekâtın Ankara’ya sağladığı avantajla Kuzey Irak’taki kamplara müdahale konusunun da masaya yatırıldığı fark ediliyor.

Türkiye’de yaklaşık bir yıl önce yaşananlar, aynen tekrarlanıyor. Öcalan’ın, 28 Mayıs 2010’da muhatap bulamadığı için aradan çekildiğini ilan etmesinin ardından DHA’dan aynı gün geçen haberde “Güvenlik güçleri ve istihbarat birimleri terör örgütü PKK’nın Irak’ın Kandil Dağı’ndaki elebaşlarının Türkiye içindeki teröristlere şifreli yeni büyük eylem talimatı verdiğini ve teröristlerin eylem hazırlığında olduğunu belirledi. Mesajların bir kısmı deşifre edilirken diğerlerinin çözümlenmesi için çalışmalar sürüyor” denildi.

PKK’nın askeri kanadı HPG, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada misilleme eylemlerini arttıracağını duyurdu. Aynı gün gece yarısında İskenderun’daki deniz birliğine saldırı düzenlendi. 1 Haziran’da PKK, 13 Nisan 2009 tarihinden beri sürdürdüğü ateşkese son verdiğini ilan etti. Örgüt yaklaşık 2.5 aylık şiddetli bir saldırı döneminden sonra devlet yetkililerinin Öcalan ile görüşmelere başlaması ve Öcalan’ın talebi üzerine ağustos ortasında yeniden ateşkes pozisyonuna geçti.

Benzer çevrim bu yıl da tekrarlanıyor. Öcalan 29 Temmuz’da mevcut koşullarını ileri sürerek aradan çekildiğini açıkladı. HPG, 2 Ağustos’ta yayımladığı bildiride “Artık sessiz kalmayacağız” ifadesini kullanarak ateşkesin geçen yılda olduğu gibi sona erdiğinin mesajını verdi. DHA dün yine bir yıl öncekine paralel bir haber geçerek Kandil’den şifreli saldırı talimatlarının tespit edildiğini duyurdu. Aynı gün Başbakanlık’ta güvenlik zirvesi yapıldı.

Geriye PKK’nın büyük çaplı bir eylemi ve ateşkesi resmen bitirdiğini ilan etmesi kalıyor.

Yeni bir toplumsal sözleşmenin arifesinde olan Türkiye’nin bir yıl önceki kareye -büyük ihtimalle son kez- geri döndüğü fark ediliyor.

Cevdet Aşkın - Radikal

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89