• BIST 10247.75
  • Altın 2393.909
  • Dolar 32.2484
  • Euro 34.6675
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 12 °C

'Anayasa rötüşla geçiştirilemez'

'Anayasa rötüşla geçiştirilemez'
Partisinin İstanbul İl Başkanlığı bayramlaşma programına katılan Kurtulmuş, Anayasa süreci ile ilgili tekliflerini sundu.

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa sürecinin üzerinde birkaç maddede rötuş yapılarak geçiştirilemeyeceğini söyledi. Anayasa meclisi ve denetim meclisi kurulması yönünde iki tekliften söz eden Kurtulmuş, "Bu anayasa değişiklikleri dostlar alışverişte görsün diye değil, birkaç tane maddesi üzerinde rötuş yapılarak geçiştirilecek bir süreç olamaz." dedi.

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Zeytinburnu'nda il binasında düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı. Partililer ile bayramlaşan Kurtulmuş, yeni anayasa sürecine ilişkin bazı yorumlar yaptı. Bayramdan sonra yeni anayasa süreci ile Türkiye'nin karşı karşıya kalacağını dile getiren Kurtulmuş, "2002 yılından beri anayasa için oy alan hükümetin artık kaçacağı yer kalmamıştır. Bu anayasa değişiklikleri dostlar alışverişte görsün diye değil, birkaç tane maddesi üzerinde rötuş yapılarak geçiştirilecek bir süreç olamaz. Onun için baştan adını doğru koymak lazım. Türkiye'nin herhangi bir rötuş anayasa değişikliğine ihtiyacı yoktur. Bu milletin yeni Türkiye'yi kurmak için yeni bir anayasaya topyekun ihtiyacı vardır." diye konuştu.

Anayasa meclisi kurulmasını isteyen Kurtulmuş, "Halk tarafından iki turlu sistem ile seçilmiş tek işi anayasa yapmak olan anayasa meclisi marifetiyle yeni anayasanın yapılması en doğru en sağlıklı en demokratik yoldur. Öyle görünüyor ki bu anayasa süreci içinde parlamentoda bu değişiklik yapılacak. Ama bugünün tarihine not düşün. Bu mecliste anayasa yüzde 90 mutabakatla da çıksa Türkiye 4-5 yıl içinde bizim dediğimiz noktaya gelecek. Anayasa meclisi yapılarak yeni bir anayasa süreci içine girecek." ifadelerini kullandı.

12 Eylül rejimini değiştirmek için önce meclis iç tüzüğünün değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, "12 Eylül'ün siyasi partiler yasası üzerinden iktidar devşiren hiçbir siyasi parti 12 Eylül rejimini değiştiremez. Meclis iç tüzüğü bu şekilde durduğu sürece 12 Eylül rejimi değiştirilemez. Dolayısıyla bizim diğer bütün partilerden ayrıldığımız nokta 2012'de yapılacağı aşağı yukarı belli olan bu yeni anayasamız yeni bir siyasal sistem getirsin. Bu siyasal sistem bir parlamenter sistemdir." dedi.

İkinci teklif olarak denetim meclisi kurulmasını isteyen Kurtulmuş, "Şuanda Türkiye Cumhuriyeti devletinde denetim fonksiyonu milletin elinde değildir. Biz onun için diyoruz ki devletin bütün denetim fonksiyonunu kendi elinde toplayan bir denetim meclisi kuralım. İdari ve mali bütün denetleme işleri bu denetim meclisinin elinde olsun. Bu meclis bir kanun yapma meclisi olmayacak. Parlamentoyu ve devletin kurumlarını denetleyen bir meclis olacak. Göreceksiniz önümüzdeki dönemde bu da gerçekleşecektir." şeklinde konuştu.

Uzlaşma Komisyonu hakkındaki fikirlerini de açıklayan Kurtulmuş sözlerini şöyle tamamladı: "12 kişilik bir komisyon kuruldu. İnşallah uzlaşırlar ve çok güzel bir anayasa metni ortaya çıkarırlar. Ama şimdiden ne deniyor? Bu masanın etrafındaki 12 kişinin, hepsinin bir tane oyu yok. Her partinin bir tane oyu var. Bizim itiraz ettiğimiz temel husus burasıdır. Anayasa meclisini onun için istiyoruz. Aslında bu şu demektir. 4 kişi Türkiye'nin anayasasını yapacak demektir. İyi de 1982 Anayasasını 5 kişi bir odanın içinde yaptığı için karşı çıktık."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89