• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

Anayasa paketi, bugün muhalefete sunuluyor

Anayasa paketi, bugün muhalefete sunuluyor
Hükümet, hazırladığı anayasa değişikliği teklifini bugün muhalefet partilerine iletecek. Konuyla ilgili son çalışma dün AK Parti Genel Merkezi'nde yapıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Partili hukukçular, bir araya gelerek anayasa değişikliği paketiyle ilgili son rötuşları yaptı. AK Parti kurmayları, bugün de 'anayasa paketi'ni muhalefet partilerinin yetkililerine sunacak. AK Parti adına Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ile Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ilk olarak saat 10.00'da CHP grubunu ziyaret edecek. Meclis'teki görüşme turu saat 12.00'de BDP, saat 13.30'da ise MHP yetkilileri ile sürecek. Hükümet bu görüşmelerde muhalefet ile uzlaşı yollarını arayacak.

Muhalefetin temsilcileri farklı nedenlerle yapılacak değişiklikleri eleştirdi. CHP Genel Başkanı Yardımcısı Onur Öymen, hükümetin, yapılacak değişiklik ile yargıyı istediği biçime sokmaya çalıştığını öne sürdü. Partisinin Trabzon il kongresinde konuşan Öymen, "Anayasa Mahkemesi ve HSYK'yı kendi istedikleri biçime sokacaklar ki, yargıya hesap vermesinler. Değişiklik paketinin içerisine 'siz evet oyun verin ki bunlar olsun' diye halkın hoşuna giden birkaç tane elma şekeri koyacaklar. Türk milleti bu oyuna gelmeyecek." dedi.

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ise pakette yer alan maddelerle ilgili kuşkularının bulunduğunu söyledi. Söke ilçesinde partililere hitap eden Vural, hükümetin anayasa değişikliğini 'oldu bittiye' getirmek istediğini savundu. Vural, "Eğer anayasa değişikliği yapılacak ise önce bu konu partiler üstü bir komisyonda ele alınsın. Sonra da partiler tarafından incelensin. Olumlu bulunursa o zaman görüşümüzü ortaya koyup gerekirse destek de verebiliriz. Şimdi ise içeriğini hiç bilmiyoruz. Birtakım kuşkularımız var." şeklinde konuştu.

İstanbul'daki Newroz kutlamalarında konuşan BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak'ın gündeminde de değişiklik paketi vardı. Çoğulcu ve özgürlükçü bir anayasa istediklerini belirten Kışanak, hükümeti 'samimi davranmamakla' suçladı. Kışanak destek için, seçim barajının yüzde ondan makul seviyelere çekilmesi ile anadilde eğitim ile ilgili Anayasa'nın 42. maddesinde düzenleme yapılmasını şart koştu.

AK Parti'nin yarın muhalefet partilerine sunacağı 24 maddelik anayasa değişikliği paketinde 10'u aşkın temel konu bulunuyor. Bu konularda yapılacak değişiklik teklifleri bazen birkaç maddeye bölünerek yer alıyor. Teklifler arasında parti kapatmaların zorlaştırılması, cezalandırmaların partiler yerine öncelikle eylemleriyle kapatmaya gerekçe oluşturulan siyasilere yöneltilmesi yer alıyor. Bunun yanında Avrupa Birliği'yle yürütülen müzakerelere de konu olan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının genişletilerek demokratik standartların yükseltilmesi planlanıyor. Pakette Anayasa Mahkemesi'nin teşkilinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) söz sahibi olması da var. Buna göre Anayasa Mahkemesi, iki daireli ve 21 üyeli bir yapıya kavuşturulacak. Bu üyelerden 6 tanesini Meclis seçecek. Yüce Divan ve parti kapatma davalarına iki dairenin oluşturacağı Genel Kurul bakacak. Bir siyasi partinin kapatılabilmesi için öncelikle Meclis'in onayı gerekecek. Bu gerçekleştiği takdirde kapatma kararının alınabilmesi için 21 üyeden 14'ünün oyu aranacak. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru ve memurlara toplu sözleşme hakkı da pakete girecek diğer sürpriz maddeler olacak. Daha önce sadece cumhurbaşkanı, iktidar ve anamuhalefet partisi ile 110 milletvekilinin imzası ile Yüksek Mahkeme'ye iptal davası açılabiliyordu. Yapılan değişiklik ile iç hukuk yollarının tükenmesi şartı ile AİHM hükümleri çerçevesindeki temel hak ve özgürlüklere ilişkin ihlal iddiası ile Anayasa Mahke-mesi'ne kişisel başvuru yapılabilecek.

Bireyleri ilgilendiren önemli bir yeniliği de kişisel verilerin korunmasına ilişkin yapılacak düzenleme oluşturuyor. Buna göre kişisel bilgiler, ancak kişinin açık rızasına veya kanunla öngörülen bir sebebe dayalı olarak kullanılabilecek. Kişi, kendi hakkındaki bilgilerin amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenebilecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89