• BIST 8741.63
  • Altın 2240.368
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1631
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

Anayasa Mahkemesi HDP iddianamesini kabul etti

Anayasa Mahkemesi HDP iddianamesini kabul etti
Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul etti. Yüksek Mahkeme, partinin Hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına tedbir konulması talebini ise reddetti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle yapılan dava başvurusunda ilk incelemesini tamamladı. Anayasa Mahkemesi'nin inceleme sonrası HDP'nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul ettiği bildirildi.

Mahkemenin eksikliklerin tamamlanması istemiyle 31 Mart tarihinde iade ettiği iddianame Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından yeniden hazırlanarak 7 Haziran tarihinde mahkemeye gönderilmişti. 

Görevlendirilen raportör ilk incelemeye ilişkin iddianamenin kabulüne yönelik olumlu yönde görüş belirtti.

Bunun üzerine mahkeme heyeti bugün saat 10.00'da toplanarak, davaya ilişkin ilk incelemesini yaptı ve iddianamenin kabul edilmesine oy birliği ile karar verildi. 

Genel Kurul ilk inceleme sırasında partinin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına tedbiren bloke konulmasına karar verilmesi yönündeki talebi ise reddetti.

Dava süreci nasıl işleyecek?

Anadolu Ajansı'nın haberine göre iddianamenin kabul edilmesi nedeniyle, HDP'nin Anayasa Mahkemesi'nin tanıdığı süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Partinin sürenin uzatılması talebinde bulunması da mümkün.

Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin esas hakkındaki görüşünü sunacak.

Bu görüş de HDP'ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesi'nin belirlediği tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Karar toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla verilebilecek.

Anayasa Mahkemesi'nin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde, bu kişiler kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak. (DW)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89