• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Amed, Erdoğan’ı vicdana çağırıyor!

Amed, Erdoğan’ı vicdana çağırıyor!
Yarın Diyarbakır’a gidecek olan Başbakan’a Kürtler mesaj verecek. GÜNSİAD Başkanı Bedirhanoğlu: İlk defa ziyaretten beklentimiz yok. Kürtlerin kalbi kırık, onarılmalı

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, yarın AKP il kongresine katılmak üzere Diyarbakır’a gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a önemli çağrılar yaptı. 2005’teki çizginiz tersine dönmüş durumda“ diyen Bedirhanoğlu, Uludere katliamının ciddi kırılmalar yol açtığını söyledi ve ekledi: “Birlikte yaşama duygusu zayıfladı. Sizin ve bazı kabine üyelerinizin açıklamaları bu duygunun güçlenmesine yol açıyor. Bu süreci tersine çevirme gücünüz var. Gerilimi düşürmek ve çözüm istiyorsanız somut ifadeler kullanmalısınız” dedi.

Erdoğan’ın geçen haftaki grup toplantısında BDP’ye “kalleş”, Uludere katliamına yönelik “hata dedik ya otomata mı bağlayacağız” ifadeleri, Doğu ve Güneydoğu’da ciddi hayal kırıklığı yarattı. Bölge halkının düşünceleri, Erdoğan’ın yarın Diyarbakır’a düzenleyeceği gezi öncesi bugün kentte yapılacak basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılacak.

Somut ifadeler söyleyin

Bedirhanoğlu, kentteki havayı şöyle özetledi: “Her Başbakan kentimize geldiğinde önemli bir beklenti oluşur. Ancak bu kez hava öyle değil. Son yıllarda ciddi gelişmeler oldu. Önemli adımlar da atıldı, tersi gelişmeler de yaşandı. Halkın iradesiyle seçilen kişiler tutuklandı, Kürt sorununda güvenlik eksinli politikaya kayıldı. Son olarak Uludere çok önemli bir kırılmaya yol açtı. Bu katliamla Kürt halkının kalbi kırıldı. Bu olayla birlikte yaşama duygusu zayıfladı, ciddi bir yara aldı. Halkın hükümete olan güveni azaldı. En büyük tehlike bizce birlikte yaşama duygusunun darbe almış olmasıdır. Bunun derinleşmemesi siyasilerin omuzlarındadır. Maalesef Sayın Başbakan’ın ve bazı kabine üyelerinin açıklamaları bu duygunun güçlenmesine yol açmıştır. Başbakan’ın bunu tersine çevirme gücü var, bunu biliyoruz. Sorunun çözümünü istiyorsa diyalog kapılarını sonuna kadar açan mesajları artık somut bir şekilde ifade etmelidir. Kendisine 2005 Diyarbakır konuşmasını hatırlatmak istiyoruz. ‘Kürt sorunu vardır, geçmişte devlet hatalar yapmıştır’ demiştir. Şu anki politikayla hükümet 2005’teki tezinden tersi bir noktadır. Biz Sayın Başbakan’a bölgede işlerin iyi gitmediğini belirtmek istiyoruz.”

Seçmende Uludere şoku

Diyarbakır, yarınki AKP kongresine hazırlanıyor. Başbakan Erdoğan’ın da katılacağı kongre öncesi kentte ve partinin Kürt seçmeninde adı konulmamış bir Uludere şoku yaşanıyor. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve ardından Erdoğan’ın açıklamalarıyla AKP’ye oy veren Diyarbakırlıların zor durumda kaldığını belirten partililer, bunu yüksek sesle dile getirmeye yanaşmıyor. AKP’liler “Bunları demeseydiler keşke. O ölenler korucu ailesiydi, AKP’ye oy verenlerdi. Olmasalar bile 34 can gitmiş, yazıktır” derken, AKP İl Başkanı Halit Advan ise tersi görüşte: “Uludere açıklaması kırgınlığa yol açmadı. Aksine daha da kenetlenmişiz.” (Taraf)

  • Yorumlar 6
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89