• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Altan Tan'dan Erdoğan'a: Kürtçe hutbe dinlemeyi düşünüyor musunuz?

Altan Tan'dan Erdoğan'a: Kürtçe hutbe dinlemeyi düşünüyor musunuz?
Altan Tan, İngilizce hutbe dinleyen Başbakan'a seslendi: "Kürtçe hutbe dinlemeyi düşünüyor musunuz?"

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Altan Tan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ''Milyonlarca Kürt vatandaşımızın bulunduğu Türkiye'de Kürtçe vaaz verilmesi ve Kürtçe izahlı hutbe okunmasının önünde yasal bir engel var mıdır? Başbakan olarak herhangi bir camide Kürtçe vaaz veya hutbe dinlemeyi düşünüyor musunuz?'' sorularını yöneltti. 

İstanbul Kılıç Ali Paşa Camisi'nde Cuma namazında İmam Selman Okumuş'un yabancıların da bulunabileceği düşüncesiyle hutbenin bir kısmını İngilizce okuduğunu ve Başbakan Erdoğan'ın da bunu dinlediğini anımsatan Tan, ''Bizce doğru yapılmıştır.'' dedi. 

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, sözlerinde şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi 27 Ocak 2012 Cuma günü Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan Cuma namazını İstanbul'da Kılıç Ali Paşa Camisi'nde kılmıştır. Bu Cuma namazının basına da yansıyan en önemli kısmı İmam Selman Okumuş' un İngilizce hutbe okuması olmuştur veya hutbesinin bir kısmını İngilizce okumasıdır. 

İmam Selman Okumuş, yabancı uyruklu ve Türkçe bilmeyen vatandaşlarında olabileceğini düşünerek böyle bir hutbe okumayı tercih etmiştir. Bize göre de doğru yapmıştır, Çünkü hutbelerde ve vaazlarda esas olan dini ritüeller yani Arapça okuma mecburiyeti olan kısımların haricinde ki bölümlerin halkın daha iyi anlayabilmesi için halkın anladığı dillerle ifade edilmesi doğru bir davranıştır. İngilizce olarak hutbesinin bir kısmını okuması da doğru olmuştur. 

Bugün yazılı soru önergemle Sayın Başbakan'a iki soru soruyorum; Birincisi, Sayın Başbakan sizin de katıldığınız bir Cuma namazında İngilizce hutbe okunduğuna göre bu yasal olarak bir engel teşkil etmiyor. Bildiğimiz dini fetva ve yorumlara göre de zaten bir yasal engel teşkil etmiyor. 

Mevcut kanun ve yönetmeliklere göre, Diyanet İşleri Başkanlığı uygulamalarına göre de bir engel teşkil etmiyor. Sorumuz çok net… Türkiye'de milyonlarca vatandaşımız Kürtçe konuşuyor. Kürtlerin yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde buralara Diyarbakır, Van, Hakkâri, Bitlis, Ağrı, Urfa gibi illerimiz dâhil olduğu gibi Adana, Mersin, İstanbul, Ankara, Bursa gibi illerimiz de dâhildir. Camilerde Kürtçe vaaz verilmesi ve hutbenin Kürtçe olarak izah edilmesinin önünde bir yasal engel var mıdır? İkinci sorumuz ise bir engel olmadığını düşündüğümüz için, Siz Türkiye'de herhangi bir camide Kürtçe bir vaaz veya hutbe dinlemeyi düşünüyor musunuz?"

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89