• BIST 9524.59
  • Altın 2495.13
  • Dolar 32.5957
  • Euro 34.7784
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

Alparslan Türkeş'in Kürt açılımı

Alparslan Türkeş'in Kürt açılımı
MHP TBMM Grup Amiri Hüseyin Hüsnü Uğur, Alparslan Türkeş'in, 1960'dan başlayarak 35 yıllık süreçte TBMM'de yaptığı konuşmalarını kitap haline getirdi.

MHP'nin 'Türkeş' kitabında ilginç konuşmalar yer alıyor.

MHP TBMM Grup Amiri Hüseyin Hüsnü Uğur, Alparslan Türkeş'in, 1960'dan başlayarak 35 yıllık süreçte TBMM'de katıldığı yasama ve denetim faaliyetleri ile konuşmalarını kitap haline getirdi.

TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Yayınlarından çıkan ''Başbuğ Alparslan Türkeş'in TBMM'deki Konuşmaları, Kanun Tasarı ve Teklifleri'' başlıklı kitabı kaleme alan Uğur, halen MHP Grup Amirliği görevini sürdürüyor.

1974 yılında stenograf olarak TBMM'de göreve başlayan Uğur, TBMM Vakfı Müdür Yardımcılığı, Tutanak Müdürlüğü Uzmanı, TBMM Genel Sekreterliği Müşaviri ve TBMM Başkan Müşaviri görevlerinde bulundu.

Kitap, Türkeş'in, Milli Birlik Komitesi dönemi (27.05.1960-13.11.1960), Millet Meclisi dönemi (07.11.1965-12.09.1980), Cumhuriyet Senatosu Görüşmeleri (01.04.1975-13.05.1976), Türkiye Büyük Millet Meclisi dönemi (06.11.1991-04.12.1995) çalışmalarını kapsıyor.

Kitapta, Türkeş'in Ermenistan ile ilişkiler ile iç güvenlik konularıyla ilgili Meclis konuşmaları da yer alıyor.

12 Aralık 1991 yılında Türkeş, Mecliste yapılan ''Türkiye Cumhuriyeti Devletinin SSCB'deki Türk Cumhuriyetleri ve muhtar bölgeleri ile ilişkileri'' konusundaki Genel Görüşmede şunları kaydediyor:

''Bilindiği gibi, Ermenistan Cumhuriyetiyle sınırdaşız; fakat, Ermeniler, devamlı Türk düşmanlığına dayanan bir politika içindedirler. Türkiye'ye karşı da düşmanlık politikası güdülmüştür; fakat, bizden daha fazla, Azerbaycan'a karşı düşmanca bir politika takip etmektedirler. Bilhassa Karabağ meselesi, sömürgecilerin de ustaca kurcalamaları dolayısıyla, Azerbaycan Türk'leriyle Ermeniler arasında her gün çatışmalar meydana getirmektedir. Bugün Ermenistan, gerek Azerbaycan, gerekse Türkiye tarafından çevrili durumdadır ve ekonomik yönden büyük sıkıntı içindedir. Bu sıkıntıdan kurtulmak için, Türkiye ile münasebetlerini yumuşatma çabası içindedir. Bilhassa, siyasi münasebetleri geliştirmeden çok 'evvela ticari ve ekonomik münasebetlerimizi geliştirelim; bunun neticesinde siyasi münasebetler de gelişir' şeklinde bize teklifler ileri sürmektedirler. Çünkü, çok sıkıntıdadırlar ama biz Türkiye Cumhuriyeti olarak, Azerbaycan Cumhuriyetiyle kuracağımız siyasi münasebetlerimizi planlarken, Ermenistan'ın ve Gürcistan'ın durumlarını gözönünde bulundurmak zorundayız ve Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı da düşmanca politikalardan vazgeçip, dostluk ve barış politikasına dönmesini istemeliyiz. Ancak böyle bir gelişmeyle Ermenistan'ı tanımak, dış politikamızda menfaatimize uygun olabilir.''

''İÇ GÜVENLİĞİ OLMAYAN BİR DEVLETİN DIŞ GÜVENLİĞİ DE OLMAZ''

Türkeş, iç güvenlik konusunda ise 26 Aralık 1991 tarihli konuşmasında, şu ifadeleri kullanıyor:

''Türkçe'mizde halk arasında birçok zaman söylenen bir söz vardır: 'Bir insana kırk gün deli derseniz, deli olur' derler. Psikoloji ilminde de birtakım kurallar vardır. Bir memleketin insanlarını elde etmek isterseniz, karıştırmak isterseniz, sosyal ve psikolojik yönünü iyice inceleyerek, analiz ederek, ona göre bir plan uygulama suretiyle, insanları kendi kardeşlerinden, kendi devletinden soğutabilirsiniz; kendi devletine karşı, kendi insanlarına karşı harekete geçirebilirsiniz. Bu, bir bilimdir, bir sistemdir ve birçok ülkeye karşı kullanılagelmiştir, şimdi de Türkiye'ye karşı kullanılmaktadır. Halbuki, doğulusuyla, batılısıyla, memleketimizin insanları birbirinin kardeşleridir. Kürtçe konuşan kardeşlerimiz ne kadar Kürt'se, biz de onlar kadar Kürt'üz; biz ne kadar Türk'sek, onlar da bizim kadar Türk.

Milletimizin gücü, devletimizin ayakta durması, her şeyden evvel, milli birliğimizin sağlam tutulmasına bağlıdır. İç güvenlik dediğimiz zaman, dış güvenlik bundan ayrılamaz. İç güvenliği olmayan bir devletin dış güvenliği de olmaz. Onun için, memleketimizin dışa karşı da güçlü olabilmesi bakımından iç güvenliğimizin sağlam tutulması lazımdır.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89