• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

AKP'li Osman Can: HDP'nin parlamentoya girmesinde yarar var

AKP'li Osman Can: HDP'nin parlamentoya girmesinde yarar var
Prof. Dr. Osman Can, "HDP'nin parlamentoya girmesinde demokratik açıdan yarar var" dedi.

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ve İstanbul 1. Bölge Milletvekili adayı Prof. Dr. Osman Can, Genel Seçim öncesinde, Türkiye'nin gündemindeki önemli tartışma başlığını Sputnik için değerlendirdi.

HDP'NİN BARAJI AŞMASI 

Can, hükümet kanadından gelen ‘HDP'nin barajı aşmaması gerektiği' yönündeki açıklamaların aksine, HDP'nin barajı aşmasında demokratik açıdan yarar gördüğünü söyledi. "AK Parti adayı olarak, mecliste çoğunluğu sağlayabilecek imkan neyse, onun gerçekleşmesini isterim" diyen Can, yüzde 10 seçim barajının demokratik olmadığını belirtirken, Kürtler'in tamamının HDP'li olmadığına dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Kürtler adına temsiliyetin sadece HDP'ye ait olduğu yanılgısından kurtulmamız gerekiyor. Ama Kürt siyasal hareketi olduğu doğrudur. Dolayısıyla siyasal bir hareket olduğu için de parlamentoda temsil edilmesinde yarar var. İster HDP barajın içinde olsun, ister dışında olsun. Bir an evvel bu sorunun çözülmesi gerekiyor." 

'HDP'NİN MECLİSTE OLMASINDA DEMOKRATİK AÇIDAN YARAR VAR'

HDP'nin barajı geçmesi çok tartışılan bir konu… Siz Anayasa raportörlüğünüz dönemde de liberal görüşlerinizle öne çıkan bir isimsiniz. "HDP baraj altında kalmalı" diyebiliyor musunuz?

'HDP'nin meclise girmesi, demokrasi ve haklar açısından gerekli mi' tartışmasını yaparken ben yine sisteme dönerim. Şu anda bir seçim var ve her siyas parti mecliste çoğunluğu elde etmek ister.  Böyle baktığım zaman AK Parti adayı olarak, mecliste çoğunluğu sağlayabilecek imkan neyse, onun gerçekleşmesini isterim. Fakat demokratik kriterlere vurulduğu zaman, neresinden tutarsanız tutun, elinizde kalır. HDP'nin farklı bir siyasal anlayış olarak tabii ki parlamentoda temsil edilmesinde demokratik açıdan yarar vardır.  Bunu inkar edemeyiz. Yüzde 10 seçim barajının bu yüzden demokratik olmadığını, çok yüksek olduğunu söylüyoruz. 

Peki HDP'nin barajın altında kalması sizce Kürt toplumunda bir kırılma yaratmaz mı?

Milliyetçi Kürt siyasal hareketi açısından böyle bir kırılma yaratabilir ama Kürtlerin tamamı HDP'li değil. Ben de bir Kürdüm. Kürtler adına temsiliyetin sadece HDP'ye ait olduğu yanılgısından da kurtulmamız gerekiyor. Ama Kürt siyasal hareketi olduğu doğrudur. Dolayısıyla siyasal bir hareket olduğu için de parlamentoda temsil edilmesinde yarar var. Mevcut oyun kuralları da var ama bu oyun kurallarını mevcut anayasal düzen ortaya koyuyor. Bunları değiştirmediğimiz zaman sadece parçalara bakarak bir tartışma yaparız. Parçalara bakarak haklılık haksızlık tartışması yaparız ama bu bizi hiçbir yere götürmez. Bütün siyasi partilerin o yüzden demokratik anayasal  bir düzen dönüşümüne odaklanması gerekiyor. İster HDP barajın içinde olsun, ister dışında olsun. Bir an evvel bu sorunun çözülmesi gerekiyor.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89