• BIST 9794.91
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 6 °C

AKP'li Çelik: İsrail darbeyi kışkırtıyor

AKP'li Çelik: İsrail darbeyi kışkırtıyor
AKP heyeti başkanı Çelik, ABD temaslarını tamamlayıp İsrail'e sert çıktı: Türkiye karşıtı propagandayla darbe kışkırtıcılığı yapıyor.

AKP heyeti başkanı Çelik, ABD temaslarını tamamlayıp İsrail'e sert çıktı: Türkiye karşıtı propagandayla darbe kışkırtıcılığı yapıyor. Türkiye-ABD ilişkilerine ambargo koymaya çalışıyor. Her platformda karşı karşıya geliriz 

İsrail’in Gazze’ye yardım filosuna saldırıp dokuz Türk’ü öldürmesi ve Türkiye’nin BM’de İran yaptırımlarına hayır oyu kullanması sonrası Amerika’ya giden AKP heyeti, Washington temaslarını tamamlamasının ardından basın toplantısı düzenledi. Heyete başkanlık eden AKP’nin Dışilişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, İsrail hükümetine çok sert mesajlar, ABD yönetimine uyarılar gönderdi.

İSRAİL İLE HER PLATFORMDA KARŞI KARŞIYA GELİRİZ: (Yardım filosuna saldırıyla ilgili...) İsrail özür dilemez ve uluslararası bağımsız soruşturma komisyonu kurulmasına izin vermezse, ilişkilerdeki kriz daha da derinleşecektir ve Türkiye ile İsrail uluslararası her siyasi ve hukuki platformda karşı karşıya gelecektir.

İSRAİL’İN MEŞRUİYETİNDE SORUN VAR: İsrail BM’nin kararlarını tanımıyor. Biz hakkaniyet ve adaletle davranmak isteyenlere, ’Buyrun, uluslararası bir komisyon kuralım’ diyoruz. Ama meşru mekanizmaları, şu anda dünya düzeninin kurucusu, dinamiği durumundaki mekanizmaları bile bir devlet tanımıyorum diyorsa, o devletin tanımında ve meşruiyetinde başka bir sorun var demektir.

İSRAİL DARBE KIŞKIRTICILIĞI YAPIYOR: İsrail, mevcut sorun Türkiye’den, Başbakan Tayyip Erdoğan’dan kaynaklanıyor gibi propaganda faaliyeti yapıyor. Bunun ne manaya geldiğini biz biliriz. Bu propaganda faaliyetleri, Türk tarihini bilenler iyi bilirler, birilerinin darbe ya da demokrasi dışı yolları kışkırtmasından ibarettir.

NETANYAHU İLE ERDOĞAN AYNI KEFEYE KONAMAZ: Tavrımız Netanyahu başbakanlığındaki İsrail hükümetinin saldırgan tutumuna. Netanyahu hükümetinin üslubu da saldırı kadar vahim. Netanyahu hükümetiyle Erdoğan hükümetini kim aynı kefeye koymuşsa, insanlarımızı öldüren İsrail askerleriyle öldürülen insanlarımızı aynı kefeye koyuyor demektir. İnsan hem zalimden hem mazlumdan yana olamaz.

İSRAİL ABD İLE İLİŞKİLERİMİZE AMBARGO KOYMA ÇABASINDA: Propaganda faaliyetleriyle İsrail’le sorunla İran’a yaptırımlara hayır oyu bağlantılandırılmaya çalışılıyor. İsrail’in, Türk-Amerikan ilişkilerine ambargo koyma gibi bir faaliyeti var. Buradaki muhataplarımıza, İsrail’in Türk-Amerikan ilişkilerine ambargo koyma girişimini engellemeleri ve İsrail’in saldırganlığını cesaretlendirmemeleri gerektiğini söyledik.

İSRAİL’E SAĞDUYU ÇAĞRISI: Kategorik olarak, İsrail-Türkiye ilişkilerinin iyi olması, İsrail’in güvenliği ve varolma hakkının sağlanması gerek. İsrail devleti ve milletine şu çağrıyı yapıyoruz.: Türkiye-İsrail ilişkileri tarihi ve siyasi önemdedir, bazı basiretsiz politikacılara bu tarihi perspektifi ve büyük işbirliğini feda etmemelisiniz. Basiretsiz politikacıların şirazesinden çıkmış beyanlarının, Türk-İsrail ve Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini bilmeyenlerin bir takım günlük tepkilerinin bu ilişkileri zedelememesi gerekir. Sağduyu ve basiret gösterilmesi, Türkiye’nin hassasiyetleri karşılayacak mekanizmalar kurulması gerekir.

ABD KONGRESİ BİZE ŞANTAJ YAPMASIN: (Temsilciler Meclisi’nde Ermeni tasarısının gündeme getirilmesi tehdidine dair...) Türkiye’nin İsrail’e dair haklı pozisyonunda destek görmesi gerekir. Bunun yerine Türkiye’ye eleştiri getirilirse, alakası olmayan şekilde Kürt, Ermeni meselesinden bahsedilirse, bu dostluğa sığmaz, dostlar birbirine şantaj yapmaz. Şantaj kelimesini özellikle vurguluyorum.

BAZI BASİRETSİZ, ŞİRAZEDEN ÇIKMIŞ VEKİLLER: (Hem Demokrat hem Cumhuriyetçi partiden milletvekillerinin Türkiye’ye karşı basın toplantısı düzenlemesi ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na yönelik bir mektubun imzaya açılmasıyla ilgili...) Basiretsiz, içeriği yanlış, şirazesinden çıkmış açıklamalar... O mektuba imza atan bazı kişilerle görüştüm. Konu hakkında hiçbir bilgi sahibi değillerdi, bizden öğrendiler. Hatta bazıları, anlattığımız çerçevenin son derece anlaşılır olduğunu kabul etti... Ama bazıları ’Siz böyle bir ilişki sürdürürseniz, PKK, Ermeni kartı gelir’ derse, muhatap olmaktan çıkar..

TAHRAN ANLAŞMASI EN ÖNEMLİ ULUSLARARASI MEKANİZMA: İran’a yaptırımların işe yaramadığının tekrar görülecektir. Bir müddet sonra uluslararası toplumun elindeki en önemli ve en saygın mekanizma, Türkiye’nin Brezilya ile birlikte Tahran’da gerçekleştirdiği uranyum takası anlaşması olacaktır, Türkiye’nin diplomasi ve müzakere kanallarını açık tutması, uluslararası toplumun elindeki en saygın ve en etkili mekanizma olacaktır.... Devrimden beri ilk defa İran’ın bu konuda taraf olduğu tek anlaşman, Tahran Bildirisi’dir.

EKSEN YERİNE OTURDU: Türkiye’nin tüm girişimleri ortak değerlere hizmet edip ortak amaçları gözetmektedir. Bu açıdan baktığınızda eksen kaymasından değil, tam tersine eksenin yerli yerine oturmuştur, omurgadaki bazı disk kaymaları tedavi edilmektedir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89